Lukáš Pohan (Zlato pro Radost)
Okénko investora  |  04.12.2013 21:35:01

Už jsme tam?

Cena zlata se dnes dopoledne podívala o přibližně 10 dolarů za unci níže, v odpoledních hodinách ovšem tuto ztrátu smazala. A večer ještě výrazně připsala se ziskem přes 20 dolarů.


Desetidolarový propad ceny znamenal nové pětiměsíční minimum a zlato se vzpamatovalo až po vydání zprávy o zaměstnanosti v USA (ADP), která předčila očekávání analytiků. Ve chvíli propadu vstoupili do hry lovci výhodných cen a pomohli zlatu smazat celou desetidolarovou ztrátu a ještě pár dolarů dokonce přidat.


Zpráva o zaměstnanosti ADP jen dále podporuje optimistický výhled americké ekonomiky. Dnešek ovšem odstartuje týden plný zajímavých ekonomických zpráv. Počet nových pracovních míst ADP s hodnotou 215 000 výrazně překonal odhady ve výši 170 000, načež zlato zareagovalo poklesem o přibližně 10 dolarů. Pokles na nové pětiměsíční minimum ovšem přilákal pozornost investorů a ti poté silným nákupním tlakem rychle změnili směr vývoje. Zajímavé mohou být rovněž zprávy z tzn. Beige book a páteční data o zaměstnanosti.


Investoři neustále přešlapují nad rozhodnutím FEDu omezit program kvantitativního uvolňování. Dnešní ADP pomohlo nadále šířit optimismus ohledně budoucího vývoje americké ekonomiky a tím ukázalo na fakt, že omezení kvantitativního uvolňování přijde spíše dříve než později. Data, která nás čekají v tomto týdnu ovšem pomohou nadále rozkrýt, kdy by se FED mohl odvážit k začátku omezování kvantitativního uvolňování.


Naproti americkým datům jsou ty evropské vesměs negativní. Hrubý domácí produkt stagnoval, utrácení spotřebitelů se zpomalilo, maloobchodní prodeje si také pohoršily a stavební aktivita poklesla. To napovídá skutečnosti, že evropská centrální banka (ECB) ponechá svou současnou politiku ještě delší dobu nezměněnou. Z těchto faktů také plyne, že evropská měna již nemá výrazný potenciál k růstu a to podporuje budoucí sílu dolaru.


Medvědi mají střednědobou výhodu, cena zlata osciluje kolem pětiměsíčního minima. Býci mají šanci na zlepšení situace s prolomením hodnoty 1 258,20 dolaru za unci, maxima z minulého týdne. Další pohyb směrem dolů očekávejme při prolomení technického supportu na hranici 1 200 dolarů za unci.


Nicméně pořád platí otázka – jsme už na dně nebo pojedeme z kopce ještě dál? A na tu nám snad odpoví data ze zbytku tohoto týdne.

Lukáš Pohan

Lukáš Pohan

Lukáš Pohan je jednatelem společnosti Aurum1990 Trade Czech s.r.o., která provozuje internetový obchod Zlato pro Radost.


Logo Zlato pro Radost

Zlato pro Radost

Společnost Aurum1990 Trade Czech s.r.o. je provozovatelem obchodu Zlato pro Radost, který slouží jako brána k jednoduchým investicím do zlata bez jakýchkoli omezení a skrytých podmínek. V tomto obchodě můžete rovněž zaplatit online platební kartou. Více informací na www.zlatoproradost.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688