Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Obchod a služby  |  13.11.2013 12:50:46

Nabídka zboží s ověřenou kvalitou je zase o něco širší

Slavnostní úterní Večer s Českou kvalitou pořádaný pod záštitou prezidenta České republiky Miloše Zemana, premiéra Jiřího Rusnoka, ministra průmyslu a obchodu Jiřího Ciencialy a místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky přinesl 19 českým firmám ocenění za jejich kvalitní výrobky a služby. Získaná oprávnění k užívání značek v Programu Česká kvalita jsou nejlepším dokladem skvělé práce českých firem, které jsou schopny dodávat produkty plně srovnatelné se světovou špičkou.

Zatímco medializované kauzy zdravotně závadných potravin vyvolaly u veřejnosti zájem kvalitu tohoto sortimentu, spotřební zboží zůstává zatím stranou zájmu. Riziko ohrožení zdraví vyplývající z opakované konzumace nekvalitních potravin jistě chápe každý. Mnohem méně občanů si ale uvědomuje, že stejné, ne-li větší ohrožení zdraví a života, může hrozit od řady běžně užívaných výrobků.

"Pokud někomu řeknete, že mu jeho tričko či mikina může způsobit dlouhodobé zdravotní komplikace, nebo dokonce zabít jeho dítě, asi bude pochybovat o vašem duševním zdraví," vysvětluje Jan Taraba, ředitel Národního informačního střediska podpory kvality. "Když mu ale ukážete statistiky evropského varovného systému RAPEX, asi rychle změní názor. Protože celých 34% zdraví a životu nebezpečných výrobků, zadržených inspekčními orgány v EU, tvoří oděvy a textil."

Riziko ohrožení nebezpečnými výrobky je u spotřebního zboží mnohdy dokonce větší, než u potravin. Zatímco nekvalitní jídlo způsobí okamžitou nevolnost, nebo jiné komplikace, vliv různých alergenů a jedů v barvivech a materiálech spotřebního zboží se projevuje pomalu. Když potom onemocnění propukne, často se ani nepodaří dohledat příčinu, ze které vzniklo.

"Nekvalitní a nebezpečné výrobky nejsou jen problémem naší země, potýká se s nimi celá Evropa. A komplikace, které zaviní, jsou opravdu velmi vážné: způsobují chronická onemocnění, často i s trvalými následky. V České republice například jen kvůli nekvalitní obuvi přichází do prvních tříd celá třetina dětí se závažným poškozením nohou, které často znamená doživotní obtíže. Také velká část alergií a astmatu má svůj původ v nekvalitním a nebezpečném oblečení, hračkách a dalších výrobcích pro děti. A když jsme u dětí – tisíce dětí se každý rok zbytečně zraní na hřištích, kterým chybí certifikace a jsou stále osazeny nebezpečnými herními prvky," doplňuje Robert Szurman, předseda Rady kvality ČR. 

Nekvalitní a nebezpečné zboží ale nemá dopady jen na zdraví spotřebitelů. Pro stát znamená zvýšení nákladů na zdravotnictví, nemocenskou či invalidní důchody, ztrátu příjmů z daní takto postižených lidí a v neposlední řadě i negativní dopady na životní prostředí: krátký životní cyklus nekvalitních výrobků produkuje nadměrné množství zbytečných, mnohdy i nebezpečných odpadů a zbytečně vyčerpává zdroje surovin.

Stát se snaží prostřednictvím kontrol ČOI počet nebezpečných výrobků na trhu snížit. Není ale možné zkontrolovat všechny, nebo alespoň podstatnou část výrobků. Vytlačit z trhu nekvalitní a nebezpečné výrobky můžou jen spotřebitelé, pokud budou trvat na dodávkách zboží bezvadné kvality. Bohužel, u řady výrobků má zákazník jen omezenou možnost, jak kvalitu a bezpečnost výrobku poznat bez rozsáhlých odborných znalostí a drahého vybavení. Určitou orientaci umožní statistiky RAPEXu – například fakt, že 60% všech nebezpečných výrobků pochází z Číny. Jistotu nezávadnosti a kvality je možné získat jen nákupem produktů s předem nezávisle ověřenou kvalitou.

"Každý zákazník chce nakupovat kvalitní a bezpečné zboží a služby. A právě proto vznikl Program Česká kvalita, který u všech označených výrobků a služeb garantuje nejen nadstandardní kvalitu ověřenou nezávislou zkušebnou, ale i dodržování této kvality po celou dobu platnosti značky. Takže pokud zákazníci hledají nákup bez rizika, měli by určitě dát přednost produktům se značkou kvality" radí Zdeněk Juračka, předseda Řídícího výboru Programu Česká kvalita a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

I na některé značky kvality je třeba si dát pozor. Na trhu je řada označení, které zdánlivě kvalitu garantují, ale chybí jim základní parametr důvěryhodného značení: nezávislé ověřování kvality třetí osobou - akreditovanou zkušebnou. Zákazníci tedy musí hledat jen takové značky, které tuto podmínku splňují. Odlišit věrohodné značky kvality od těch, které nic neznamenají, bylo od prvopočátku jedním z hlavních cílů Programu Česká kvalita. Program sdružuje pouze ty značky kvality, které splní náročná pravidla a dlouhodobě je dodržují. Takže není třeba podrobně studovat podmínky všech značek kvality na trhu: stačí znát logo Česká kvalita, které je jasnou garancí věrohodnosti značky.

I když jsou české firmy schopny vyrábět výrobky a dodávat služby ve špičkové kvalitě, jejich zákazníci to mnohdy ani netuší, protože jen malé množství produktů se může pochlubit logem Česká kvalita. Podnikatelé se tak zbytečně připravují o zákazníky, protože – podle spotřebitelského průzkumu zorganizovaného ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků - má absolutní většina respondentů o nezávislé značení kvality zájem. 83% dotazovaných prohlásilo, že považují Českou kvalitu za důvěryhodnou a téměř ¾ by daly takto označenému zboží či službě při nákupu přednost. Právě ty jistě potěší zpráva, že se rodina výrobků a služeb označených logem Česká kvalita opět rozrostla o 19 nových oprávnění k užívání této značky.

"Každý z nás má samozřejmě právo svobodně si zvolit, zda koupit výrobek označený, nebo zariskovat nákupem neprověřeného výrobku. Chtěl bych důrazně apelovat alespoň na rodiče dětí, které se samy o nákupu rozhodovat nemohou, aby vybírali hračky, oblečení a botičky tak, aby svým potomkům zbytečně nezkomplikovali budoucnost," dodává Jan Taraba.

www.ceskakvalita.cz

Hana Potměšilová a Radim Cvrkal, Certifikát Česká kvalita - Práce postižených pro společnost Fides Group

Seznam oceněných výrobků a služeb:

Česká kvalita – Certifikované služby IT 

AutoCont CZ a.s. Systém managementu bezpečnosti informací a služeb IT 

Česká kvalita – Nábytek

Lesní společnost Ledeč nad 

Sázavou a.s., odštěpný závod Böhm čalouněné sedací soupravy

Hartman a spol, s.r.o. fóliovaná kuchyňská dvířka Hartman

Česká kvalita – Značka kvality v sociálních službách

Domov pro seniory Náměšť nad Oslavou, příspěvková organizace registrovaná sociální služba domov pro seniory

Česká kvalita – Hřiště-sportoviště-tělocvična-ověřený provoz

Město Hostivice dětské hřiště Hostivice - Husovo náměstí

Městská část Praha 4 sportoviště Areál Podolí

Česká kvalita – Zdravotně nezávadná obuv - bota pro Vaše dítě ŽIRAFA

Natur comfrot obuv SE dětské usňové capáčky

KONSORCIUM T+M s.r.o. kolekce dětské celoroční a zimní usňové obuvi

Česká kvalita – QZ - Zaručená kvalita

Triton, spol. s r.o. praní a chemické čištění prádla, oděvů a textílií 

BLAŽEK PRAHA a.s. pánské košile

Česká kvalita – Bezpečné hračky

Fatra, a.s. nafukovací hračka koník, prasátko, koza

KOVAP Náchod, s.r.o. lanovka

Česká kvalita – Práce postižených

FIDES Group a.s. práce postižených - služba

Česká kvalita – ESČ

OSMONT, s.r.o. svítidlo SATURN L2 

DCK Holoubkov Bohemia a.s. distribuční rozváděč rozpojovací v provedení smart grid

Česká kvalita – Osvědčeno pro stavbu 

TŘI PYRAMIDY s.r.o. plastbetonové střešní tašky PYRAMIDA 

SAPELI a.s. dveře a zárubně Sapeli

Česká kvalita – Czech Made

1. VOX a.s. vzdělávání dospělých

Česká kvalita – Q 21- prodejna 21. století

Jednota spotřební družstvo České Budějovice Supermarket VESNA České Budějovice


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688