Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  17.09.2013 16:00:27

Zájem o nájemní bydlení v srpnu poklesl o 10% r/r

Zájem o nájemní bydlení v srpnu oproti stejnému období vloni poklesl více než o desetinu. Nejvíce se snížil u dražších nájmů. Jediným rostoucím segmentem u nájmů je v meziročním srovnání poptávka po studentském spolubydlení. Naproti tomu srpen potvrdil zvýšený zájem o koupi zejména levnějších nemovitostí. Ukazují to inzertní data ANNONCE.

Nájemní bydlení vyhledávali lidé na konci srpna v průměru o 12 % méně často než vloni. Největší, více než třetinový, úbytek se podle ANNONCE týkal poptávky po bydleníbytech od 10 do 15 tisíc korun měsíčního nájmu.

Přispívají k tomu letos bezpochyby velmi výhodné podmínky pro koupi nemovitosti i prostá úvaha, že částku blížící se 15 tisícům měsíčně lidé raději investují do vlastního bydlení,“ říká analytik ANNONCE na segment reality Petr Langer a dodává: „Jediným segmentem nájemního bydlení, který rok od roku roste, je studentské spolubydlení. Pro pronajímatele větších a vícepokojových bytů je to často jediná šance, jak byt pronajmout a nemuset jít s cenou příliš nízko. Ve 4+1 bydlí dnes v nájmu už málokdo, pro studenty je to ale mnohdy stále výhodnější a důstojnější ubytování než vysokoškolská kolej,“ dodává na závěr Petr Langer.

Pokles poptávky po nájemním bydlení je v posledních měsících doprovázený zvýšeným zájmem o koupi nemovitosti. Ten se nejzřetelněji projevil u levnějších bytů do jednoho milionu, kde poptávka narostla o 78 %.  Byty do dvou milionů korun shánělo v červenci o 43 % lidí více. Mírný pokles zájmu pak nastal u bytů nad tři, resp. pět milionů korun. Rovněž u rodinných domů hledali zájemci o koupi častěji levnější nemovitosti – poptávka po rodinných domech do 2 milionů korun se zvýšila o 73 %. Zájem o rodinné domy však podle údajů ANNONCE vzrostl ve všech cenových kategoriích.

Čísla potvrzují postupný trend oživování trhu nemovitostí, který pozorujeme již od dubna a je patrný stále více zejména na poptávce. V červnu dosáhly svého dna jak úrokové sazby hypoték, tak ceny nemovitostí. Navíc alespoň statisticky skončila recese a objevují se signály o oživení ekonomiky. To vše nahrává vyšší aktivitě na realitním trhu a snaze rychle investovat, než ceny stoupnou. Na druhou stranu u nemovitostí s horší občanskou vybaveností či dopravní dostupností ceny patrně u dna ještě nejsou,“ říká realitní makléř Quantum reality Jan Hájek.

Renata Fišerová

Ondřej Klein, Heretic PR

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688