Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  08.12.2013 07:21:39

Co se děje v Orku?

Česká společnost Tandis Radovana Vítka chce do Orco Germany investovat 54 milionů eur. Emitováno má být 114,6 milionu nových akcií za cenu 0,47 eura za akcii, což je průměrná tržní cena za posledních 6 měsíců. Soud v Lucemburku ale navýšení kapitálu pozastavil.

Aktualizováno (6. 12. 2013 10.57) o kroky Alchemy a Kingstown:

Akcie byly upsány pod aktuální tržní cenou 0,52 eura za akcii. Počet akcií Orco Germany se tak měl zvýšit z 230,1 na 344,7 milionu. Firma Tandis je ovládána hlavním akcionářem společnosti Orco Radovanem Vítkem. Orco Germany je nejhodnotnějším aktivem skupiny Orco Property Group (OPG). Pokud by k navýšení došlo, analytici z České spořitelny by zprávu vnímali jako negativní pro akcie Orka.

 

V pátek zaslala Alchemy otevřený dopis akcionářům o tom, jak se další akcionáři Orka Alchemy a Kingstown snaží soudními prostředky zablokovat navýšení kapitálu.

 

Lucemburský soud ve čtvrtek vydal soudní návrh pozastavit s okamžitým účinkem navýšení kapitálu Orco Germany, o kterém bylo rozhodnuto 29. listopadu. Tím by se mělo emisi nových akcií zabránit, a pokud už byly nové akcie emitovány, budou zajištěny. Alchemy se těmito kroky snaží chránit akcionáře do doby, než budou kapitálové potřeby Orka vyjednány v zájmu jich všech.

 

Rozhodnutí soudu zůstane v účinnosti do 31. ledna 2014, před nímž v případě potřeby dojde k dalšímu slyšení, kterého se zúčastní všechny strany, jichž se spor týká.

 

Alchemy věří, že rozhodnutí OPG a Orco Germany z 29. listopadu o navýšení kapitálu o 54 milionů eur investicí Tandis je neplatné, extrémně ředící (vzhledem k cenovému diskontu a přehnanému množství) a vážně znevýhodní zájmy akcionářů Orka. Emise by zředila pozici Orco Property Group v nejhodnotnějším aktivu z 88 % na 46 %.

 

Podle Alchemy nemá Orco Germany problémy s likviditou, a proto akcionář nerozumí tomu, proč by mělo dojít k urgentnímu navyšování kapitálu.

 

"Snahy dvou dalších akcionářů zabránit navýšení kapitálu v Orco Germany vnímáme pozitivně, snaží se tak ochránit minoritní akcionáře před prodejem Orco Germany (nejhodnotnějšího aktiva OPG) do rukou Radovana Vítka," říká Josef Novotný z České spořitelny. "Pokud by navýšení kapitálu proběhlo, podíl OPG v německém Orku by klesl z 88 % na 46 % a společnost Tandis by je získala za cenu 0,47 eura za akcii, což je významně pod čistou hodnotou aktiv, která se v současnosti pohybuje v blízkosti 1 eura."

  •                            

    Portfolio na rok 2014: Sledujte Fed a buďte ve střehu, radí experti. Hotovost se bude hodit Portfolio na rok 2014: Sledujte Fed a buďte ve střehu, radí experti. Hotovost se bude hodit Neblázněte, diverzifikujte a mějte prst na spoušti. Velké centrální banky v čele s Fedem totiž ...   3 horké investiční tipy od Goldman Sachs pro rok 2014 - díl druhý 3 horké investiční tipy od Goldman Sachs pro rok 2014 - díl druhý Americká banka Goldman Sachs začala zveřejňovat investiční tipy na příští rok. Každý den zveřejňuje jedno ...   Rady ekonomů příští české vládě: Stát je možné řídit jako firmu a přestaňme se chovat jako ostrov Rady ekonomů příští české vládě: Stát je možné řídit jako firmu a přestaňme se chovat jako ostrov Jednání o podobě a směřování příští české vlády nabírají na obrátkách, její program by měl ...

  •  


  • K článku zatím nejsou žádné komentáře.
    Přidat komentář





    Zobrazit sloupec 
    Kurzy.cz logo
    EUR   BTC   Zlato   ČEZ
    USD   DJI   Ropa   Erste

    Kalkulačka - Výpočet

    Výpočet čisté mzdy

    Důchodová kalkulačka

    Přídavky na dítě

    Příspěvek na bydlení

    Rodičovský příspěvek

    Životní minimum

    Hypoteční kalkulačka

    Povinné ručení

    Banky a Bankomaty

    Úrokové sazby, Hypotéky

    Směnárny - Euro, Dolar

    Práce - Volná místa

    Úřad práce, Mzda, Platy

    Dávky a příspěvky

    Nemocenská, Porodné

    Podpora v nezaměstnanosti

    Důchody

    Investice

    Burza - ČEZ

    Dluhopisy, Podílové fondy

    Ekonomika - HDP, Mzdy

    Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

    Drahé kovy

    Zlato, Investiční zlato, Stříbro

    Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

    Podnikání

    Města a obce, PSČ

    Katastr nemovitostí

    Katastrální úřady

    Ochranné známky

    Občanský zákoník

    Zákoník práce

    Stavební zákon

    Daně, formuláře

    Další odkazy

    Auto - Cena, Spolehlivost

    Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

    Finanční katalog

    Volby, Mapa webu

    English version

    Czech currency

    Prague stock exchange


    Ochrana dat, Cookies

     

    Copyright © 2000 - 2024

    Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

    ISSN 1801-8688