Ing. Matěj Čeleš (Zlaťáky)
Okénko investora  |  15.10.2013 13:53:34

Číně dochází s USA trpělivost

Číně dochází s USA trpělivost

42. týden – Analýza trhu s drahými kovy

15/10/2013 ZLAŤÁKY.CZ: V pátek ráno, 11. října 2013, stačilo pouhých 10 sekund na to, aby obchodování se zlatem bylo značně ovlivněno v důsledku obchodu, který ztrácí logiku. "Někdo" prodal najednou 2.000.000 papírových uncí zlata. Byl to útok na akciové trhy nebo na FEDem řízenou tržní ekonomiku? Uvážlivý investor využívá nástrojů k uchování kapitálu a nebude dělat takovou věc. Průměrný obchodník je příliš chudý na to, aby vlastnil 2.000.000 uncí zlata. Centrální bankéři se rovněž nebudou vydávat na sebevražednou misi, aby zničili finanční ekonomiku a aby zachránili svoji fiat měnu (tj. měnu s nuceným oběhem).

15_10_2013_analyza_graf

Položme si v tuto chvíli otázku: "Kdo je dnes největším držitelem toxických a bezcenných amerických státních dluhopisů?" Čína. Čína a Japonsko, dva největší investoři do amerických státních dluhopisů, nemají klidné spaní ode dne shutdownu (odstávky) americké ekonomiky.

Podle listu International Herald Tribune, který cituje ministerstvo financí, drží Čína 1,28 bilionu amerických dolarů v amerických státních dluhopisech, následované Japonskem, která drží USA 1,14 bilionu dolarů. Vysocí úředníci z obou zemí učinili silná prohlášení, ve kterých vyjádřili své znepokojení nad politickými boji ve Washingtonu, které mohou mít potenciálně negativní dopad na jejich masivní investice .

Ve skutečnosti Čína hledala způsoby jak přesunout své obrovské dolarové investice do soukromého sektoru, a to i z vládní pokladny předtím, než současná krize začala, uvádí The Guardian, který citoval Daniela Rosena, zakládajícího partnera výzkumné firmy Rhodium. "Pro tuto chvíli jsou v pasti a musí se vypořádat s portfoliem, které mají", uvedl Rosen. Čína bude čím dál víc naštvaná na vládu USA a bude se snažit dluhopisů, které se ukazují jako bezcenné, zbavit.

Číňané a Hindustánci vytváří největší světovou poptávku po zlatě, přičemž tyto dvě země disponují 82,2% celkového objemu. Hindustánci kupují v průměru 2,3 tun zlata každý den, což je hmotnost malého slona, a to, co "nedávají bohům", většinou shromažďují.

15_10_2013_analyza_graf

Investování velkého objemu peněz do jedné velké ekonomiky, jako byl příklad Číny, je příliš riskantní, zvláště když politické základy ekonomiky USA nejsou silné. Obě země, Čína i Japonsko, nyní budou vyčkávat a doufat v brzké vyřešení situace a s vírou, že to nebude mít dlouhodobý destabilizační efekt na Asii. Zprávy z Washingtonu se snaží situaci zmírňovat, a to "alespoň" hledáním možného termínu jednání o dluhovém stropu USA.

Na rozdíl od současné odstávky vlády a hrozby potenciálního bankrotu je zde další problém, kterému USA čelí na trzích, a to je hrozící pozastavení pobídek a investičních podnětů americké vlády. Studie Institutu pro mezinárodní finance (IIF) naznačuje, že soukromé kapitálové toky do rozvíjejících se trhů by se měly v roce 2014 snížit na jejich nejnižší úroveň od doby globální finanční krize, a to z důvodu očekávání nárůstu stimulu FEDu. Přísnější politika USA a slabší růst na rozvíjejících se trzích by zcela obrátil hlavní faktory a důvody, které poslaly zahraniční investory do těchto vod, uvedla IIF.

Nejen jižní a jihovýchodní Asie hraje důležitou roli ve světě zlata. Ázerbájdžánský státní ropný fond (SOFAZ) je rovněž součástí této skupiny. Fond nedávno oznámil, že zvýší zlaté rezervy o 33% v průběhu příštího roku. To je velký krok pro 35 miliardový fond (v USD), a spolu s dalšími suverénními fondy z Kataru a centrálními bankami v zemích jako je Turecko, Rusko, Mongolsko a Kazachstán posilují svoje pozice. Zlatý příběh v Ázerbájdžánu je jen další cihlou ve zdi, která podtrhuje spekulace o konci dominance amerického dolaru.

Zlatopátek testovalo hranici podpory 1275 dolarů/unci, s tím, že 1200 dolarů/unci by měl být dalším cílem testu podpory. Zlato však setrvává v důsledku platební neschopnosti USA v "zemi nikoho" a pro tuto chvíli neexistuje mnoho vodítek, kterým by se cena zlata měla vydat. V pondělí 14. října 2013 v 15 hodin se obchodovalo zlato za 1283,2 dolarů/unci a stříbro za 21,5 dolarů/unci.

Přejeme mnoho úspěchů.

Ing. Matej Čeleš

Ing. Matej Čeleš

Vystudoval v roce 2012 Provozně ekonomickou fakultu na Mendelově univerzitě v Brně a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a manažer společnosti. Mimo jiného se zabýva technickými analýzami komoditních trhů, s výhradní specializací na zlato a stříbro.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688