STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  20.11.2013 07:59:01

Proč čínská ekonomika ztrácí dech?

Autor. Libor Tůma, 19.11.2013

Čínu lze bezesporu označit za ekonomickou velmoc, která v posledních desetiletích zažila nebývalý růst. Avšak v posledních letech se stále více ozývají hlasy upozorňující na potencionální hrozby, které mohou i v relativně blízké budoucnosti ohrozit další růst čínské ekonomiky. Vzhledem k velikosti a mezinárodnímu významu čínské ekonomiky není možné tato upozornění nebrat vážně, jelikož i výrazné zpomalení místní ekonomiky by negativně ovlivnilo globální ekonomickou situaci.

Čínská ekonomika za rok 2012 vzrostla o úctyhodných 7,8 procent. Pro letošní rok je cílem místní ekonomiky dosáhnout růstu o 7,5%. Jedná se skutečně o působivý růst, který však v kontextu minulých let představuje nejpomalejší tempo za poslední roky.

 

Mraky na obzoru

K prvnímu významnému snížení tempa růstu došlo na základě finanční krize, kdy se od roku 2008 globální ekonomika začala potýkat s finanční a dluhovou krizí.  Jedním nejpostiženějším regionem byla Evropa, která představuje nejvýznamnějšího obchodního partnera Číny. Postupující dluhová krizeeurozóně způsobila útlum exportu a domácí poptávka nebyla schopna nahradit klesající zahraniční poptávku. Tento pokles logicky vyústil k útlumu čínského průmyslu a nutnosti k provedení reformy čínské ekonomické strategie. Prostor zde určitě je, jelikož podíl domácí poptávky je nejmenší ze všech významných zemí světa.

Dalším problematickým bodem je tzv. státní kapitalismus, tedy ovládání podniků státem.  Tyto společnosti se podílí více než 50% na výrobě čínského zboží a služeb. Zároveň představují největšího zaměstnatele v zemi. Jedná se především o významná strategická odvětví jako je energetika, rozvodné sítě či ropný průmysl. Vládní podniky dosahují na různé investiční pobídky mnohem snáze, než soukromé společnosti. Na druhé straně je pro tyto podniky typická korupce, nízká ekonomická efektivita a flexibilita. To může zbrzdit případné reformní snahy.

Čína - ráj bublin

V posledních měsících se také stále více objevují názory, že čínská ekonomika může být ohrožena podobně jako USAroce 2008 nemovitostní a úvěrovou bublinou. Ceny nemovitostí již přesahují únosnou mez. Důvodem enormního růstu cen nemovitostí v některých regionech byla vládní strategie, která z důvodu přeorientování ekonomik přikázala úvěrovou expanzi. Ta v posledních letech akcelerovala. S expanzí  ruku v ruce šlo i zvyšování držby špatných úvěru státních bank, které dle některých odhadů dosahují v bilanci bank hodnoty kolem 20% až 30%. Podle časopisu Finanacial Times úvěry dosahují objemu 198% hrubého domácího produktu.

Další potencionální bublinu je možné najít v oblasti zadluženosti jednotlivých provincií Číny. Ještě před několika lety většina provincií dosahovala velmi dobrých hospodářských výsledků, jelikož výdaje stoupaly spolu s rostoucím příjmem z daní a poplatků. Situace se však před 3 lety otočila. Celkově shrnutí dluhů provincií se odhaduje na více než bilion amerických dolarů. Tento dluh není sám osobě hrozbou, pokud je dosahován dostatečný růst HDP. Čínská vláda může teoreticky dosahovat libovolného ekonomického růstu díky trvalému toku kapitálu skrze úvěry. Pomocí této domněnky lze následně vysvětlit velmi dobré výsledky maloobchodních tržeb a průmyslové výroby, které byly zaplaceny zdvojnásobením nově poskytnutých úvěrů, což se projevilo v růstu inflace. Růst spotřebitelských cen se v září zvýšil nejrychlejším tempem za sedm měsíců, a pokud se vyplní předpoklady řady ekonomů, že centrální banka ponechá sazby na stejné úrovni, lze očekávat další růst inflace.

Zpomalení, ale růst?

Přes skutečnost, že čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila svůj růst, není možné tento růst označit za stabilní. Především z důvodu slabé globální poptávce a slábnoucího trendu růstu výdajů spotřebitelů. Potřeba transformace čínské ekonomiky je nutná a neobejde se to bez dalšího zpomalení hospodářského růstu. Avšak stále bude čínská ekonomika růst rychleji než vyspělé země a její význam bude dále růst.

Více o asijském hospodářství zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/asie 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688