Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  09.12.2013 15:33:59

Malé podniky se opět hůře dostávají k úvěrům

Podle globálního průzkumu ekonomických podmínek (GECS) organizací ACCA a IMA vytváří hospodářské oživení po celém světě tlak na financování pro malé a střední podniky. Těm se tak hůř hledají finance nutné k realizaci nových zakázek a objednávek.

Největší čtvrtletní ekonomický průzkum mínění finančních profesionálů na světě, GECS, zkoumá názory členů sdružených v ACCA a IMA. Tyto organizace nyní analyzovaly všech sedm kvartálních průzkumů GECS od čtvrtého čtvrtletí 2011 po druhé čtvrtletí roku 2013 a hodnotily, jak si vedou v měnících se ekonomických podmínkách malé a středně velké podniky.

Z analýzy vyplynulo, že postupný návrat k růstu ekonomiky, který šel ruku v ruce s pokračujícími problémy v přístupu k financování, měl značně negativní dopady na cashflow malých a středních firem. Toto období oživení bylo pro malé a střední podniky finančně mimořádně náročné. Stoupající objem zakázek totiž zvyšuje nároky na provozní kapitál a vzhledem k nedostatku likvidity pak tyto malé a střední podniky jen s obtížemi financují svůj další růst. To vyústí v dominový efekt, kdy se malé a střední firmy navzájem ničí prostřednictvím obchodních úvěrů a pozdního splácení. Studie ACCA a IMA to potvrzuje, neboť respondenti z řad malých a středních firem kladou důraz právě na obavy z pozdního placení, které vzrůstají v přímé úměře k nárůstu ekonomické důvěry.

Otázka promptního placení pro malé a ještě menší podniky narostla na významu od sklonku roku 2011, kdy ji podle průzkumů GECS 33 % respondentů pokládala za výsledek podnikání v porovnání se 48 % v první polovině roku 2013. Ze čtvrtletních průzkumů rovněž vyplynulo, že velikost podniku určovala, jaký typ opatření pro hospodářské ozdravení podniknou.

Raef Lawson, viceprezident IMA pro výzkum, uvedl: „Ve zkoumaném jednadvacetiměsíčním období jsme identifikovali zajímavý trend, a sice že malé a střední podniky prchly před konkurencí do velmi úzkých a vysoce speciálních segmentů trhu – takzvaných nik. Z údajů v GECS vyplývá, že firmy se ziskem 10 milionů až jedna miliarda dolarů ročně zareagovaly expanzí na nové trhy, zatímco velké korporace spíše investovaly do výzkumu. Nejmenší firmy, obzvláště v USA a Británii, se vrhly právě na tržní niky. To je vcelku logické, neboť většinou nemají kapacitu na expanzi na nové trhy nebo masivně investovat peníze, které nemají, do inovací.“

Finanční profesionálové, kteří pracují v malých a středních firmách, hlásí nárůst důvěry v globální ekonomické oživení již od září 2012. Celkově k největšímu nárůstu došlo v USA, obzvláště mezi americkými firmami se ziskem 10 milionů až jedna miliarda dolarů ročně. Ovšem tuto důvěru v globální oživení nevzaly globálně nejmenší firmy za svou, když došlo na jejich vlastní podnikatelské vyhlídky.

Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko, k tomu poznamenala: „Je pravděpodobné, že malé a střední podniky budou pociťovat, že se opožďují za zbytkem zotavující se ekonomiky. Vidí, že dochází k ozdravení, a dokonce v něj mají důvěru, ale v jejich podniku se ještě neprojevilo. Nyní nastal čas, aby si udělaly jasno v investicích a při přípravě na stabilnější hospodářské podmínky hledaly příležitosti k růstu v zahraničí.“

Malé a střední podniky po celém světě musely dále fungovat v náročném prostředí se znatelným tlakem na ziskové marže; 89 % malých a středních podniků se od roku 2011 ocitlo pod značným ekonomickým tlakem, přičemž snížení marží se ukázalo jako významný problém. Docházelo k tomu hlavně na rozvíjejících se trzích, kde poptávka zůstávala slabá a inflační tlaky zesílily. I přes tyto tlaky malé a střední podniky na rozdíl od těch velkých většinou nezareagovaly na ekonomické tlaky ztrátou provozní kapacity a zdržely se propouštění zaměstnanců i kapitálových investic.

 

Celou zprávu Surviving the recession and the recovery: the SME story si přečtete na http://www.accaglobal.com/content/dam/acca/global/PDF-technical/small-business/pol-tp-stra.pdf

 

# # #

 

 

Vítězslav Horák

PR poradce, Weber Shandwick

 

Kateřina Benešová
Ředitelka ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko

 

O ACCA:

ACCA (Asociace certifikovaných účetních) je globální organizace sdružující profesionální účetní se 162 000 členů a 428 000 studentů ve 173 zemích celého světa.  Snažíme se nabízet prvotřídní kvalifikaci relevantní pro naše odvětví pracovitým, schopným a ctižádostivým lidem po celém světě, kteří usilují o uspokojivou kariéru v účetnictví, financích a managementu.

Pracujeme prostřednictvím sítě více než 89 kanceláří a center a s více než 8 500 schválenými zaměstnavateli po celém světě, kteří zaměstnanci poskytnou vysoký standard v učení a rozvoji.

www.accaglobal.com

 

09.12. 15:48  není možné spojit (Nasraláh)
09.12. 15:44  není možné spojit (Nasraláh)

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688