Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.10.2013 10:18:50

ČR - nezaměstnanost v září stoupla - oživení ekonomiky na trh práce ještě nedorazilo

Nezaměstnanost v září mírně vzrostla. Ze 7,5 % na konci léta se posunula na 7,6 % v září. Růst je ale sezónním efektem, kdy na úřady práce přicházejí absolventi středních a vysokých škol. Český trh práce v současnosti není tak pružný, aby si dokázal poradit s jednorázovým nástupem nových uchazečů a tak dočasně nezaměstnanost vzrostla. Tento trend je ale typický pro září a nejde o nijak znepokojivou hodnotu. I proto se stále více studentů zajímá o zaměstnání už během studia a hledají práci na zkrácený úvazek v posledních ročnících, aby měli usnadněný nástup po ukončení studia. V tomto směru mají velmi dobrou pozici hlavně absolventi technických oborů, po kterých je nyní velká poptávka. Naopak u humanitních oborů je situace komplikovanější a absolventi často nedokážou najít práci ve svém oboru.

I přes tento malý růst je trh práce v současné době situace stabilní. Zásadní výkyvy prozatím nehrozí. Nezaměstnanost se stále pohybuje podle svého sezónního cyklu, kdy v létě je minimální a v zimě roste. Žádná zásadní změna se v letošním roce na trhu práce neudála a mělo by to tak být i po zbytek roku. I přesto zde jsou rizika a otazníky o budoucnost řady pracovních míst. I když na české poměry je nezaměstnanost vysoká, tak není zásadním způsobem dramatická. Nezaměstnanost v Česku je totiž podprůměrná oproti průměru EU. Podle metodiky Eurostatu je nezaměstnanost v ČR 7,3 % a průměrná hodnota EU je 10,8 %. Například Slovensko se stále potýká s nezaměstnaností 13,5 % podle metodiky Eurostatu.

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

Září je měsícem, kdy nezaměstnanost zpravidla klesá nebo stagnuje. Letos se ale mírně zvýšila. Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání stoupl o 5 327 na 557 058 osob. Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu se zvýšil o desetinu procentního bodu na 7,6 procenta. Dříve používaná míra nezaměstnanosti stoupla z 9,5 na 9,6 procenta.

Po prázdninové letargii se trh práce v září opět rozhýbal. Počet těch, kteří nastoupili do nového zaměstnání, se ve srovnání se srpnem téměř zdvojnásobil. Zároveň se ovšem zvýšil rozsah propouštění ve firmách. Při stále relativně nízkém počtu volných pracovních míst se lidem, kteří přijdou o práci, těžko hledá nové zaměstnání. Úřady práce aktuálně nabízí 41 422 volných pracovních míst a na jedno volné místo připadá 13,4 uchazeče (loni v září tento poměr činil 12,09).

Zářijová data ukazují, že na trh práce ještě oživení ekonomiky nedorazilo. Sezónně očištěný podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu stoupl o desetinu procentního bodu na 7,8 procenta, původní míra nezaměstnanosti po sezónním očištění stoupla na 9,9 procenta. Oba ukazatele vytvořily nové rekordy. Nezaměstnanost v ČR nebyla nikdy od roku 1989 vyšší, než je nyní.

Zpožděná reakce trhu práce na vývoj ekonomiky je ovšem obvyklá. Firmy potřebují jistotu, že růst zakázek není jen krátkodobým výkyvem, ale má trvalejší charakter. Nejdříve přitom využijí své stávající kapacity a teprve potom začnou s hledáním nových pracovních sil. Nezaměstnanost tak může začít klesat se zpožděním několika měsíců, někdy i čtvrtletí, poté, co se obrátí vývoj HDP k lepšímu. Lepších zpráv z trhu práce se tedy nejspíše dočkáme až v příštím roce.

David Marek, Patria Finance

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688