Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  12.12.2013 18:17:49, aktualizováno 13.12.2013 09:49:54

Dividendy na pražské burze v ohrožení?

Jestli pražská burza nabízí něco zajímavého, jsou to u řady akcií slušné dividendové výnosy. Bude to platit i v budoucnu? Podívejte se, jaké dividendy firmy z pražské burzy podle odhadů vyplatí v roce 2014 z letošního zisku.

 

Telefónica C.R., Philip Morris ČR a ČEZ: Tyto tři firmy patří v Česku mezi dividendové stálice. Minimálně u dvou z nich však platí, že z nich investoři tak skvělé bonusy v podobě dividend neobdrží. Telefónica totiž dost možná opustí burzu úplně, nebo nový majitel její výplatu utne. Philip Morris zase dividendu rok od roku snižuje a výplata ze zisku za rok 2013 nebude výjimkou. Stejnou výši dividendy jako letos by si tak z trojice měl zachovat jen ČEZ. I jeho generální ředitel Daniel Beneš ovšem připustil snížení.

Zachraňovat dividendovou pověst pražské burzy tak budou muset jiné firmy. A také fakt, že ceny akcií v Praze klesly, takže i s nižší dividendou jsou dividendové výnosy vysoké. Podívejme se pro začátek na přehled očekávaných dividend, které budou vyplaceny v příštím roce, jak je sesbírala u analytiků agentura Reuters.

FirmaDividenda vyplacená v roce 2013Dividenda vyplacená v roce 2014 (odhad)Očekávaný dividendový výnos v roce 2014 dle aktuální ceny
Telefónica C.R.30 28 9,5 %
Philip Morris ČR900 836,5 7,9 %
ČEZ40 39,80 7,3 %
Fortuna0,67 EUR0,27 EUR5,85 %
Komerční banka230 225,4 5 %
Pegas Nonwovens1,05 EUR1,08 EUR4,8 %
VIG1,2 EUR1,23 EUR3,5 %
Erste Group Bank0,4 EUR0,44 EUR1,8 %

Telefónica vyklidí pole

Odhady jsou jedna věc, realita druhá. Některé údaje je tedy potřeba poněkud poupravit. V největším ohrožení je ta nejslibnější dividenda od Telefóniky. Po převzetí většinového podílu skupinou PPF totiž nikdo nečeká, že by vůbec nějakou dividendu vyplatila. Nejčastější věta ohledně Telefóniky zní: "Z dividendou se můžeme rozloučit."

"Telefónica C.R. pravděpodobně významně navýší podíl dluhu směrem k efektivnějšímu financování. Aktuálně má společnost jen 3 miliardy dluhu v českých korunách, což je velice málo. PPF může navýšit dluh i o více než 10 miliard , což jim částečně vrátí hotovost, kterou budou muset na nákup utratit. Otázkou je, kolik takhle z firmy 'vytáhnou', a kolik jim ještě zbude na dividendy. Myslím si, že pokud by firma zůstala na burze, dividendu by zrušila, aby se nemusela o hotovost dělit s minoritními akcionáři, a hotovost by z firmy mohla získat například dalším dluhem. Myslím si, že PPF získá dostatečný balík akcií na to, aby mohla zbývající akcionáře z burzy vytěsnit. Logickým cílem by mělo být stažení firmy z burzy," míní Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.

To, že Telefónica z burzy úplně zmizí, si myslí většina analytiků. PPF ale ještě jasné slovo neřekla s tím, že se nebude vyjadřovat, dokud nebude transakce ukončena. I kdyby však nechtěla ovládnout 95,1 % firmy (4,9 % si ponechá španělská Telefónica), bude záležet také na ostatních akcionářích, zda na povinnou nabídku odkupu akcií zareagují prodejem. Tak jako tak je pravděpodobnost vyplacení dividendy velice malá.

Tabák už není tak štědrý

Na pokles dividendy se musíme připravit u tabákové společnosti Philip Morris ČR. Ta by podle průzkumu Reuters měla snížit dividendu z 900 , které vyplácela letos za rok 2012, na 836 vyplácených v příštím roce. Některé odhady jsou však ještě pesimističtější. Třeba analytik z České spořitelny Josef Novotný čeká dividendu kolem 700 na akcii.

"Očekáváme pokles vyplácené dividendy, a to především kvůli růstu spotřební daně na klíčových trzích společnosti Philip Morris ČR. Zvýšení cen o spotřební daň povede k celkově slabšímu tabákovému trhu a poklesu prodejů společnosti. Rovněž předpokládáme, že zvýšení cen zapříčiní nárůst podílu černého trhu. Dividenda by podle našich odhadů měla poklesnout na 700 korun za rok 2013, v následujícím roce počítáme s dalším propadem na 620 korun na akcii," říká Novotný.

ČEZ: Pokladničku pro stát ohrožuje Temelín

Přibližně stejnou dividendu jako letos by měl v příštím roce vyplatit ČEZ. Společnost drží již delší dobu výplatní dividendový poměr mezi 50 a 60 % zisku. Dividenda 40 na akcii, kterou ČEZ vyplatil letos, byla na spodní hranici pásma. Výplatní poměr by měl ČEZ držet. Podle generálního ředitele firmy Daniela Beneše by dividenda neměla příliš klesnout ani nominálně, přestože letošní očekávaný zisk firmy podle jejích vlastních odhadů meziročně poklesne o 5,2 miliardy na 35 miliard korun.

"To, co jsme řekli o mimořádných vlivech, mě naplňuje optimismem, že pokud se dividenda vůbec změní, tak pouze minimálně oproti poslednímu roku," uvedl Beneš na tiskové konferenci po zveřejnění výsledků za 3Q2013.

O zachování dividendy ČEZ ujišťují investory i politici. Koneckonců jde o významný příjem pro státní rozpočet. Jedna hrozba pro dividendu tu však existuje, a tou je možná dostavba dalších dvou bloků v Temelíně. "Pokud by se příští vláda rozhodla pro výstavbu nových bloků, tak by se v horizontu několika let příjem státu snížil. Ale určitě by se tak nestalo ze dne na den, ani v horizontu nejbližších dvou, tří let," uvedl před volbami šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ale ať si Sobotka říká, co chce, snížení, nebo dokonce úplné zrušení dividendy by v případě, že se ČEZ do tak velkého projektu pustí, bylo nezbytné. Současná formující se vládní koalice zatím jasné stanovisko k Temelínu nezaujala. Podle předvolebních slibů budou politické strany dostavbu Temelína prosazovat, ale jen v případě, že to bude ekonomicky výhodné. Je tedy jisté, že ještě nějaký čas bude ČEZ dividendy držet na současné úrovni.

Komerční banka bude nadělovat

Zvyšovat dividendu by naopak měla Komerční banka. Firma podle náměstka generálního ředitele Pavla Čejky vidí kapacitu na výplatu dividendy za rok 2013 na 70 % čistého zisku. V posledních letech přitom platilo, že banka mezi akcionáře rozdělovala méně než 65 % zisku. Banka tak výplatu zvýší, i když vydělá méně než loni.

"Banka má vysokou ziskovost, nové úvěry postupně narůstají a na českém trhu je jen málo příležitostí pro akvizice. Nevidíme proto jiné využití pro přebytečný kapitál, než je zvýšení dividendy," uvedl před časem analytik z JPMorgan Paul Formanko. "Kapitál banky zůstává na solidní úrovni a podporuje výplatu zdravé dividendy." JPMorgan proto radí akcie Komerční banky kupovat.

Pegas a Fortuna: Lepší to nebude

Zajímavou dividendu nabízely dosud i dvě menší firmy z burzy - Pegas Nonwovens a Fortuna. Ani u nich se však zřejmě nedočkáme zlepšení, spíše naopak.

Pegas svými výsledky za 3Q2013 zklamal a zhoršil výhled EBITDA na celý rok 2013 do rozmezí 37 až 39 milionů EUR z původních 40 až 43,8 milionu EUR. Vedení společnosti ohledně možné výše dividendy ze zisku za rok 2013 nechtělo být konkrétní, pouze zopakovalo, že nemění svoji dividendovou politiku. To znamená, že cílem je progresivní dividendová politika, ovšem za předpokladu uspokojivých výsledků hospodaření a nevyskytnou-li se jiné atraktivní investiční příležitosti. Bližší indikace ohledně výše dividendy za rok 2013 lze podle managementu společnosti získat až po ohlášení celoročních výsledků v březnu příštího roku.

"Je otázkou, zda s ohledem na snížený výhled EBITDA za rok 2013 bude Pegas ochotný o něco navýšit dividendu z letošní úrovně 1,05 EUR na akcii. Letošní EBITDA se bude pravděpodobně pohybovat kolem loňské úrovně. Pravděpodobnost, že bude dividenda navýšena, tak podle našeho názoru klesá. Na druhou stranu, ponechání dividendy alespoň na stávající úrovni je podle nás reálné, i s ohledem na námi očekávané meziročně nižší kapitálové náklady (CAPEX), což by mělo vytvořit dostatečnou hotovostní pozici pro výplatu dividendy," říká analytik z Fio banky Jan Raška.

Fortuna letos vyplatila mimořádnou dividendu 0,67 EUR na akcii (kromě 0,23 EUR na akcii z běžného zisku obsahovala také 0,10 EUR na akcii z nerozdělených zisků z minulých let a 0,34 EUR na akcii z distribuce emisního ážia). Při výplatě za rok 2013 v příštím roce se tak firma vrátí k normálu.

"V následujících letech očekáváme návrat k pravidelnému vyplácení dividendy ve výši téměř celého zisku (oficiální dividendová politika firmy je vyplácet 70 až 100 % každoročního zisku). Dividenda z letošního zisku by tak mohla činit 0,24 EUR na akcii a v dalších letech postupně růst. Dividendový výnos by tak měl být následující 2 až 3 roky kolem 6 %, což je sice stále velmi solidní úroveň, ale z historického pohledu pro Fortunu spíše podprůměrná," komentuje dividendu Fortuny analytik z Komerční banky Josef Němý.




Čtěte také:

Bitcoin: 927 dolarových milionářů, milion

 

 

Bitcoin: 927 dolarových milionářů, milion "chudáků" a "snaživců"

Vlastnictví digitální měny bitcoin se zdá být extrémně nevyrovnané, což už nějakou dobu znepokojuje bitcoinovou komunitu. Média se této problematice také věnují a upozorňují, že tento nesoulad vede v praxi k tomu, že úzká skupina lidí je de facto tvůrcem ceny, zbytek uživatelů ji jen přijímá.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688