BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  29.11.2013 09:42:13

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD, AUD/JPY a ZLATA

Podnikatelská nálada uvnitř eurozóny i nadále sílí a v tomto měsíci dosáhla nejlepšího výsledku od srpna 2011. Průzkum provedla Evropská komise, sentiment se polepšil o 0,8 bodu na 98,5 bodu. Výsledek tak byl dokonce o 0,5 bodu vyšší, než očekávali ekonomové. Nárůst byl tažen hlavně výbornou náladou v sektoru služeb (20měsíční maximum PMI) a ve výrobním sektoru (27měsíční maximum PMI). Mírný pokles byl naměřen jen na indexu spotřebitelské důvěry. Kritici varují před neodpovídajícím růstem nálady k výkonu ekonomiky. Přeci jen poslední data HDP za třetí kvartál byla zklamáním, když vykázala zpomalení na růst jen o 0,1 procenta.

Japonská inflace dosáhla v říjnu nejrychlejšího tempa růstu za posledních 5 let. V meziročním porovnání došlo ke zvýšení cenové hladiny (CPI) o 0,9 procenta (očištěný výsledek o ceny potravin), oproti září tak jde o 0,2 procentní zrychlení. CPI očištěné o ceny ropy a potravin posílilo na meziroční bázi o 0,3 procenta a dosáhlo největšího růstu od srpna 1998. Lámání rekordů však stále neznamená výhru. Japonská centrální banka totiž cílí na 2,0 procentní inflaci a je pravděpodobné, že ještě více uvolní monetární politiku, aby svého cíle zaručeně dosáhla.

Japonsku byla zveřejněna i průmyslová produkce, ta v říjnu meziměsíčně expandovala o 0,5 procenta. Stále ale platí, že domácí poptávka kompenzuje výpadky exportu. Výsledek byť je pozitivní, tak je zklamáním, kvůli předcházejícím vysokým odhadům. Ekonomové favorizovali 2,0 procentní zisk. V listopadu i prosinci by měl rostoucí trend vydržet. Průzkum Ministerstva obchodu ukázal, že listopad by mohl posílit o 0,9 procenta a prosinec dokonce o 2,1 procenta.

Německé maloobchodní tržby se v minulém měsíci zmenšily o 0,8 procenta. Tento výsledek lze označit za šokující, vzhledem k 0,5 procentním odhadům růstuMaloobchodní tržby ztratily již po páté v řadě a německá ekonomika tak musí hledat podporu jinde.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:


EUR/USD stále odolává medvědímu tlaku. Včerejší seance prolomila psychologickou úroveň 1,36, avšak nelze hovořit o silném nákupním sentimentu. Trh je v dvojnásobné medvědí divergenci s oscilátory a i vzhledem k formaci rostoucího klínu, lze doporučit čekání na proražení této konsolidace.

GBP/USD jde stále neochvějně na sever. Trh čerpá ze silných podpor a rostoucího trendového kanálu. Býci již nejsou daleko od dosažení kulatého čísla 1,64. GBP/USD se však po proražení konsolidace (1,6250) ani rezistence 1,63 nezastavil a neodpočíval. Vzhledem k momentální překoupenosti by trhu prospěla revize zisků. Střednědobý výhled na tomto páru je však jasně rostoucí a očekává se překonání úrovně 1,64.

AUD/JPY konsoliduje uvnitř symetrického trojúhelníku. Intradenní vývoj ukázal proražení klesajícího trendového kanálu, k němuž se nyní tvoří throwback. Trh by mohl najít podporu i na hladině 92,69, odkud je cesta volná k 93,54. Uzavření pod 92,69 by negovalo pozitivní výhled.

Zlato ztrácí sílu uvnitř intradenního kanálu. Z hlediska střednědobého trendu je trh pod prodejním tlakem a začíná mít tendence ke změně trendu. V dnešní seanci sehraje důležitou roli podpora 1 236,36, při jejímž proražení lze počítat s dosažením dna kanálu. V průběhu dnešní seance se však neočekává opuštění kanálu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688