Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  09.10.2013 11:51:17

Technologická IPO mají žně.

IPO technologických firem jsou v kurzu. Jak moc? Téměř jako na začátku internetové bubliny.

Podle společnosti Dealogic je průměrný zisk IPO technologických společností je skoro 39 % za měsíc. To je nejvíce od roku 2000 s průměrným měsíčním zhodnocením 71 %, když pomineme bláznivé zhodnocení 142 % v roce 1999.

A to ještě nejsou do průměru započítána IPO firem FireEye (FEYE) a Rocket Fuel (FUEL), jejichž cena se zdvojnásobila firma BenefitFocus (BNFT), s růstem 63%. Tyto tři firmy a ještě několik dalších firem toho dosáhly za dva týdny.

Společnost Dealogic, která se zabývá IPO uvádí, že ze 145 společností vstupujících na burzu bylo 26 z technického sektoru. To je na stejné úrovni jako v posledních několika letech, ale to není nic oproti roku 2000, kdy vstoupilo na burzu 194 společností.

Euforické výnosy by měla získat zatím ztrátová technologická společnostem Twitter, provozující sociální síť s krátkými vzkazy. Twitter očekává při vstupu na burzu, ke kterému má dojít před svátkem Díkůvzdání, výnos z úpisu akcií ve výši jedné miliardy dolarů. Nicméně narůstá nejistota, zda technologický sektor není přehřátý a nezačne se potácet, pokud dojde k dalšímu zpomalení v ekonomii.

Oproti éře internetové bubliny má však současný vývoj stabilní základy. Ve své publikaci z dubna 2000 uváděla firma Barron, že mnoho firem které v té době vstoupily na burzu rozhazovalo získané peníze úpisem tak rychle, že zkrachovaly během několika následujících měsíců.

Twitter, má pozitivní cash flow v první polovině roku 2013 a drží hotovost ve výši 375 milionů USD. K ziskům je ještě stále daleko, přinejmenším podle účetních standardů. Nicméně oproti minulému roku je ztráta 69 milionů v první polovině roku poloviční.

Čtěte dále:
Jaké akcie nakupovat když nemá americká vláda peníze na provoz?

V letech p internetové bublině byly zisky stejně důležité, jako růst tržeb. Google (GOOG) mělo tržby 105 milionů ročně, než vstoupilo na burzu. Nicméně investorské hodnocení se za tu dobu změnilo a investoři se zaměřují spíš na růstový potenciál v atraktivních sektorech, jako je počítačová bezpečnost, cloudová řešení a digitální reklama.

„Technický sektor si žije dobře,“ říká Francis Gaskins, president IPOdesktop.com. „Investori se zajímají o značkové společnosti s rychlým růstem příjmů.“ V minulosti se investoři zajímali o záležitosti, jako je akciový program pro zaměstnance, vysoké marže a příjmy z předplatného, tvrdí Gaskins.

Hlad po čerstvých start-upech nastal když ceny akcií velkých společností poklesly v důsledku obav ze zpomalení růstu příjmů, klesající ziskovosti a zranitelnosti v důsledku přechodu na cloudové služby. Akcie Cisco (CSCO) a IBM (IBM) klesly během posledních tří měsíců o 7 %. Akcie Microsoftu (MSFT) klesly o 3 %.

Oproti tomu, firma FireEye roste rychle. V první polovině roku 2013 zdvojnásobila své příjmy, které plynou z předplatného za bezpečnostní software chránící počítačové sítě proti malware. Společnost RocketFuel, roste dokonce ještě rychleji. Nabízí program s prvky umělé inteligence, pomocí kterého lze nakupovat on line reklamu.

Obě společnosti vstoupily na burzu 19 září. FireEye, začínala na ceně 20 USD a uzavírala na 42,66 s tržní kapitalizací 5 miliard. To je podle Yahoo Finance data zhruba 43 krát více než její příjem za celý rok.

Rocket Fuel startovala na cene 29 USD a vylétla na 65,96 USD. Tržní kapitalizace je na úrovni 2,1 miliardy, což je 13 krát více než představují příjmy společnosti.

Nicméně ne všechny IPO jsou úžasná. Společost Violin Memory (VMEM), která vyrábí velmi rychlé flash paměti pro servery ztratila 19 % od svého vstupu na burzu a její cena se propadla z 9 USD na současných 7,27 USD.

Firma Violin ztratila v minulém roce svého největšího zákazníka, Hewlett-Packard (HPQ). Společnost přitahovala negativní pozornost, protože v roce 2012 vyplatila svému CEO Donaldu Basilovi skoro 19 milionů USD, i když uváděla roční ztrátu ve výši 109 milionů USD. Vilolin zůstává mezi IPO jedinou firmou, jejíž ztráty převyšují příjmy.

Dá se říct, že situace v IPO připomíná dění v letech 1999 až 2000.


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 10:20  Data prognózy (24.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:19  Index podnikatelské nálady Ifo se zlepšil (24.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St 10:15  Nezaměstnanost v Polsku klesla (24.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688