BHS (BH Securities a.s.)
Akcie ve světě  |  10.12.2013 10:30:30

General Motors - automobilka již zpět v soukromých rukou, titul na maximu

Americké ministerstvo financí včera po uzavření trhů oznámilo, že již dokončilo prodej svého zbylého podílu v automobilce. Stát se tak svého podílu nakonec stihl na trhu zbavit zhruba za rok. Původní záměr byl předat automobilku plně zpět do soukromých rukou do konce března 2014. Na konci listopadu však ministerstvo financí oznámilo úspěšné dokončení další prodejní tranše, resp. že pokud to situace na trhu dovolí, transakce bude dokončena již do konce tohoto roku. K prodeji tehdy zbývalo přes 31 mil. akcií.

Stát do záchrany automobilky v době krize investoval 49,5 mld. USD, prodejem akcií však nakonec celkově získal o asi 10,5 mld. USD méně. Na rozdíl od jiných „záchranných operací“ tak v tomto případě daňový poplatníci prodělali. Stát však uvádí, že v případě „běžného“ bankrotu automobilky by ztráty ve svém důsledku byly vyšší. Zachráněno takto totiž mělo být více než milion pracovních míst.

Akcionáři:

Připomeňme, že ze známých investorů se akcie automobilky již v prvním pololetí roku výrazně zalíbily Warrenu Buffettovi, resp. investiční skupině Berkshire Hathaway. Ta nakoupila 40 mil. akcií a získala tak podíl 2,88 %. Podíl však v automobilce navyšovala zejména největší světová investiční skupina BlackRock (BLK), která dle zatím posledního hlášení ke konci 3Q držela přes 65 mil. akcií, resp. 4,7 %. Více již vlastní jen další výrazná investiční skupina Capital Group (6,71 %), kanadská vláda a samotné odbory. V minulém týdnu blíže nespecifikovaný podíl oznámila společnost Hayman.

Akcionářskou strukturu naleznete na http://www.bhs.cz/zpravodajstvi/general_motors_-_stat_jiz_prodal_cely_podil__titul_na_maximu

Kurzový vývoj, hodnota společnosti:

Akcie GM se po bankrotu navrátily v roce 2010 na trh prostřednictvím IPO za kurz 33 USD. V té době však odvětví svou krizi nemělo ještě za sebou, resp. problémy se začaly stupňovat v Evropě. Boom zejména v Asii a v USA ze kterého automobilka začala těžit, začal být vidět až v minulém roce. Akcie GM si tak po primární emisi nejprve prošly dokonce opakovaným poklesem pod hladinu 20 USD. Následně právě oznámený exit státu začal být pro některé investory vlastně zajímavou investiční příležitostí. Titul tak od svých minim v loňském roce zhodnotil i o téměř 120 %, tedy podstatně více než např. akcie konkurenční automobilky Ford Motor (F).

Akcie GM včera zakončily na svém novodobém historickém maximu 40,90 USD. Oceňují tak celou automobilku na 56,8 mld. USD. Automobilka tolik nebyla trhem oceněna ani v době své dřívější slávy.

V reakci na zprávu o dokončení prodeje podílu státu akcie GM včera v „after hours“ dále posílily na 41,23 USD.

Z technického pohledu lze na titulu vysledovat růstový kanál, který se na akciích od loňska začal vytvářet. Indikuje nyní ještě možné posílení do blízkosti hranice 42 USD, kde lze očekávat rezistenci a tedy vhodný okamžik k redukci pozice. Titul by následně mohl oddychovat k předchozím maximům, resp. tedy alespoň k hladině 39 USD.

Technický pohled na titul naleznete na http://www.bhs.cz/zpravodajstvi/general_motors_-_stat_jiz_prodal_cely_podil__titul_na_maximu

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Út   9:01  22. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688