BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  26.09.2013 08:57:14

Odpolední komentář, analýza EUR/USD

Americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby si v srpnu připsaly pouze 0,1 procentní zlepšení a nenapravily tak zcela červencový propad o 7,4 procenta. Objednávky jádrového zboží dlouhodobé spotřeby navázaly na ztrátu z července a zpomalily o 0,1 procenta. Prodej nových domůUSA vzrostl v srpnu meziročně o 421 000. Trhy s tímto výsledkem počítaly, o čemž svědčí i většinový konsensus ekonomů, který predikoval zisky nad 420 000 jednotek. Americký trh s bydlením napravil překvapivě špatný výsledek z července, kdy se prodalo pouze 390 000 jednotek. Americký dolar v reakci na tyto zprávy ztratil proti euru a momentálně se tento pár obchoduje znovu u úrovně 1,35.

Britská libra dnes všem ostatním měnám ukázala svá záda. Po nevýrazném začátku týdne ji dnes k zisku pomohl index finanční skupiny CBI (Confederation of British Industry), který mapuje realizované maloobchodní tržby. Ty podle indexu rostou v září nejrychleji za posledních 15 měsíců a dopředu je žene hlavně prodej potravin a nábytku. Index CBI se odpoutal od srpnových 27 bodů a dosáhl na nečekaných 34 bodu. Trh dokonce očekával pokles na 23 bodu a reakce libry, která se nyní proti dolaru obchoduje nad úrovní 1,60, je tak zcela logická.

Francouzský ministr pro rozpočet Bernard Cazeneuve a tamní ministr financí Pierre Moscovici představili v parlamentu rozpočet pro rok 2014. Francouzské domácnosti by měly zaplatit více peněz na daních, odlehčí se však podnikatelům, kteří se dočkají daňových úlev. Francouzská vláda se snaží o nastartování ekonomiky a zvolila proto nepříliš oblíbené kroky. Rozpočet se snaží o utažení fiskální politiky a omezení veřejných výdajů, podle předpokladů by se mělo ušetřit až 15 miliard eur. Francie také v průběhu dnešní seance oznámila, že si plánuje v příštím roce půjčit více peněz, než v průběhu letošního roku. Agentura ATF (Agence France Tresor) se zavázala vydat dluhopisy v hodnotě 174 miliard eur se střednědobou a dlouhodobou splatností. Francie se prozatím i navzdory snížení ratingu z AAA těší nízkým výpůjčním nákladům, průměrný úrok splatných dluhopisů se pohybuje kolem 1,49 procenta.

Německé dluhopisy dnes dosáhly na třítýdenní maximum. Ekonomická data z tohoto týdne zvýšila riziko příliš rychlého očekávání ekonomické obnovy růstu, než je zdrávo. Ifo index podnikatelského prostředí sice mírně zaostal za očekáváním, avšak dnešní GfK index dosáhl 6letého maxima. Tuto domněnku dokonce potvrdil šéf Evropské centrální banky Mario Draghi, který v tomto týdnu řekl, že je ještě příliš brzo na diskuse o ukončení některých pomocných opatření a nechal si vrátka pro další kroky otevřená.

Trhy dále provází nervozita kolem vyjednávání amerických politiků ohledně dluhové krize. Kongres autorizoval USA ke zvýšeným výdajům jen do 30.září a na novém řešení se tak stále pracuje. Tento problém je již pro Spojené státy téměř tradičním, avšak riziko neschopnosti financovat chod státu je vždy obrovské.

EUR/USD se i nadále obchoduje v klesajícím trendovém kanálu, který ze střednědobého hlediska tvoří formaci vlajky. V blízkém horizontu se očekává testování rostoucí trendové linie, které by mohlo dopomoci EUR/USD k dalšímu růstu. Průraz pod tuto linii by otevřel prostor k majoritnímu supportu 1,34.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688