Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  03.12.2013 14:32:43

Cena zemního plynu stoupala, zatímco barel ropy WTI padal ke dnu

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Každoroční oslavy Dne díkůvzdání, které připadají na čtvrtý čtvrtek v listopadu, utlumily v uplynulém týdnu činnost finančních trhů, včetně těch komoditních. Zprávy o tom, že Írán a mezinárodní vyjednavači dosáhli přechodné dohody, sice na trzích vyvolaly povyk, ovšem ten velmi rychle utichl. Nečeká se, že by dohoda měla ropné trhy v následujících měsících nějak zásadně ovlivnit. Japonský jen opět slábl, a akciové trhy naopak atakovaly nová maxima obojí přitom dokládá, že touha investorů riskovat zatím nepolevuje.

Pro vzácné kovy jsou určujícím prvkem i nadále ekonomická data ze Spojených států. Kovy přitom ustály tlak, který jejich cenu hnal dolů. V krátkodobém horizontu však nečekáme, že by jejich cena nějak výrazně rostla. Důležité datum bude až 6. prosince, kdy dojde ke zveřejnění zprávy o stavu amerického trhu práce. Půjde přitom o poslední shrnutí americké nezaměstnanosti do doby, než 18. prosince zasedne Federální výbor pro volný trh (FOMC). Zpráva by nám tak mohla napovědět, jakým směrem se zákonodárci v dalších měsících vydají. Měď je v současnosti stabilní. Našla totiž podporu v klesajících stavech zásob, které mají na starosti hlavní dvě obchodní centra Londýn a Šanghaj.

grafaa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Co se týče světových ropných trhů, cenový rozdíl mezi ropou typu Brent a WTI neustále narůstá a nyní už dosáhl nejvyšší úrovně za posledních pět měsíců. Ropě Brent propůjčují podporu výpadky dodávek, zejména ze strany Libye, zatímco ropa WTI nemá s dodávkami problémy.  Denní produkce Spojených států dosáhla poprvé za 25 let hodnoty osm milionů barelů denně a zásoby ropy WTI jsou podle amerického Úřadu pro energetiku (US Energy Information Administration) vzhledem k současnému ročnímu období na nejvyšší hodnotě od rekordů v roce 1981. Nejlépe prosperující komoditou se v minulém týdnu stal zemní plyn, jehož cena se vyšplhala na pětiměsíční maxima. Současně se plyn dočkal nejvyšších měsíčních zisků od března, protože chladnější počasí (proti předpokladům) ve Spojených státech zvýšilo poptávku po této komoditě.

Zemědělské komodity si vedly smíšeně například obiloviny našly podporu v končící americké sklizni, a pozornost se tak nyní přesouvá od spekulací kolem zásob k pravděpodobné poptávce. Slabší dolar pak zlepšil vyhlídky amerických obilovin pro export. A nahrává jim také to, že došlo ke snížení odhadů argentinské úrody. Když se ohlédneme za měkkými komoditami, instantní a espresso druhy kávy šly svou vlastní cestou, zatímco cena cukru se propadla o více než 12 procent. Hedgeové fondy totiž pokračovaly ve vyprodávání pozic poté, co nesprávně vsadily na růst cen.

Co nám napovídá momentum?

Když obchodníci a analytici analyzují pohyby cen, často se zaměřují taky na současné momentum. Jednoduše tak zjistí, jaký směr nebo trend na trhu převládá, ale zároveň získají nápovědu o možném dalším vývoji a jeho změnách. Indikátory momenta lze vypočítat několika různými způsoby, v závislosti na preferovaném časovém horizontu. Vybraný instrument tak například může mít pozitivní krátkodobé momentum, ovšem v rámci celkově negativního dlouhodobého trendu. V tabulce níže se můžete podívat na krátkodobé momentum, které lze v současnosti pozorovat na předních trzích s energiemi a kovy.

grafa

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Podle uvedených údajů je zřejmé, že se sektor s kovy nyní nachází v negativním stabilním trendu. Výjimkou je měď, neboť nedávné zpomalení negativního momenta nasvědčuje o možné změně směru. Zlata a stříbra se negativní momentum drží už více než dva týdny, přičemž poměr zlato/stříbro vykazoval v posledních třech týdnech býčí trend. Během této doby hodnota jedné unce zlata vzrostla z 59,70 uncí stříbra na současných 62,70.

Energetický sektor (kromě ropy WTI) se v uplynulém týdnu těšil ze stabilního pozitivního momenta. Zemní plyn dokonce během této doby zažil největší rally konkrétně sedmiprocentní. Naopak negativní momentum u ropy WTI převládá už zhruba měsíc, během něhož cena této komodity spadla z 101,7 dolaru za barel až pod hranici 93 dolarů za barel.

Setkání organizace OPEC zřejmě žádnou změnu nepřinese

Obchodníci s ropou teď upínají svoji pozornost na setkání organizace OPEC, které se bude konat 4. prosince. Půjde přitom o první schůzku, kterou ministři ropy z tohoto kartelu, dodávajícího 40 procent veškeré světové ropy, pořádají od oznámení průlomové dohody mezi Íránem a mezinárodními vyjednavači. A protože se ropa Brent nadále obchoduje blízko tříletého průměru a vysoce nad 100dolarovou hranicí uznávanou Saúdskou Arábií, neočekávají se žádné větší změny v současné těžební kvótě ve výši 30 milionů barelů za den. Od chvíle, co v červenci došlo k prudkému snížení množství ropy vyvážené z Libye, se tato situace nijak nezlepšila. A protože se neví, kdy k tomu dojde, může Saúdská Arábie tento výpadek pokrývat i nadále.

grafc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Cena ropy WTI neustále klesá, tudíž dále narůstá rozdíl oproti ceně ropy Brent. Slabší ceny WTI jsou způsobeny pokračujícím růstem produkce ropy z nekonvenčních metod těžby ve Spojených státech. Americká infrastruktura ovšem nedokázala udržet krok s tak dramatickým skokem v produkci. Ta přitom nyní poprvé za 25 let přesahuje osm milionů barelů za den. Vytěžená ropa se tak nedokáže dostat až do rafinerií, jež už vyčerpaly své kapacity. Proto dochází k hromadění zásob, což vytváří tlak na pokles cen. A i když se poptávka ze strany rafinerií začíná pomalu zvyšovat, není zatím jasné, jestli to bude v příštích měsících dostatečné množství na umazání alespoň části zásob.

Krátkodobý výhled pro ropu Brent naznačuje, že by její cena mohla stoupat. Jenže na možný posun nad hranici 112 dolarů za barel, tedy říjnové maximum, to v současnosti spíše nevypadá. Cena Brentu se vyšplhala nad 110 dolarů za barel i díky tomu, že došlo k pokrývání krátkých pozic (tzv. short covering) a narostl cenový rozdíl oproti WTI. A to ještě předtím, než nastoupila přestávka kvůli Dni díkůvzdání. Aby se ropa WTI vyhnula dalším ztrátám a propadu pod klíčovou hranici podpory na 90 dolarech za barel, je třeba, aby poptávka ze strany rafinerií nadále rostla. Pokud by se její cena dostala zpátky nad 93,20 dolaru, mohlo by jít o první známku toho, že prodeje začaly polevovat. A ropa WTI by se tak pomalu mohla vracet do rozmezí 96 a 93 dolarů za barel, které ještě nedávno převládalo.

Zlato se snaží poskočit nahoru, ale jeho trend je stále negativní

Zlato se v uplynulém týdnu nejprve dostalo na nejnižší hodnotu od července. Pak ale začaly přicházet pozitivní zprávy z trhu s fyzickým zlatem a o slabším dolaru, a spolu s vyhrocováním územních sporů mezi Čínou a Japonskem se u zlata objevila další vlna pokrývání krátkých pozic. Čína dokonce skoupila druhé největší množství zlata od říjnového rekordu z Hongkongu, a sebrala tak Indii titul největšího odběratele žlutého kovu na světě. To poukazuje i na rozdílnost mezi silnou fyzickou a slabou papírovou poptávkou ze strany futures a burzovně obchodovaných produktů (ETP). Listopad totiž bude už 11. měsícem v řadě, kdy počty zlatých ETP klesají. Od začátku roku bylo celkem prodáno 790 tun zlata, což odpovídá množství nakoupenému za poslední tři roky.

Týdenní trend (viz graf níže) by mohl nasvědčovat o tom, že krátkodobé minimum má už zlato za sebou a teď by mohla přijít menší vlna nákupů. Ovšem stále je třeba brát v potaz klesající trend a pro tuto chvíli nečekáme, že by se cena zlata mohla dostat na vyšší hodnotu než 1 277 dolarů za unci což představuje 38,2procentní retracement z listopadových výprodejů.

grafd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688