Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  14.12.2013 07:48:24

ČEZ: Čeká firmu pouštění žilou, nebo transfúze?

Obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda tvrdí, že cena elektřiny v roce 2014 určitě poroste. Je to jen výstřel do tmy, nebo realita? Elektřina - a tím i akcie ČEZ - jsou se vší pravděpodobností na cenovém dně. Otázka je, kdy a jak rychle se z něj odrazí.

Podle Alany Svobody je to jistá věc - tlak na další pokles cen elektřiny prý už naráží na své limity. **Vidí tak jako realistické zotavení alespoň jednoho ze tří faktorů, které určují ceny elektřiny, tedy ceny uhlí, ceny emisních povolenek a očekávání ohledně výstavby obnovitelných zdrojů. Jsou to vizionářská slova, nebo pouhé přání? Podívejme se na dva hlavní faktory - povolenky a uhlí - podrobněji.

Na růst ceny povolenek tlačí Evropa

Cena povolenek za sebou rozhodně nemá zářné období. Z maxima 29,69 EUR v červenci 2008 spadla až na 2,46 EUR v dubnu 2013. V současnosti stojí jedna povolenka na vypuštění jedné tuny oxidu uhličitého do ovzduší kolem 4,8 EUR.

Cena emisních povolenek (v EUR)
Cena emisních povolenek (v EUR) Zdroj: Bloomberg

Evropská unie se rozhodla trh s povolenkami oživit, protože absolutně neplní svou funkci. Právě cena povolenek přitom částečně tvoří cenu elektřiny na trhu, takže se i elektřině může blýskat na lepší časy. V úterý Evropský parlament schválil odložení přísunu 900 milionů povolenek ve snaze podpořit jejich cenu. Okamžitá reakce nebyla žádná. Celý proces bude ještě trvat, Evropská komise však bude jistě tlačit na to, aby změny proběhly co nejrychleji.

K omezení nabídky povolenek dojde od druhé poloviny roku 2014 do roku 2016. Odhaduje se, že by tak cena povolenek měla začít v příštím roce růst, protože bude reagovat na nižší nabídku, a to v řádu několika eur. Většina energetik je však na nejbližší roky cenově zajištěna, a tak to na ně přímý dopad mít nebude. Nicméně na ceny elektřiny by tento proces nakonec dopadnout měl. Díky chystaným změnám se totiž začne zlepšovat celkový sentiment v energetickém sektoru. ČEZ přitom patří k firmám, které jsou na ceny elektřiny nejcitlivější, a proto by povolenky měly vyslat akciím největší české energetiky pozitivní signál.

"Vidíme určitý racionální posun v evropských názorech na nutnost znovuoživení systému emisních povolenek a střídmější podpory obnovitelných zdrojů. To by dříve či později mělo ceny elektřiny posunout o něco výše," komentuje situaci kolem povolenek analytik z BH Securities Petr Hlinomaz, který zároveň naráží na další faktor, jenž může vyhnat cenu elektřiny výše - nižší podporu obnovitelných zdrojů. O té se však zatím v Německu, které je pro celý energetický trh klíčové, spíše jen mluví.

Skeptický je naopak Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. Ten očekává cenu povolenek v příštím roce mezi 4 a 6 EUR.

Uhlí může překvapit

Tím hlavním, co určuje další vývoj cen elektřiny, je cena uhlí. Ani uhlí na burze v Lipsku nijak neexceluje, i když v posledních týdnech mírně zdražilo.

Cena energetického uhlí v roce 2013 (v EUR za tunu)
Cena energetického uhlí v roce 2013 (v EUR za tunu)Zdroj: Bloomberg

I v tomto případě by se ale situace mohla začít zlepšovat. "Kontrakty na budoucí dodávky uhlí na lipské burze se z pohledu času obchodují tím dráže, čím jde o vzdálenější horizont, což indikuje, že ceny uhlí dosáhly svého dna. A mohou být i indikací pro ceny elektřiny," říká Hlinomaz. Zatímco Hatlapatka očekává, že ceny energetického uhlí zůstanou v příštím roce v pásmu 80 až 90 EUR/t, některé další odhady jsou optimističtější.

Důvodem by měla být vyšší poptávka z Asie. Čínská ekonomika by nemusela zpomalovat tak rychle, jak někteří ekonomové varují. Podle analytické společnosti Wood Mackenzie překoná uhlí ropu jako hlavní zdroj energie ve světě do roku 2020. Podle firmy budou Čína a Indie prostě potřebovat levnější zdroj energie, než je ropa, a tak výrazně zvýší poptávku. Wood Mackenzie očekává, že celosvětová spotřeba uhlí vzroste díky těmto dvou zemím za 7 let o čtvrtinu. To by v budoucnu mělo růst cen uhlí podpořit, takže ty mohou překvapit růstem již v příštím roce a stát se druhým faktorem, který ceny elektřiny zvedne.

Elektřina bude ČEZ pomáhat

Co z toho plyne? Elektřina by v roce 2014 rozhodně neměla akciím ČEZ škodit. Analytici se shodují, že její cena dosáhla dna a minimálně bude stagnovat, nebo ze svých minim mírně poroste. "Ceny elektřiny na rok 2015 a 2016 jsou na lipské burze postupně mírně níže než pro rok 2014 a 2015, na rozdíl od cen uhlí. Tedy zatím žádné velké známky obratu směrem vzhůru nevidíme. Rozdíly jsou ale velmi malé, takže spíše lze na základě této indikace očekávat stagnaci než další pokles cen elektřiny, což zapadá do hypotézy dosažení dna v cenách elektřiny na trhu," říká Hlinomaz, který tak současně varuje před přílišným optimismem.

Cena elektřiny v roce 2013 (v EUR za MWh)
Cena elektřiny v roce 2013 (v EUR za MWh)Zdroj: Bloomberg

Celkově však situaci i s přihlédnutím k cenám, za které bude ČEZ prodávat elektřinu v příštím roce, hodnotí takto: "Realizační cena elektřiny na příští rok by se mohla pohybovat odhadem někde mezi 44 a 43 EUR za MWh, což je sice pokles proti letošku, ale relativně slušně nad aktuálními cenami na trhu. Snížení poplatku za distribuci, a tím snížení konečné ceny pro zákazníky, by mohlo podpořit spotřebu a objemy dodané elektřiny. Celkově by tedy ČEZ neměl ukázat horší výsledek v roce 2014, než bude ten letošní, který bude zasažený jednorázovými položkami."

Jinými slovy, elektřina již nebude pouštět ČEZ žilou, firma spíše dostane menší elektrickou transfúzi.



Čtěte také:

 
Myslíte si, že nejvíce nových peněz tiskne Fed? Tak to se mýlíte

 

 

Myslíte si, že nejvíce nových peněz tiskne Fed? Tak to se mýlíte

Americká centrální banka Fed je označována jako tiskárna peněz, které prý časem způsobí hyperinflaci a finanční katastrofu. Jenže největší tiskárna peněz na světě není v USA.

 

Rok 2014 očima expertů: Vše, co potřebujete vědět o investování v příštím roce

 

 

Rok 2014 očima expertů: Vše, co potřebujete vědět o investování v příštím roce

Výhled na nejbližší období a rok 2014 nabídli na nedávném Investičním večeru Martin Krajhanzl, analytik z České spořitelny, a Jan Maňák, ředitel BNP Paribas AM pro Českou a Slovenskou republiku. Nastínili vývoj české i světové ekonomiky, odhalili své investiční strategie a představili výběr nejlepších investic pro rok 2014. Moderátorem večera byl Roman Chlupatý.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688