Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  07.12.2013 16:49:30

Nejlepší a nejhorší české akcie pro rok 2014

Český akciový trh se na rozdíl od vyspělých burz v Evropě letos nedokázal vymanit ze ztrát. Které akcie z kurzovního lístku pražské burzy by mohly v roce 2014 nabídnout nadprůměrnou výkonnost, a od kterých se raději držet dále? Investiční web se zeptal českých burzovních expertů na jejich výhled do roku 2014.

ČEZ a Pegas se na prahu nového roku líbí. Od Unipetrolu a CETV naopak experti radí dát ruce pryč. Zvláštní kapitolou je pak Telefónica – zatímco někteří oslovení ji v souvislosti s prodejem skupině PPF považují za neznámou s malým potenciálem a velkým rizikem, jeden z oslovených ji za určitých podmínek fandí. Podobně se liší i pohled na akcie NWR - většina se na ně dívá skrz prsty, jednou se ale v anketě objevily jako zajímavá spekulace.

Martin Urban (brokerjet ČS): ČEZ má to nejhorší za sebou, do portfolia rozhodně patří

Ano: ČEZ si to nejhorší prožil letos, v roce 2014 by proto mohl pokračovat v mírném růstu. Nabízí zajímavý dividendový výnos. Očekávám růst cen elektřiny a emisních povolenek, což bude mít příznivý dopad na cenu akcií ČEZ. Zajímavý by mohl být také Pegas. Firma vyplácí stabilní dividendu a podniká v necyklickém odvětví. Titul je proto zajímavý pro dlouhodobé investory.

Ne: Unipetrol je jedním z titulů, kterým bych se v roce 2014 vyhnul. S akciemi se obchoduje za minimálních objemů, firma na burze spíše přežívá. Pouze pro spekulanty jsou pak v současnosti vhodné NWR a CETV. Jejich akcie budou výrazně reagovat na zprávy o hospodaření, nelze vyloučit výrazné pohyby cen oběma směry.


David Brzek (Fio banka): Nezatracujte Telefóniku, nákup pod 290 za akcii je zajímavý

Ano: Pegas Nonwovens, u níž čekám postupné zlepšování hospodaření. Tržby porostou s plným provozem nové linky v Egyptě a komercializací nových materiálů v závodech ve Znojmě. Produkce roku 2014 už byla téměř vyprodána. Pro firmu hovoří i zlepšení cash flow v kontextu výrazně nižších kapitálových nákladů (CAPEX). Firma navíc podle mě bude nadále vyplácet solidní dividendu, která by mohla opět mírně vzrůst.

Nezatracoval bych českou Telefóniku, ačkoli je zde hrozba stažení z trhu. Domnívám se však, že PPF titul na trhu ponechá, případně že proces stažení bude trvat delší dobu, do roku 2015. Pozitivní je výsledek aukce volných kmitočtů i to, že PPF bude chtít pokračovat ve výplatě dividend. Riziko poklesu hodnoty je relativně malé, zajímavý je vstup do pozice pod 290 .

NWR může být zajímavá pro investory, kteří se nebojí většího rizika. Po hospodářské stránce je nadále ve složité situaci – světové ceny uhlí v závěru roku opět klesají a v úvodu roku asi opět dojde k poklesu nasmlouvaných cen. V kontextu vývoje v USA se však postupně dají čekat nižší objemy dovozů do Evropy. S pokračujícím oživením vyspělých ekonomik očekávám v druhé polovině roku 2014 růst cen uhlí na světových trzích, což by se mělo pozitivně projevit také na NWR. Ta navíc bude pokračovat v úsporných opatřeních.

Ne: Orco. V jeho případě platí, že na 50 sice existuje zajímavý růstový potenciál, ale z mého pohledu stále převažují velká rizika spojená s osudem firmy. Vstup Radovana Vítka do skupiny na jednu stranu firmu částečně stabilizoval a zachránil od největších problémů, na druhou stranu však způsobuje rozbroje mezi hlavními akcionáři. Předpokládám snahu o kompletní ovládnutí společnosti nebo částečné vyvedení aktiv, které nebude pro ostatní akcionáře výhodné. Rizikem je v tomto kontextu i úpis nových akcií.

Cena akcií Unipetrolu od roku 2011 stagnuje na úrovni 170 , ať se ve firmě či ekonomice děje cokoli. Nevidím jasné katalyzátory ani na straně růstu, ani poklesu.

Kurz akcií Komerční banky částečně předběhl hospodaření, dosáhl historických maxim, ačkoli se výnosy i ziskovost banky snižovaly. Ekonomické oživení v roce 2014 bude sice hrát bance do karet, ale výrazné zlepšení hospodaření nečekám. Nízké úrokové sazby budou omezovat výnosy z depozit. Konkurence nízkonákladových bank navíc v Česku nadále roste. Nepředpokládám proto vylepšení historických maxim a kurz přes 5 000 , vývoj bude podle mě spíše slabší v porovnání s celým trhem. Titul nicméně může být zajímavý při krátkodobějším obchodování.

Petr Hlinomaz (BH Securities): Jak přežije NWR první čtvrtletí 2014?

Ano: ČEZ, u kterého je šance na udržení loňské dividendy 40 na akcii hrubého a lze čekat solidní provozní výsledky. Zároveň je jistá naděje, že případné zlepšení regulatorních podmínek v sektoru evropské energetiky pomůže i akciím ČEZ. Pro Komerční banku hovoří stabilita, ziskovost a dividenda v loňské výši. No a nakonec Pegas Nonwovens, u které oceňuji systematický rozvoj společnosti, expanzi v Egyptě – byť s riziky – a patrně kladný vliv formování větších akciových podílů ve firmě na kurz akcií.

Ne: CETV se sice rozhodla pro výměnu šéfa, jeho duch ale zatím přežívá. Firma potřebuje více reforem. Strašákem jsou její zadlužení a zoufalé výsledky na českém reklamním trhu. Dále NWR, která je hodně zadlužená, má potíže s likviditou a s nízkými cenami uhlí. Zůstávají otazníky ohledně toho, jak vlastně společnost přežije první čtvrtletí 2014.

Telefónica C.R. je nyní velkou neznámou. Nevíme, co podnikne nový vlastník. Zachovávám zatím skeptičtější pohled na výhodnost případné povinné nabídky odkupu. A nemohu zapomenout na Unipetrol, tradiční akcii v koši nechtěných. Jeho kurz je totiž odtržen od fundamentů.


Tomáš Menčík (Cyrrus): Fortuna, Pegas a Philip Morris ČR – malé, ale šikovné

Ano: Aktuálně se mi líbí Fortuna, Pegas Nonwovens a Philip Morris ČR. Jedná se sice o malé emise, ale se silným fundamentem. Kromě PM ČR se navíc jedná o rostoucí firmy v atraktivních odvětvích.

Ne: CETV považuji za velice rizikový titul. Bude zřejmě pod tlakem očekávané emise akcií. Telefónica C.R. Vzhledem k probíhající změně majitele nenabízí takřka žádný růstový potenciál. A nakonec NWR, která se stala kvůli nejisté situaci na trhu s uhlím extrémně rizikovou investicí.



Čtěte také:

Proč se nebát poklesu akciového trhu

Jak ukazuje graf (letošní data v něm jsou aktuální ke konci třetího kvartálu), americký akciový index S&P 500 umí ztratit řádově i desítky procent v průběhu kalendářního roku, ale za celý rok předvést výrazně lepší výkon, někdy dokonce růst také v řádech desítek procent.

 




Přečtěte si také:

05.10.2019Česká koruna v roce 2020: Doufat v nejlepší, připravit se na nejhorší Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
06.01.2018Nejlepší a nejhorší akcie roku 2017 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
02.11.2016(Zatím) nejlepší a nejhorší akcie na pražské burzy v roce 2016 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
16.09.2016(Zatím) nejlepší a nejhorší akcie z index Dow Jones v roce 2016 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
28.07.2016Nejlepší a nejhorší investice letošního roku Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688