ETFs.cz (ETFs.cz)
Investice  |  10.12.2013 11:14:34

ETF: V listopadu věřili investoři firmám z vyspělých zemí

 Ani v předposledním měsíci letošního roku příliv prostředků do burzovně obchodovaných produktů (ETP) neklesal. Investoři jako po celý rok nejvíce věřili firmám z vyspělých zemí. Naopak rozvíjejícím se trhům se většina investorů raději obloukem vyhnula. 

Od začátku ledna letošního roku do konce listopadu vložili investoři do burzovně obchodovaných produktů (ETP) necelých 210 miliard dolarů. Oproti minulému roku si letos burzovně obchodované produkty za stejné období připsaly přibližně o 14 miliard méně. Celkový objem aktiv spravovaných v ETP se již přehoupl přes hodnotu 2,36 bilionu dolarů.

Úprk z dluhopisů do akcií

Pokud porovnáme data letošního a minulého roku, je vidět jasný směr pohybu kapitálu. Oproti minulému roku vložili letos investoři více než dvakrát tolik peněz do akciových ETP zaměřených na akcie firem z USA (128,3 mld. USD versus 60,2 mld. USD). Příliv prostředků zaznamenaly i produkty investující do akcií firem z vyspělých zemí mimo USA (99,5 mld. USD vs. 31,9 mld. USD).

Nezájem byl o akciové ETP s expozicí na rozvíjející se trhy (Emerging Markets). Zatímco v minulém roce si v průběhu ledna až listopadu tyto produkty připsaly necelých 42 miliard dolarům, v letošním roce z nich „odteklo“ téměř deset miliard.

Letos se nedaří ani komoditním ETP – ty si od začátku letošního roku odepsaly 37,3 miliardy dolarů. V minulém roce si tyto produkty připsaly 18,4 miliardy dolarů.

Oproti roku 2012 vložili investoři méně peněz i do dluhopisových ETP (25,7 mld. USD vs. 68,3 mld. USD).

Graf: Přítoky a odtoky prostředků do ETP naleznete ZDE

Listopad ve znamení pokračujícího růstu

V průběhu listopadu si ETP připsaly dalších 15,8 miliard dolarů. Oproti dvěma předchozím úspěšným měsícům byl růst sice nižší, ale stále velmi slušný. I v předposledním měsíci letošního roku je patrná orientace investorů na vyspělé akciové trhy. Akciové ETP zaměřené na vyspělé trhy si za listopad připsaly přibližně 21,5 miliardy dolarů, zatímco rozvíjející se trhy ztratily 4,7 miliardy.

V rámci ETP s expozicí na severoamerické akcie se největší oblibě těšily společnosti s vysokou tržní kapitalizací. Z hlediska jednotlivých sektorů zaznamenaly nejvyšší přítoky produkty zaměřené na sektory průmysl, zdraví a energetika. Naopak odliv peněz byl patrný u utilit a technologií.

Z dluhopisových ETP zaznamenaly nejvyšší přítoky prostředků státní dluhopisy vyspělých zemí a firemní dluhopisy s vysokým výnosem (High Yield). Odtoky zaznamenaly ETP s expozicí na dluhopisy rozvíjejících se zemí. U komodit pokračoval odliv prostředků z ETP na zlato i stříbro. Peníze odcházely i z ETP na zemědělské komodity, energetické suroviny i průmyslové kovy.

Zdroj: ETFs.cz 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688