Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  22.10.2013 12:56:41

Stock Spirits míří také na BCPP, obchodování začíná 23. října!

Burza cenných papírů Praha zahájí 23. října 2013 obchodování s novou emisí akcií společnosti Stock Spirits Group PLC. Emise bude obchodována na neregulovaném trhu START pod názvem STOCK (ISIN GB00BF5SDZ96). Podporu likvidity budou zajišťovat členové burzy Česká spořitelna a Patria Finance.

Akcie Stock Spirits zahájí obchodování na ceně, která bude stanovena na základě závěrečné ceny prvního obchodního dne na London Stock Exchange. Od 23. prosince 2013 bude emise v rámci pravidelné aktualizace rovněž zařazena do báze indexu PX.

Emise je uváděna na neregulovaný trh, neboť stávající legislativa platná v Evropské unii prakticky neumožňuje listing společnosti na regulovaný trh bez vědomí emitenta. Emisi bude možné převést na regulovaný trh až po uplynutí lhůty 18 měsíců.  „Důvodem, proč jsme se rozhodli společnost Stock Spirits obchodovat na pražské burze, je fakt, že mezi lokálními investory je po emisi poptávka a chtějí mít možnost obchodovat ji v korunách a s aktivní podporou likvidity. Rozhodnutí emitenta realizovat listing pouze v Londýně bohužel tyto investory diskvalifikuje. Snažili jsme se proto najít způsob, jak obchodování lokálním investorům zprostředkovat, a to i za cenu toho, že nebude od prvního dne obchodována v rámci regulovaného trhu, ale pouze na trhu neregulovaném“, říká Petr Koblic, generální ředitel skupiny CEE Stock Exchange Group a Burzy cenných papírů Praha.

Podmínkou pro úspěšné obchodování emise na pražské burze je získání dostatečného množství cenných papírů pro obchodování. To budou mít na starosti členové burzy, Česká spořitelna a Patria Finance, kteří budou plnit roli tzv. Patrona emise.

„Nastartování obchodování v Praze bude relativně obtížné, protože Velká Británie používá speciální daň, tzv. Stamp Duty, kterou jsou britské akcie vypořádané mimo území spojeného království zatíženy, čímž se významně snižuje možnost akcie firem registrovaných na britských ostrovech mimo území Británie efektivně obchodovat.  Pevně věřím, že se nám to však povede stejně jako například u emise NWR, kdy bezprostředně po listingu byl podíl objemu obchodů 80/20 v neprospěch Prahy a nyní se poměr prakticky otočil na zhruba 70/30 ve prospěch pražské burzy, doplňuje Petr Koblic.

Burza cenných papírů Praha

Burza cenných papírů Praha je z 92,74 % dceřinou společností skupiny CEE Stock Exchange Group (CEESEG), jejímiž členy jsou rovněž burzy v Budapešti, Lublani a Vídni. CEE Stock Exchange Group je největší burzovní skupinou v regionu střední a východní Evropy. Kromě čtyř akciových trhů CEESEG provozuje rovněž tři komoditní burzy a spoluvlastní 5 clearingových center a dva centrální depozitáře. 

Jiří Kovařík

Ředitel odboru externí komunikace

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688