BHS (BH Securities a.s.)
Akcie ve světě  |  04.11.2013 15:24:41

Gates prodal další akcie Microsoftu, půjde titul opět nahoru?

 

Jak známo na nejvyšším postu ve společnosti Microsoft (MSFT) má dojít ke změně. Před časem se někteří akcionáři vyslovili i pro odchod spoluzakladatele společnosti Billa Gatese. Ten přitom patří stále k hlavním akcionářům, přestože svůj podíl postupně snižuje. Je totiž poměrně již pravidlem, že několikrát v roce přistupuje k prodeji další části svých akcií. 

Jen od počátku roku B.Gates prodával akcie Microsoft třikrát, vždy po 20 milionech kusů. V minulém týdnu došlo na čtvrtou tranši. Tentokrát zatím (od 28. do 30.10.) prodal necelých 9,36 mil. akcií a získal tak téměř 333 mil. USD (cca 6,36 mld. ). Až z případných dalších hlášení se dozvíme, zda tedy prodeje pokračovaly například i v pátek, resp. zda dojde opět na prodej zmiňovaných obvyklých 20 mil. akcií.

Zatímco před třemi lety vlastnil Gates zhruba 621 milionů akcií Microsoft, nyní jeho podíl dosahuje již jen 368,6 milionů (4,4 %). Tržní hodnota podílu aktuálně přesahuje 13 mld. USD, když kurz akcií společnosti se nyní drží u letošních maxim, resp. nejvýše od roku 2007. Projevuje se to částečně také i v ocenění celkového majetku Billa Gatese. Ten dle přehledu Bloomberg dosahuje 76 mld. USD a před druhým nejbohatším mužem planety C.Slimem má tak „náskok“ přes 7 mld. USD.

V září jsme v našem článku pro ihned.cz „Bill Gates prodal další akcie Microsoftu. Nastává pro ostatní čas na jejich nákup?“ informovali o vztahu mezi prodeji akcií ze strany B.Gatese a následnému kurzovém vývoji. Naše predikce podpořená i technickým pohledem, že kurz akcií Microsoft v září po prodejích B.Gatese vzroste, se tak potvrdila.  

Vývoj akcií Microsoft (MSFT) od 1.10.2012 s vyznačením období prodejů B.Gatese naleznete na http://www.bhs.cz/clanek.aspx?id=11508

 Nyní B.Gates akcie prodává vlastně u maxim. Vyvstává tedy otázka, zda po dlouhé době odhadl správně cenu akcií nebo se dočkáme na titulu nových maxim?

J. Zendulka

 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688