BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  26.09.2013 11:14:00

Stocks Spirits (výrobce Fernetu) jde na burzu

Skupina Stock Spirits, která je lídrem v produkci lihovin v ČR a v Polsku, dnes oznámila svůj záměr uvést akcie společnosti na burzu v Londýně prostřednictvím primární emise (IPO) s cílem prodat akcie institucionálním investorům.

Parametry IPO

Oznámeno zatím bylo, že sama firma hodlá v IPO získat 52 mil. GBP hrubého. Získané prostředky hodlá použít na snížení svého zadlužení. Prodávat část akcií chce ale i hlavní akcionář Oaktree Capital a také management. Na trh se má dostat nejméně 25 % emise. Oaktree Capital si každopádně hodlá udržet majoritu. Manažeři emise budou moci v rámci opce od hlavního akcionáře získat dalších až 15 % akcií ve vztahu k prvotnímu objemu IPO. To by mělo být realizován v průběhu příštího měsíce. Konkrétní údaje o počtu nabízených akcií a kurzu zatím nebyly zveřejněny.

Jako hlavní manažeři emise byli najati JPMorgan a Nomura.

Údaje o společnosti

Stock Spirits působí dále např. v Itálii či Chorvatsku, produkty celkově vyváží do 40 zemí. Její portfolio zahrnuje 25 značek, mezi které patří brandy Stock 84, hořký likér Fernet Stock a pět „milionářských“ značek (tj. ty, které prodávají více než milión 9litrových balení ročně) vč. Czysta de Luxe, Lubelska, Zoladkowa Gorzka, 1906 a Božkov. Roční prodej v roce 2012 činil kolem 140 mil. litrů.

Za poslední rok firma vykázala příjmy 292,4 mil. EUR a hrubý zisk 143,4 mil. EUR. Hrubá marže tedy dosáhla 49 %. Očištěný zisk EBITDA pak firma udává na 68,1 mil. EUR, resp. marži na 23,3 %. Free cash flow dosáhlo 60,1 mil. EUR.

Za první pololetí roku pak příjmy vzrostly na 153,1 mil. EUR (+13,9 %), hrubý zisk na 79,2 mil. EUR (+21,7 %), očištěná EBITDA na 34,3 mil. EUR (+20,4 %). Free cash flow na 21,7 mil. EUR (+87,6 %).

Dividenda

Firma uvádí, že chce mít progresivní dividendovou politiku. V současnosti deklaruje roční dividendu na úrovni 35 % čistého free cash flow. To definuje právě jako zisk EBITDA očištěný např. o mimořádné položky na financování dluhu či kapitálové výdaje.

Konkurence

Na trhu lze nalézt celou řadu firem podnikajících v oblasti potravin a alkoholu. Zaměřených výhradně na alkohol (bez výrobců piva) je již nabídka přeci jen užší. Zmínit lze britskou Diageo či francouzský Pernord Ricard a Remy Cointreau. V USA pak působí Constellation Brands (STZ).

Na základě výše uvedeného může být pro investory připravované IPO zajímavou příležitostí. Akcie Stock Spirits budou příležitostí zejména pro konzervativnější investory (fondy) zaměřené na příjem z dividend. Záležet však bude také na bližších podmínkách emise.

J.Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688