TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  05.11.2013 10:46:41

UŽITEČNÉ RADY: Jak se postarat o autobaterii, aby vás v zimě nezradila

Životnost autobaterie je 3 až 5 let. Aby vám vydržela co nejdéle, je potřeba se věnovat její údržbě. V zimě pak nebudete muset řešit, že jsou venku mrazy a strachovat se, jestli vaše auto ještě vůbec nastartujete. I když jsou v dnešní době baterie převážně bezúdržbové, určitou péči je i tak potřeba jim věnovat. 

"Před každou zimou by se mělo zkontrolovat napětí v baterii a veškeré součástky, které se akumulátoru týkají. Elektrické kontakty je dobré postříkat speciálním sprejem, který můžete koupit na čerpacích stanicích," radí bývalý dopravní policista a poradce na ministerstvu dopravy Petr Šlechta. Nejideálnější je ale dojet s autem do servisu, kde vám auto před zimou kompletně zkontrolují.

V případě podezření, že máte v autě baterii dlouho a už při běžných teplotách máte problémy se startováním, je lepší ji vyměnit. Pokud by vás nefunkční akumulátor zradil po cestě, je možné ho koupit na čerpacích stanicích. Ovšem výměna nemusí být vždy jednoduchá, proto je v těchto případech lepší zavolat odtahovou službu.

Baterky pravidelně zrazují ráno po mrazivých nocích. Proto je dobré mít pro tyto případy po ruce startovací kabely a využít k nahození motoru jiné auto, které problémy s baterkou nemá. Další možností je baterku vyndat, dát do tepla a postupně ji dobít. To je možné ale jenom v případech, že nepospícháte do práce, nebo můžete využít jiné dopravní prostředky.

Mezi motoristy se často řeší otázka, zda autu v zimním období prospívá více to, že ho nastartujete a chvíli počkáte, než vyjedete, nebo jestli je lepší vyrazit hned po nastartování. Petr Šlechta doporučuje tu druhou variantu.

Podle bývalého dopravního policisty by si lidé měli dát v zimě pozor i na nádrž s palivem, která by se měla udržovat, pokud to bude možné, plná. Nedochází tak k její korozi a předejdete tak i k zamrznutí paliva v případě velmi silných mrazů a malého množství PHM

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

06.11. 15:02  jen dodatek (Nasraláh)
06.11. 14:59  jen dodatek (Nasraláh)
05.11. 15:35  Start přes kabely (Baterkář)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688