Ing. Matěj Čeleš (Zlaťáky)
Okénko investora  |  30.09.2013 15:47:08

Cena drahých kovů – které argumenty budou mít vliv na cenu?

Cena drahých kovů – které argumenty budou mít vliv na cenu?
40. týden – Analýza trhu s drahými kovy

Tato analýza bude zaměřena na dva různé pohledy dalšího vývoje žlutého kovu a dále menší srovnání s minulostí. Před vznikem Federálního rezervního systému v USA vydávala a tiskla tato země přes Ministerstvo financí USA bankovky, které byly podložené zlatem a stříbrem. Každá bankovka mohla být vyměněna za její nominál za zlato nebo stříbro, a to kdykoliv. Za co může někdo vyměnit Federální rezervní dluhopisy (tzv. FRN)? Pouze za jiný. Na následujícím grafu můžeme vidět klesající kupní silu dolaru, zejména od roku 1913, tj. od roku založení Federálního rezervního systému (FED).

30_09_2013_analyza_graf

Hodnota původního FRN vydaného v roce 1913 byla přibližně 2 centy, dnes možná méně, ne že by na tom záleželo. Hodnota unce zlata v roce 1913 byla 18,32 dolarů. I při dnešní ceně, která je potlačená, stála stejná unce zlata 1340 dolarů. Cena stříbra v roce 1913 byla 1,29 dolarů oproti 22 dolarů dnes. Jakým směrem bude směřovat cena drahých kovů? Zde je několik argumentů jako nastínění možného vývoje.
 

Argumenty pro růst ceny

Argumenty pro snížení cen

  • Zlato si udržuje klesající trend.

  • HUI Gold Bugs Index nepotvrdil v poslední době cenu zlata na vysoké úrovni 1432 dolarů.

  • Medvědí trh ve zlatě má tendenci utlumit rally pokusy během podzimu .

  • ETF Gold poptávka je i nadále velmi slabá.

  • Indické dovozy zlata klesají již o 20% od konce července. Stejně tak poptávka po zlatu v Dubaji je výrazně nižší. Indická vláda pokračuje v boji proti zlatu.

  • Deflační síly jsou stále silnější. Pokud akciové trhy začnou shazovat trh drahých kovů, může stejně tak dostat do potíží všechny ostatní trhy stejně.

 

30_09_2013_analyza_graf

Skutečnost, že poslední rally byla v posledních dnech téměř úplně vyprodána, je negativním signálem a medvědí trh se zlatem se zdá být zmatený. Další krok pod 1.310 dolarů by měl být podnětem k vytvoření nové testované hranice 1270 dolarů. Zároveň panuje strach a rozšířený pesimismus v oblasti drahých kovů a dno může být blízko. Jestliže zlato neklesne pod 1,270 dolarů, zůstává velmi vysoká pravděpodobnost, že budeme svědky konečného minima v období dvouleté korekce ve zlatě, které dosáhlo 28.června hodnoty 1,180 dolarů. V současné době zlato testuje hranici odporu 1,340 dolarů a budoucí vysoce důležitou hranicí odporu bude hranice kolem 1,525 dolarů. Prozatím je tato hranice pouze jakousi čárou v písku a zlato bude potřebovat ještě hodně času k dosažení a následnému prolomení této hranice. Na druhé straně, jestliže by však zlato prolomilo hranici pod 1,270 dolarů, medvědí trh bude pokračovat a 1,100 dolarů za unci se stane dalším cílem a těžařské společnosti budou mít opět co dělat, aby udržely svou produkci na hranici svých výrobních nákladů.

Přejeme mnoho úspěchů.

Ing. Matej Čeleš

Ing. Matej Čeleš

Vystudoval v roce 2012 Provozně ekonomickou fakultu na Mendelově univerzitě v Brně a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a manažer společnosti. Mimo jiného se zabýva technickými analýzami komoditních trhů, s výhradní specializací na zlato a stříbro.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 15:53  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688