Seriál: Inteligentní bydlení, část V. - zabezpečení

Posledním modulem inteligentního systému, kterým se v našem seriálu budeme zabývat, je modul zabezpečení. Zajistit domov proti vniknutí nechtěného návštěvníka nebo proti živelné katastrofě je základní starostí každého majitele nemovitosti. K tomuto účelu slouží různé druhy zabezpečovacích systémů s nepřeberným množstvím senzorů od standardních PIR čidel, přes čidla tříštivá, po detektory kouře nebo oxidu uhličitého. Inteligentní systém si neklade za cíl nahradit standardní zabezpečovací systém, slouží hlavně k jeho vzdálenému ovládání, a svými speciálními funkcemi přispívá k dalšímu zvýšení bezpečnosti domácnosti. Aktivace alarmu v příslušné zóně pomocí iPadu, tabletu nebo chytrého telefonu je pak jednoduchá a intuitivní.

Řídící program CannyCUBE informuje majitele o tom, v jakém stavu se objekt z pohledu zabezpečení právě nachází, jaká zóna je aktivována, a zda nedošlo k jejímu narušení. Zároveň nabízí základní funkce zabezpečovací ústředny, takže zajistit dům je jen otázkou jednoho doteku. K dalšímu zvýšení pohodlí přispívají nastavitelná tlačítka, která mohou skrývat různé varianty aktivace zabezpečovacího systému. Například tlačítko „Zajistit objekt“ aktivuje všechna čidla v domě, tlačítko „Noční alarm“ aktivuje pouze zabezpečení oken a dveří. Stisknutí tlačítka „Panika“ pak okamžitě spustí alarm z jakéhokoliv místa uvnitř i mimo domu.

Ovládání zabezpečovacího systému je také součástí takzvaných scén, o kterých jsme se zmínili v předchozích dílech. Znamená to, že pokud je dům vybaven i ostatními moduly jako je ovládání světel, teploty, multimédií a kamerového systému, může majitel jedním dotekem provézt několik úkonů. Mezi ty typické a nejzajímavější scény patří scéna „Noc“ díky které dojde k zhasnutí všech světel v domě, odpojení vybraných elektrických okruhů, zatažení žaluzií, vypnutí televizních a audio přístrojů a aktivaci vnějšího zabezpečení domu nebo scéna „Ráno“ kdy inteligentní systém deaktivuje alarm, vytáhne žaluzie a zapne rádio.

Ke zvýšení bezpečnosti objektu přispívá funkce simulace přítomnosti majitele, kdy systém v náhodných předem nadefinovaných intervalech rozsvěcuje osvětlení v domě tak, jako by byl majitel přítomen. Tato simulace samozřejmě funguje pouze tehdy, když je nemovitost vybavena i modulem pro ovládání světel.


 

Pokud je objekt vybaven i kamerovým systémem, může majitel využívat i pokročilé funkce přispívající k dalšímu zvýšení bezpečnosti. Základní funkcí je detekce pohybu, kdy je poplach spuštěn v případě, že se v zorném poli kamery cokoliv pohne. Alarm se může také spustit v případě, že je z vybrané oblasti jakýkoliv objekt odstraněn nebo v ní chybí. To samé platí, pokud jakýkoliv objekt vstoupí do vybrané oblasti a zůstane v ní. Systém navíc dokáže vyhodnocovat situaci v reálném čase, takže pokud některý objekt v dané zóně zůstane déle, než je stanoveno, dojde opět ke spuštění alarmu. Kamerový systém každou takovou událost zaznamená a ze záznamu je pak možné dohledat, co se stalo. To je výhodné nejen pro identifikaci příčiny, ale i pro správné nastavení podmínek spouštění alarmu a minimalizaci planých poplachů.

Vzhledem k tomu, že se jedná o velice důležitou oblast, je zabezpečení proti zneužití hlavní prioritou. Pokud se nacházíme v ovládaném objektu, který není připojen k síti Internet, není síť vystavena potenciálním útokům zvenčí, a tím pádem stačí omezit přístup do chytré sítě – wifi. Pro tento účel je použit nejsilnější dostupný šifrovací mechanismus, který je v současné době považován za zcela bezpečný. Pro vzdálený přístup pomocí sítě Internet je použit protokol HTTPS, určený pro práci se systémy s vysokou důležitostí, jako je například styk s bankami, úřady a státní správou. Protokol HTTPS využívá asymetrické šifrování, kdy si obě strany před zahájením komunikace vygenerují pár klíčů, které si ověří pomocí jiného komunikačního kanálu.

Samotný ovládací program CannyCUBE je chráněn uživatelským jménem a heslem. Po přihlášení do sítě prvním nebo druhým výše popsaným způsobem je tedy ještě nutné zadat unikátní uživatelské jméno a heslo, aby bylo možné využívat služeb chytré sítě. Pro ovládání zabezpečovacího systému je pak nutné ještě zadat unikátní 4 místný PIN podobně jako v případě klávesnice poblíž vstupních dveří.




V rámci celého seriálu jsme se již věnovali nebo se budeme věnovat těmto okruhům:
- řízení teploty a nákladů na vytápění
- ovládání světel, žaluzií a jiných elektrických zařízení
- měření a řízení spotřeby energií, plynu a vody
- ovládání multimedií
- zabezpečení

CannyNet s.r.o.
www.cannynet.com


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika