Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  28.09.2013 07:11:36

10 důvodů, proč se trh může rychle potopit

V každé době se najde řada katastrofických prognostiků, kterým není proti srsti sázet a vydělávat na armagedonu. Podobně jako praví staré přísloví, že i rozbité hodiny ukazují dvakrát denně správný čas, také jim sázka občas vyjde. Své by o tom mohl povědět David Tice, zakladatel a bývalý šéf Prudent Bear Fund, který potěšil investory díky technologické a nemovitostní bublině v letech 2000 a 2008.

V posledních letech akcie zažívají silnou rally, minulý týden obnovenou vyčkávací taktikou Fedu. Někteří analytici navyšují cíle pro Dow a S&P 500, jiní se raději drží zpátky, protože se obávají, že stačí malý přešlap a otěže převezmou medvědi. S jakými scénáři současní finanční Nostradamové pracují?

Následující desítka zahrnuje hypotetické situace, které už někdy v minulosti v (pozměněné formě) nastaly. Historie má tendenci se opakovat.

1. Úvěrový rating USA klesne a vládní dluh (nahromaděné deficity) vzroste na více než 25 bilionů USD. Horší rating a vyšší výpůjční náklady nakonec americkou vládu dotlačí téměř k bankrotu. Mandatorní výdaje se kvůli politické paralýze ve Washingtonu nebude dařit omezit. Nervozita čínských a japonských investorů povede k výprodejům amerických dluhopisů.

2. 30letá rally na amerických dluhopisech skončí v důsledku zastavení QE. Výnosy začnou růst, jakmile nová šéfka Fedu Janet Yellenová oznámí konec měsíčních 85miliardových nákupů aktiv a rekordně nízkých úrokových sazeb. Vlastníci střednědobých a dlouhodobých amerických dluhopisů zaznamenají obrovské ztráty, protože dluhopisy nakoupili s historicky nízkými výnosy.

3. Kolabující trh vládních dluhopisů zažije mohutný odliv kapitálu a peníze zaplaví akciový trh. Indexy to posune na rekordní maxima podobně jako v letech 1929, 1987 a 1999. S&P 500 zaútočí na hranici 2 500 bodů a půjde ještě výše, protože celá nová generace investorů a akciových traderů bude vnímat akciový trh jako snadnou cestu k rychlému zbohatnutí. Podmínky pro marže budou uvolněné, aby mohla být uspokojena přemíra poptávky investorů a ti mohli získat více akcií na úvěr.

4. Rostoucí bohatství akciových investorů a selhání státu sociálního blahobytu povede k sociálním nepokojům. Úspory kvůli bezprostředně hrozícímu státnímu bankrotu způsobí nespokojenost mezi lidmi se středními a nižšími příjmy. Média budou přilévat olej do ohně a boje mezi politickými i společenskými skupinami začnou připomínat anarchii.

5. Americká vláda bude nucena omezovat sociální a zdravotní programy. Social Security, Medicare a další programy budou muset být zredukovány, aby v nich vlivem nepříznivé demografie nedošly peníze. Přijde rozčarování. Starší lidé budou názorově tíhnout k radikálním hnutím, která prosazují politiku sdílení bohatství.

6. Kvůli neudržitelnému zadlužení bude vláda muset zvýšit daň z příjmu na 75 %. Americká vláda nakonec přizná, že není schopna splácet, a oznámí bankrot. Dlouhodobá akciová rally skončí. Bohatí vezmou akciový trh útokem, budou se snažit vybrat zisky a dostat peníze pryč. Problémem bude margin debt (úvěry na nákupy akcií), který v období boomu vzroste na neudržitelnou úroveň.

Jaké další důvody mohou poslat trh strmě dolů, se dozvíte na Investičním webu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.08.2022Karol Piovarcsy (Euro Asia AM): 10 důvodů, proč investovat do zemí ASEAN Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
21.04.202210 důvodů, proč je ořechové máslo lepší než alkohol Táňa Lišková (Nutspread.cz)
23.08.2021Proč je lepší žít za Prahou než v Praze: 10 důvodů Jana Brožková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688