TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  16.11.2013 17:13:50

Jak zazimovat motorku, kolo nebo auto? Poradíme vám!

Ať už z jakýchkoliv důvodů nemůžete přes zimu používat svoje kolo, auto nebo motorku, dbejte na jejich správné zazimování, abyste na jaře, až budete opět chtít vyrazit na silnice, neřešili problémy, které by jinak vůbec nemusy nastat. Jak tedy jednotlivé dopravní prostředky správně připravit na zimu?


Kolo

Pokud nepatříte k těm, kteří jezdí na kole i v mrazech, a budete ho na zimní období odkládat, zbavte ho nejprve důkladně všech nečistot. Ideální je při čištění odmontovat kola, abyste se dostali opravdu do všech záhybů a škvírek. Řetěz očistěte nejlépe naftou a následně promažte. Nezapomeňte naolejovat i čepy řadících mechanismů a lanka.


Po omytí prohlédněte pláště kol, aby nebyly někde prasklé. Zkontrolujte napnutí výpletu. Pozornost věnujte i brzdám, jestli nejsou zpuchřelé. Mírně vyfoukněte kola a přehazovačku zařaďte tak, aby obě pružiny byly ve staženém stavu.


Jak dostat kolo na střechu auta? Sagan předvedl parádní kousek

Jakmile je kolo nachystané na zimní spánek, umístěte ho do místnosti se stabilní teplotou. Ideální je kolo zavěsit. Pokud kolo jen opřeme, může se vlivem teploty a tíhy deformovat. 


Motorka

Abyste motorku mohli provětrat hned s prvním jarním sluníčkem, před zimou natankujte nádrž až po okraj. Nedojde tak k oxidaci a špatnému zážehu. Benzín by se měl v nádrži měnit každý měsíc, ale postačí, když ho vypustíte po zimě a natankujete nový.


Akumulátor nenechávejte připojený k motorce a uložte ho v místech, kde se bude teplota udržovat nad nulou. Aby byla baterka funkční hned při prvním nastartování, je dobré ji každý měsíc v průběhu zimního odpočinku připojit na nabíječku.


Kapaliny by v motorce měly být nemrznoucí s bodem tuhnutí kolem -20 a -30 °C. Pak si nemusíte dělat starosti, že by něco přimrzlo. Dofoukněte pneumatiky a zazimujte i řetěz. Ten nejprve promažte petrolejem, následně vysušte hadříkem a nastříkejte mazivem.


VIDEO: Když se nepodaří sexy mytí motorky


Auto

Jestliže necháváte svého čtyřkolého miláčka přes zimu raději v garáži, dopřejte mu před oddechem důkladnou přípravnou kúru.


Zkontrolujte a popřípadě dolijte provozní kapaliny. Umyjte a navoskujte karoserii. Interiér vysajte a ošetřete čalounění i plasty speciálním přípravkem.


Vzhledem k tomu, že vzduch z pneumatik uniká, nahustěte je o něco více, než jak je máte při obvyklém ježdění. Je dobré s autem jednou za měsíc kousek popojet, aby se posunula plocha pneumatik, na které auto stojí.


Jak kompletně připravit auto na zimu? Ptali jste se odborníka,


Pokud chcete nechat akumulátor v autě, dobijte jej na plnou hodnotu. Lepší je ale baterii vyndat a a nechat ji v suchých prostorách s konstantní teplotou. Ideální je akumulátor jednou za měsíc dobít.


Nezatahujte ruční brzdu a ni nezařazujte rychlost. Ideální je auto zaklínovat. Dotankujte benzín, aby nerezavěla nádrž a nedošlo k případnému ucpání odloupnutými částečkami rzi.


V případě, že budete nechávat auto v garáži, zajistěte větrání. Pokud ale garáž nemáte, přikryjte auto plachtou, ale nenechávejte ho stát na trávě. Zbytečně by byla karoserie vystavována vlhkosti. 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688