Co pro tátu a dědu k Vánocům? Aku vrtačku a bourací kladivo!

Ještě nevíte co pro tátu a dědu k Vánocům? A co takhle praktickou aku vrtačku a užitečné bourací kladivo k sekání i bourání? Většina našich mužů dává přednost účelným dárkům, proto nesáhnete vedle, pokud zručnému tatínkovi, nebo dědečkovi pořídíte správné nářadí i k Vánocům. 

Při výběru každého nářadí je třeba vybírat pečlivě podle účelu, na který nářadí potřebujete. Vybíráme nejčastěji elektrické nářadí, ale také AKU nářadí, ale i jiné pomocníky do domácností a na zahrady. Jedním z nepostradatelných pomocníků je elektrická vrtačka. Běžná síťová vrtačka o příkonu mezi 600 - 1000 W bez problémů zvládne vrtat do dřeva, oceli anebo plastu. Prakticky všechny vrtačky jsou dnes již vybaveny jednoduchým mechanickým příklepem a měkčeným obložením pro ztlumení vibrací a elektronickou regulací otáček. Toto elektrické nářadí je i u nejlevnějších typů vybaveno také dvourychlostním provedením umožňujícím vrtání různými vrtáky.

AKU vrtačky jsou stále oblíbenějším nářadím

Stále oblíbenější jsou akumulátorové vrtačky. AKU vrtačky se těší své oblibě především pro své praktické výhody. Jsou totiž nezávislé na elektrické síti a proto nepotřebují kabel, který by omezoval při vlastní práci a dosahu jejich použití. AKU vrtačky jsou oproti elektrickým také méně hlučné a lze u nich nastavit utahovací moment. Jejich výkon je již téměř srovnatelný se síťovými modely vrtaček. Nevýhodou AKU vrtaček je nutnost dobíjet akumulátory. V nabídce jsou AKU šroubováky i AKU vrtačky – oběma typy nářadí lze vrtat i šroubovat. Rozdíl je ovšem ve tvaru stroje. AKU šroubováky jsou ve tvaru T se středovým držadlem, AKU vrtačky mají pistolový tvar, který je vhodnější pro vrtání.  

Rozdělení AKU vrtaček

AKU vrtačky lze rozdělit na příklepové (kombinované), na vrtačky bez příklepu a na AKU vrtací pneumatická kladiva. Nabídka je velmi rozmanitá. Při koupi byste měli požadovat rychloupínací sklíčidlo, plynulou regulaci otáček, doběhovou brzdu a předvolbu točivého momentu. Tyto vlastnosti se vám budou hodit pro lepší manipulaci s nářadím. Pokud přemýšlíte, jestli pořídíte AKU vrtačku s příklepem, mějte na paměti, že taková zvládne maximálně cihlové zdivo, ovšem na žulu či betonový panel stačit nebude. K vrtání do betonu či žuly poslouží kombinovaná pneumatická kladiva.  

Bourací kladiva poslouží k sekání i bourání

Dalším užitečným pomocníkem při pracích na stavbě, či rekonstrukcích je bourací kladivo. Bourací kladiva jsou určená k sekání a prorážení otvorů do betonových desek i desek železobetonových a k bourání. Bourací kladivo volíme dle hmotnostní třídy a také systému upínání. Bourací kladiva o nejnižší hmotnosti obvykle souží k osekávání obkladů, sekání drážek do elektroinstalace. 

Rozdělení bouracích kladiv podle hmotnosti

Lehká bourací kladiva jsou v hmotnostní skupině do 4 kilogramů a mívají systém upínání SDS-plus. SDS-plus systém zaručuje dokonalé uchycení vrtáku a maximalizování přenosu kroutícího momentu. Lehkými bouracími kladivy vrtáme díry do průměru 20 mm. Střední třída bouracích kladiv o hmotnosti do 5 kg je nejčastěji využívána k rozbíjení a lámání zdiva či betonu. Příkon středně těžkých bouracích kladiv je od 1100 W. Systém osazení u středních bouracích kladiv je SDS-max a vrtáme jimi díry o průměru 20-60 mm. Těžká bourací kladiva se používají pro těžké bourací práce v obtížných podmínkách a jsou určená pro rozbíjení velkých betonových ploch či jiných tvrdých materiálů. Intenzita úderů těžkých kladiv je až 60 J. Práce s těžkými kladivy je usnadněna jejich velkou hmotností, neboť při práci mají vyšší energii příklepů. 

Při výběru každého nářadí upřednostňujte kvalitu a dbejte na své i bezpečí okolí. Každé nářadí má svá specifika a bezpečnost při práci by měla být na prvním místě. 

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika