Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  08.10.2013 11:01:19

Až 80% předváděcích akcí je nezákonných. Senioři se kvůli nim zadlužují. Letos může exekuci čelit až sto tisíc z nich

Manipulace, psychologický nátlak, výhrůžky – to jsou běžné praktiky prodejců na předváděcích akcích. Jejich cílovou skupinou jsou senioři, ti často přímo na místě uzavřou nevýhodné smlouvy.

Česká obchodní inspekce udělila organizátorům předváděcích akcí jen v prvním pololetí tohoto roku pokuty ve výši 11,2 milionu korun. Inspektoři zkontrolovali 218 akcí a na 80 procentech z nich porušovali prodejci zákon. Ani vysoké pokuty však podvodníky od nekalých obchodních praktik neodrazují a v klamání seniorů pokračují dál. „Nejsnadnější radou, jak se před prodejci bránit, je na akce takového typu vůbec nejezdit. Senioři ale často podlehnou lákavé nabídce, doprovodným akcím a vidině výhodného nákupu. Pokud už se senior rozhodne zúčastnit se předváděcí akce, existuje několik indicií, jak poznat seriózního prodejce. Ten by měl informovat spotřebitele o všech jeho právech, zejména o právu od smlouvy odstoupit, upozornit na délku lhůty pro odstoupení a na zákaz přijetí záloh, jiných plnění nebo jejich zajištění v průběhu lhůty pro odstoupení,“ uvedl Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Předváděcí akce mají velký vliv na zadluženost seniorů, kteří si kvůli nákupu zboží často berou půjčky, které následně nemohou splácet. Jen v prvním pololetí tohoto roku čelilo exekuci na důchod 68 125 lidí, kterým exekutoři strhli z jejich důchodů 692 milionů korun. Podle odborníků na dluhové poradenství může být koncem tohoto roku zadlužených seniorů kolem sta tisíc. „Za zadlužení seniorů mohou nejčastěji půjčky, které si senioři berou ve snaze pomoci svým příbuzným. Dalším důvodem zadlužení seniorů jsou právě předváděcí akce. Není výjimkou, že podvodníci nabízejí nevýhodné půjčky přímo v místě prodeje. Senioři smlouvy často podepisují pod nátlakem,“ upozornil Jiří Hartmann.

Pomůže seniorům zákon? Vláda 14. srpna tohoto roku schválila návrh novely zákona o ochraně spotřebitele. „Cílem předkládané právní úpravy je především zamezení nekalým obchodním praktikám používaných podnikateli, kteří zneužívají objektivní slabosti určité skupiny obyvatel, zejména seniorů, a současně poškozují poctivé a seriózní podnikatele v oblasti přímého prodeje. Česká obchodní inspekce by měla získat informace o tom, kdy a kde se předváděcí akce koná a co je předmětem nabídky. Na základě této informace bude mít možnost zkontrolovat řádný průběh akce,“ vysvětlil Jiří Hartmann. „Novela zákona mimo jiné stanovuje povinnost určit obsah pozvání na akci. Návrh novely zákona zatím schválila pouze vláda, takže konečná podoba zákona může být nakonec odlišná od dosud navržené úpravy,“ doplnil Jiří Hartmann.

Výplata důchodů s exekuční srážkou (ČSSZ)

2008

2009

2010

2011

2012

½ 2013

40 710

46 121

51 184

60 874

67 614

68 125

 

 

Petra Ďurčíková, mediální konzultant advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688