Martin Beneš (HB Partners)
Investice  |  08.11.2013 15:13:04

Opec očekává pokles poptávky po své ropě

Organizace OPEC vydala prohlášení, ve kterém přiznala podcenění úrovně důležitosti energetického boomu v Severní Americe, kde podle vlastních slov OPEC očekává, že se produkce černého zlatabřidlicových ložisek více než ztrojnásobí. Současně očekává, že poptávka po ropě z produkce zmíněné organizace bude do roku 2018 klesat.

Ve své výroční zprávě (World Oil Outlook) pro období mezi roky 2013 -2018 OPEC, jehož produkce činí 40% celosvětové těžby ropy, uvádí, že očekává pokles poptávky po vlastní ropě o 1,1 miliónu barelů denně na 29,2 miliónů.

Ve zmíněné zprávě dále podotýká, že produkce ropybřidlicových nalezišť ve Spojených státech a Kanadě vzroste do roku 2018 na denních 4,9 miliónů barelů. V loňském reportu přitom OPEC předpovídal, že ve stejném období vzroste zmiňovaná produkce ropy tamtéž o 1,7 miliónu barelů.

Analýza názorně ukazuje, jak rostoucí produkce v severní Dakotě a Texasu do budoucna brání OPECu, organizaci s třiapadesátiletou historií 12 států povětšinou situovaných na Středním východě, vydělat na očekávaném nárůstu poptávky po ropě v následujících pěti letech. 

Organizace OPEC dále uvádí, že rozvoj břidlicových ložisek zvýší kombinovanou produkci ropy Spojených států a Kanady do roku 2018 na denních 16,9 miliónů barelů. Letošní kombinovaná produkce činí 14,8 miliónů. Současně předpovídá, že podobný rozvoj nalezišť s ropou nebude v následujících 20-ti letech zaznamenán nikde jinde.

Přitom ještě před třemi roky OPEC předpovídal, že produkce ropy v U.S. je z dlouhodobého hlediska, poté co maxima dosáhla v roce 1970, předurčena k pomalému, přesto však jistému snižování domácí produkce. Následně pak před dvěma roky označil potenciál břidlicových ložisek za nevýznamný.

Celková produkce zemí mimo organizaci OPEC, včetně kapalného zemního plynu, vzroste dle očekávání do roku 2020 na denních 59,3 miliónů barelů, což oproti loňskému roku bude představovat nárůst o 6,4 miliónů barelů. Podíl OPECu na celosvětové produkci na konci stávajícího desetiletí klesne na 39% z loňských 41%.

OPEC „nehází flintu do žita

Podle dlouhodobého výhledu se produkce ropybřidlicových polí v U.S. a Kanadě začne od roku 2017 stabilizovat, a to v souvislosti s očekávaným prudkým poklesem produkce ze stávajících vrtů.

Souviset bude s nutností nalézt nová místa pro těžbu namísto stávajících „zlatých dolů“ ve skalních formacích. Dále s nárůstem těžby se bude stále více probírat možný dopad na životní prostředí a v souvislosti s dostupností nutného vybavení a zkušené pracovní síly budou vzrůstat vlastní náklady na těžbu.

Podle OPECu není stávající rapidní akcelerace těžby ropy v U.S. a Kanadě dlouhodobě udržitelná a po roce 2018, kdy těžba z břidlicových polí začne zaostávat, poptávka po ropě těžené zmíněnou organizací opět poroste.

 Ve své zprávě ponechal OPEC odhad globální poptávky po ropě na období do roku 2018 nezměněnou. Celosvětová spotřeba černého zlata poroste ročně v průměru o 900 tisíc barelů na konečných 94,4 miliónů v roce 2018.

V následujících 20 letech OPEC předpovídá nárůst globální denní spotřeby ropy o 20 miliónů barelů na celkových 108,5 miliónů v roce 2035. V loňském roce činila tato předpověď 107,3 miliónů.

V čele růstu spotřeby budou pak stát především rozvíjející se ekonomiky, kde denní spotřeba do roku 2018 dosáhne 44,4 miliónů barelů. V letošním roce dosahuje toto číslo 38,9 miliónů.  Prvenství v míře spotřeby uzmou rozvíjející se ekonomiky rozvinutým ekonomikám ve druhé polovině roku 2014.

 

 

 





Naši zkušení makléři se na kapitálových trzích pohybují již mnoho let a dokáží poradit i ve složité situaci.
Přistupujeme ke každému klientovi individuálně, ať již se jedná o začínajícího investora a tradera nebo o zkušeného burzovního profesionála.

Jsme vždy připraveni Vám poradit s implementací konkrétních obchodních strategií, kterým důvěřujeme a které mají svou historii. Tam kde ostatní utíkají z boje, my vidíme příležitost.

Pro více informací navštivte www.hbpartners.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688