STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  01.10.2013 10:45:26

Jak sestavit portfolio "Konce světa"

Autor: Michal Chalupský

Sice jsme se v roce 2012 vyhnuli předpovídanému konci dle starých Mayů, sem tam ale na predikce konce světa můžeme narazit i nadále. Investoři by tak měli přemýšlet o tom, jak by v krizových časech uchránili své investice proti velkým ztrátám. Napomoct by mohlo právě portfolio „Konce světa“.

Není řeč o zničení světa asteroidem, v tomto případě by hodnota vašeho majetku byla to poslední, co by vás zajímalo. Zároveň ale nejde o pouhý globální neklid, týkající se celosvětového ekonomického růstu nebo postupné ztráty kupní síly dolaru. Jde o rychlý kolaps – ztrátu víry ve finanční instituce (situace na Kypru) a následné rozsáhlé ztráty na aktivech nebo jednoduše další ekonomickou či finanční krizi podobnou té z roku 2008.

Například hurikán Katrina zničil majetek za 60 mld. USD, následovalo rabování a nárůst cen energií. Katastrofu, o které se říkalo, že přijde jednou za 100 let, následoval o 7 let později hurikán Sandy. Ten zničil majetek v hodnotě 50 mld. USD. Nedávno byl v Japonsku objeven radioaktivní materiál vzdálený 300 km od jaderné elektrárny Fukušima, kde po zemětřesení v roce 2011 došlo k vážné havárii.

Pokud k něčemu podobnému dojde, nastanou opět kapitálové ztráty. Samozřejmě, na akciovém trhu v budoucnu nastane oživení a ceny se vrátí na předchozí hodnoty, ale nebylo by na druhou stranu hezké vědět, že jste alespoň částečně chráněni?

Uklidnění mysli a rozumná ziskovost

Věnovat menší procento svého portfolia „pojištění katastrof“ není až tak složité. A nemusí to být ani na úkor zisku. 3 klíčové body vám mohou pomoci vytvořit portfolio „Konce světa“, které může poskytovat nejen výnos, ale i větší klid…


  • Vlastnit hmotná aktiva, která lze použít k uložení hodnoty v případě, že měny začnou ztrácet svoji hodnotu. Více o zajímavých komoditách zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/komodity

  • Vlastnit (defenzivní) akcie stabilních společností s výrobou a prodejem v několika regionech nebo zemích pro rozložení geopolitického rizika. Více zde: více o konzervativních portfoliích zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky

  • Vlastnit majetek, který bude generovat příjem a zajistí slušnou návratnost investice v případě, že slunce vyjde i zítra. Více dividendových titulech a ETF zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/etf

Zde je seznam nápadů a akcií, které by měli pomoci nejen uchránit alespoň částečně jakékoliv portfolio a přežít kolaps, ale také dobře fungovat v časech klidu.






Riziko zakoupení jakéhokoliv pojištění je, že ho nikdy nebudete potřebovat. Proto byly investice vybírány tak, aby si i v období klidu vedli dobře. Alokovat 5% - 10% volných prostředků do podobných druhů investic se může v delším časovém horizontu vyplatit.  

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688