BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  11.10.2013 12:00:03

PEGAS - dividenda již letos plně zdaněna

Tento týden se ve středu na BCPP naposledy s nárokem na „dividendu“ obchodovaly akcie TELEFÓNICA C.R. Na trhu tak zůstává poslední titul, u kterého se ještě akcionáři mohou těšit na dividendu. Už ale jen do úterý (včetně) se s nárokem na 1,05 EUR/akcii budou obchodovat akcie PEGAS. Výplata požitku je pak plánována na 29.10.

Zdanění dividendy

Výše dividendy je u společnosti na stejné úrovni jako loni, nicméně změny tentokrát dozná její zdanění. Zatímco loni podstatná část, konkrétně 1 euro, nepodléhala zdanění, letos již 15 % daň bude aplikována na celou částku. Tato situace se týká vlastně běžných „drobných“ akcionářů. Zdanění proběhne dle zvyklostí u „zdroje“, tj. provede ho sama společnost.

Jak známo společnost PEGAS je registrována v Lucembursku. Vzhledem k odlišným daňovým zákonům jsme se tak již v minulých letech mohli dočkat různého způsobu danění výnosu pro akcionáře. Dividendy totiž nebyly třeba vypláceny ze zisku, ale třeba z jiných kapitálových zdrojů (z emisního ážia).

Lucemburské zákony nicméně umožňují zažádat o osvobození od daně při získání dividendy. Týká se to však pouze vlastníků držících významný podíl ve společnostech. Ten je definován jako minimálně 10 % podíl nebo jako investice v minimální hodnotě pořízení 1,2 mil. EUR. Osvobození od daně se tak může týkat celé řady akcionářů.

Přehled akcionářů

Připomeňme akcionářskou strukturu společnosti. Dle posledních dat, které zveřejnila sama společnost ve vztahu k červnové valné hromadě, více jak 5 % akcionáři jsou společnosti:

WOOD & Company Funds SICAV 17,20 %

Franklin Templeton Investment 7,91 %

Brown Brothers Harriman jako depozitář s 5,28 % (nelze tedy posoudit, o jakého akcionáře se jedná).

Dle přehledu Bloomberg, resp. dle v letošním roce nahlášených aktuálních stavů by mezi dalšími akcionáři měla být skupina ING (4,21 %), Dimensional Fund (2,25 %) či Eaton Vance (1,49 %). „Nejčerstvější“ data k 9.10. nyní také nahlásila známá investiční skupina BlackRock (0,64 %) či rovněž zámořská State Street (0,48 %).

Kurzový vývoj

Akcie PEGAS, podpořeny i řadou zvýšených cílových cen, se v tomto měsíci vydaly zpět výše na dohled svým více jak 5letým maximům, které zaznamenávaly před 2 měsíci.

Závěrem možno zmínit, že na požitek z akcií se ještě letos na BCPP mohou těšit akcionáři slovenské TMR. Nebude se ale jednat o dividendu, ale o výnos ze snížení základního jmění. Mimořádná valná hromada v srpnu schválila snížení o 26 EUR/akcii a tyto prostředky budou vyplaceny akcionářům držícím akcie ke dni zápisu změny v Obchodním rejstříku. Ten byl stanoven na 22. října. Titul by se tak měl s nárokem obchodovat na BCPP naposledy ve čtvrtek.

J.Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688