STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  14.10.2013 12:05:33

Rozvojové trhy ztratily lesk

Rozvojové trhy (emerging markets – „EM“) jsou drceny masivními dluhy. Zpomalující tempo růstu a vysoká míra zadlužení jsou pouhé důsledky všech problémů, které se poslední dobou derou na povrch. Mezi hlavní problémy EM patří především problémy ve finančním systému, schodky běžné a obchodní bilance a strukturální deficity.

 Zadlužení v EM od roku 2008 významně vzrostlo, a to v průměru o 10% - 30%, záleží na dané zemi. Růst úvěrů byl znatelný především v Asii. Míra zadlužení k HDP v rozmezí 150% - 200% se stala poměrně běžnou. Vzrostla totiž potřeba úvěrů.. Na trhu také došlo k nárůstu dluhopisů emitovaných dlužníky z rozvojových trhů, a to jak v domácích, tak cizích měnách.

                Půjčky se v jednotlivých sektorech různí, vše závisí na dané zemi. Spotřebitelské úvěry však vzrostly v mnoha asijských zemích a také v Brazílii. Spotřebitelský dluh v Malajsii a Thajsku vzrostl na 80% HDP, což je výrazný posun od roku 2007. Lze říci, že hospodářský růst v rozvojových zemích je tak silně ovlivněn spotřebou a spotřebitelskými úvěry. Půjčky nízkopříjmové části obyvatelstva se tak v budoucnu mohou stát velkým problémem. Splátky z těchto úvěrůThajsku tvoří celou jednu třetinu národního důchodu. Což je zhruba dvojnásobek než ve Spojených státechroce 2008 před vypuknutím finanční krize.

                Také mnoho firemIndii, Číně, Brazílii a Jižní Koreji je vysoce zadlužených. 10 největších indických průmyslových konglomerátů navýšilo svůj hrubý dluh o 15 %. Pokud se přidají problémy s nedostatečným cash flow, dlužníci se stanou prakticky okamžitě neschopni splácet vysoké splátky úvěrů zejména v zemích se slabým ekonomickým prostředím. Do hry se samozřejmě dostávají zahraniční investoři a věřitelé. Jinými slovy, vládní dluhy nejsou až tak vysoké, kromě Číny a Indie (více o investicích v indii zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/investicni-destinace-indie ). Participace státubankovnictví a průmyslu je ovšem na tak vysoké úrovni, že je skutečný vládní dluh mnohem vyšší! Banky a investoři EM se tak mohou stát velice rizikovými. Půjčky byly jednoduše používány na krytí spotřeby a na infrastrukturní projekty s nejistou dobou návratnosti investice. Udržitelná úroveň veřejného dluhu je pro EM totiž nižší, díky nižšímu příjmu na hlavu a nižšímu bohatství.

                Přebytek běžného účtu klesl od roku 2006 na 1% z předešlých 5%. Tento propad odráží pomalejší růst, nižší cenu komodit, vyšší náklady na dovoz jídla a energie a domácí spotřebu poháněnou nárůstem spotřebitelských úvěrů. Indie, Brazílie, Jižní Afrika a Turecko mají velké schodky běžného účtu, které musí být financovány ze zámoří. Indieschodek běžného účtu ve výši přibližně 6% -7% a deficit rozpočtu (federální a státní vlády) se blíží 10%. Země rozvojových trhů jsou příliš závislé na vývozu komodit, jejichž cena za poslední rok poklesla.Zajímavosti z komoditních trhů zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/komodity

Strukturální nedostatky

 Mnoho investorů se obává prudkého zpomalení růstu rozvojových trhů, kdy HDP na osobu dosáhne hodnoty zhruba 15.000 USD. EM stále zůstávají závislé na rozvinutých ekonomikách díky zahraničnímu obchodu a potřebě zahraničního kapitálu. Slabý růst EM a klesající kredibilita dluhopisů může celou situaci těchto zemí ještě více zhoršit. Země EM se stávají ke všemu méně konkurenceschopné díky vyšším nákladům, zejména mzdovým.

Politická nestabilita zhoršuje ekonomické problémy, například v Brazílii, Turecku, Jižní Africe a Indii. Nadměrná koncentrace politické moci v silně dotovaných státních korporacích a politická nepružnost stále zhoršují problémy dluhu a odliv kapitálu. To podporuje příjmovou nerovnost, korupci, nepřátelské a složité podnikatelské prostředí.

Inspirací s nadsázkou může být následující portfolio "konce světa": http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/jak-sestavit-portfolio-konce-sveta

 

Michal Chalupský


Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688