TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.11.2013 14:39:48

Babiš chce být ministrem financí. Tvrdí, že lustrační osvědčení nepotřebuje

Andrej Babiš zároveň v rozhovoru odmítl, že by se jeho strana ANO 2011 mohla podílet na vládě, ve které by on sám nezasedl. "Nechci ale být premiér. Ať je jím když tak Sobotka, dobře mluví a dobře vypadá. Mně žvanění nejde, ale jsem pracovitý a mám výsledky a mohl bych v klidu makat třeba jako ministr financí," uvedl Babiš.
 

Tím se před ním ovšem objevují dva zásadní problémy. Jeho spolupráce s StB a také střet zájmů, ve kterém by se jako bohatý průmyslník a zároveň člen vlády či dokonce ministr financí ocitl. Tenhle druhý problém Babiš částečně uznává. "Pokud bych šel do vlády, tak bych si ale hlavně musel vyřešit Agrofert," přiznal Babiš, majitel holdingu Agrofert.
 

 

Hned o několik otázek dál se ale Babiš opět popřel. "Jedna věc je mít potenciální střet zájmů a druhá věc je ho realizovat. (...) A jde o to, jestli to zneužijete, nebo ne. Kdybych byl ve vládě, tak všichni naši nepřátelé, novináři a celý národ by sledoval každý náš krok. A hlavně bychom byli součástí koalice, na to také nezapomínejte," uvedl Babiš. Nakonec ovšem představil variantu, o které zřejmě uvažuje: "Kdybych byl poslanec, tak budu Agrofert řídit dál a kdybych byl ve vládě, tak by ho dál řídilo představenstvo."
 

V závěru rozhovoru dostal i několik otázek na svou dosud soudně neprověřenou spolupráci s StB v kategorii agent. Podle vyšetřovatelů ÚDV, historiků i znalců komunistických tajných služeb spolupracovali s StB lidé vedení jako agenti zcela vědomě a v drtivé většině případů i po osobním podpisu spolupráce.
 

 

Podobně se jeví i Babišův svazek, který prověřuje slovenský soud. Všechny zápisy se sice nedochovaly, ale existuje například seznam četných schůzek Babiše (agent Bureš) s tajnými policisty. Slovenský Ústav paměti národa, s nímž se Babiš soudí, se domnívá, že soud bude muset příští rok konstatovat, že Babiš byl vědomým spolupracovníkem StB v kategorii agent.
 

 

A v tom případě by podle českých právních expertů nastal problém. V Česku totiž platí lustrační zákon (na Slovensku nikoli) a pokud nebude mít Babiš čisté lustrační osvědčení, ministrem by se stát nemohl a nesměl. Pokud platí zároveň jeho slova, že bez Babiše ve vládě nebude ve vládě ani ANO, mohlo by to výrazně zkomplikovat podobu příští vlády a její sestavení.
 

Babiš si to ale nepřipouští. Lustrační osvědčení prý nepotřebuje. "Podle našich právníků to není třeba," zní od něj naprosto převratný "argument".

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přečtěte si také:

03.02.2014Ministr financí Babiš: Rozpočet číst nebudu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
23.12.2013Potvrzeno: Babiš bude ministrem financí Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688