Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  18.11.2013 16:32:41

Americký dolar je zpátky ve hře

 

John J. Hardy, ředitel oddělení FX Strategy Saxo Bank

Obchodně vážený index amerického dolaru se v průběhu uplynulého týdne opět obchodoval na dvouměsíčním maximu. Tato rally nakonec ukončila slabší období z konce září a většiny října. Horší časy tehdy dolaru nastaly poté, co americká centrální banka Fed šokovala trhy a na schůzi Federálního výboru pro volný trh (FOMC) z 18. září se rozhodla pokračovat v nákupu aktiv. Navíc nebylo jisté, jak trhy ovlivní zavírání úřadů ve Spojených státech, které se odehrálo v první půli října. I když se čekalo, že právě tzv. shutdown americké správy bude mít negativní vliv na říjnová čísla z trhu práce, opožděná data z konce minulého týdne nakonec potvrdila rostoucí příjmy a také výrazné zlepšení v případě revize dat z minulých měsíců. Trhy se tak na pozadí optimistických čísel zase začaly zaobírat myšlenkou, kdy Fed omezí kvantitativní uvolňování a zda to bude už na lednové schůzi. A jelikož se ekonomická data z USA opravdu vydařila, někteří spekulují už o prosincovém termínu.

 

Skončí kvantitativní uvolňování, nebo bude pokračovat?

Nejbližší výhled pro americký dolar záleží především na tom, kdy a zda přiškrtí Fed svůj program nákupu aktiv. Platí zde přitom rovnice konec kvantitativního uvolňování je pro dolar pozitivní zpráva a jeho pokračování pak negativní. Podle všeobecného konsenzu dojde k ukončování na lednovém nebo březnovém jednání Fedu. Současně se množí i spekulace, i když u menší části trhu, že Fed v dohledné době své nákupy neukončí a že je dokonce ještě navýší. A to tehdy, kdyby opět začala přicházet slabá čísla z ekonomiky, nebo což je důležitější kdyby hrozila deflace.

Tak jako tak, pro Fed nebude ani jedno rozhodnutí bezbolestné. Na jedné straně je snadné tvrdit, že centrální banka k ukončování nikdy nepřistoupí, protože se letos poučila. Zhruba v polovině roku totiž i pouhá hrozba mírné redukce nákupu aktiv spustila lavinu na amerických vládních dluhopisech a obrovská část likvidity se přelila do rozvíjejících se ekonomik a jejich měn. Konec kvantitativního uvolňování by s sebou mohl přinést poškození důvěry na trzích a oslabení fundamentů, které to už tak neměly kvůli vyšším sazbám lehké. Právě v oblasti sazeb se zvěsti o ukončování programu nákupu aktiv začaly projevovat negativně. Na straně druhé se stále více mluví o tom, že akciové trhy uvízly v bublině. A přitom je stále více evidentní, že Fed potřebuje růst ceny aktiv kontrolovat. Pokud by totiž došlo k prudkým korekcím na akciových trzích, Fed bude nařčen z toho, že se o bublinu na trzích s aktivy zasloužil největší měrou.

 

Rally stále nabírá na síle

Zářijová zpátečka Fedu měla překvapivě jen částečný podíl na škodách na dluhopisových trzích a měnách rozvíjejících se zemí. A dolar po pátečních číslech z amerického trhu práce znova posílil. Právě tato data znamenala, že se o ukončení uvolňování opět začalo mluvit. Pokud se dočkáme toho, že Fed začne své nákupy omezovat, můžeme očekávat urychlení rally na dolaru. Výnosy dluhopisů totiž v tom případě půjdou nahoru a nepřeberná likvidita pocházející z Fedu bude minulostí. Rally pak bude dále zrychlovat spolu s tím, jak se americkému dolaru vrátí přídomek bezpečný přístav a Fed se stane první velkou centrální bankou, která začne zpřísňovat svou politiku.

 

Dolar posílily problémy ostatních měn

I kdyby Fed s kvantitativním uvolňováním neskončil, americkému dolaru nahrávají problémy dalších předních měn. Například v Evropě přistoupila centrální banka (ECB) na devaluační hru a začala strašit deflací. Nehledě na stále vyšší pravděpodobnost, že se evropská periferie nebo dokonce i Francie rozhodnou devalvovat své měny taky. Za posilováním ekonomiky a libry ve Velké Británii pak stála tamní vláda, která pobízela domácnosti, aby se více zadlužovaly a pořizovaly si super levné hypotéky. V září pak Velká Británie oznámila jeden z největších obchodních deficitů ze světového pohledu. To bylo částečně kompenzováno výraznými toky kapitálu do britského a především pak londýnského trhu s bydlením, který už značně připomíná obří bublinu. A Britská centrální banka (BoE) se zřejmě brzy bude chtít o silnou libru opřít. Co se týče Švýcarska pokud se v zemi objeví další známky deflace, můžeme očekávat reakci tamní národní banky (SNB). A pokud se ECB rozhodne, že ještě více pomůže periferním státům, mohlo by to citelně a náhle oslabit i švýcarský frank. Nakonec se dostáváme také k centrální bance, která svou měnu destruuje zdaleka nejvíce té japonské (BoJ). Podle mě její počáteční politika nátlaku musí jednou selhat, už kvůli své extremitě. Současně však bude zajímavé sledovat, jestli se jako první reakce na selhání abenomiky dostaví pád měnového páru USDJPY. To by mohlo vyvolat další agresivní krok ze strany BoJ nebo možná i od samotné vlády Šinzó Abeho. Tou správnou cestou, jak účinně zničit měnu, je skrze tištění peněz k financování aktivit vlády. A současným vynecháním centrální banky, respektive nákupů aktiv.

Možná se ještě u dolaru na konci roku dočkáme jednoho nebo dvou projevů slabosti. Spolu s tím, jak budou očekávání konce kvantitativního uvolňování růst a pak zase slábnout. Přesto je americký dolar zpět na vlně rally a pravděpodobně zažije velmi silný ročník 2014.

Šéf oddělení FX Strategy John J. Hardy

John Hardy pochází z Texasu a s vyznamenáním promoval na Texaské univerzitě v Austinu. V Saxo Bank pracuje od roku 2002, přičemž působil na několika funkcích v oddělení FX Strategy a Asset Management. V současné době zastává John v londýnské pobočce banky pozici šéfa oddělení FX Strategy.

Johnův populární a často citovaný sloupek FX Update column odebírají klienti Saxo Bank, novináři i tradeři. Je také pravidelným hostem a komentátorem několika televizních stanic, včetně CNBC, CNBC Arabia a Bloombergu. Kromě svého sloupku a mediálních vystoupení píše John pravidelně ad-hoc komentáře, ve kterých se zaměřuje na hlavní světové měny, politiku centrálních bank, makroekonomické trendy a podobně.

John Hardy je schopný okomentovat vývoj na forexovém trhu a dalších předních třídách aktiv, včetně makroekonomického pohledu.

Kontakty

E-mail: jjh@saxobank.com

Telefon: +45 21 15 38 02

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.11.2020Closing Bell (23. 11. 2020) – Janet Yellenová zpátky ve hře? Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688