Jan Kavka (AliaWeb)
Investice  |  20.05.1999 09:59:46

USA: Burza přes Internet

Americký regulační úřad Security and Exchange Commission zřejmě maličko dupne na brzdu: počet internetových transakcí s akciemi dramaticky vzrůstá a což je horší, vzrůstá i počet případů zneužití. Zatímco se na začátku roku po Internetu provádělo cca 450 tisíc transakcí s akciemi denně, stouplo v dubnu toto číslo skoro o polovinu – důvodem je nejen snadnost provádění transakcí, ale také cena, která postupně klesá až k pár dolarům za transakci. Současně se ale objevuje stále více pokusů o podvodyburza a obrovské objemy peněz na ní se točící je příliš velkým lákadlem, takže SEC bude mít letos svou údernou jednotku („Cyberforce“) bojující proti internetovým defraudacím zvýšenou na neuvěřitelný počet dvou set padesáti vyšetřovatelů!

Američtí regulátoři si samozřejmě jsou vědomi, jak obrovským přínosem je Internet pro obchodování na burze – vždyť význam burzy je dán právě tím, kolik investorů na ní působí a jaký obrat činí. To láká firmy, aby se na burzách nechaly kótovat a to přináší vlastníkům burzy hlavní zisky; poplatky za transakce sice také nejsou malé, ale většinu z nich spolknou brokerské domy. Šéf SECu sice zatím regulace přímo neohlásil, ale také je nevyloučil – to je změna oproti předchozím stanoviskům a oproti tomu, že zatím nebylo obchodování s akciemi přes Internet v USA nijak regulované.

Největší riziko by mělo být pro začínající, nezkušené soukromé investory – Internet je totiž tak lákavý a snadný, že si „zkusí“ s akciemi obchodovat daleko více lidí než dnes, a mohou padnout za oběť protřelým brokerům (při online obchodování právě není nutné jít přes brokerský dům, který samozřejmě kasíruje provize, nicméně začínající investor se nejdříve zřejmě na pomocnou ruku brokera spolehne). Počet internetových investorů roste „obvyklým internetovým tempem“: 1,5 mil. v roce 1996, plánovaných 12,7 mil. v roce 2001.

Dalším riziko vyplývá z toho, že zájem o internetové obchodování předstihuje schopnost technologie – již několikrát se stalo, že servery pohánějící internetové obchodování měly výpadky a v některých případech to vedlo k citelným škodám. Kvůli výpadku serveru nastalo zpoždění v transakci, takže když byla nakonec provedena, mohla cena akcií klesnout (či naopak stoupnout) i o dvacet procent a o tuto částku utržil obchodník méně (popřípadě i více, ale na to už si asi nikdo nestěžoval). Výpadky samozřejmě nastávají v nejméně výhodné chvíle – burza má své každodenní špičky, kdy se nejvíce obchoduje a kdy se cena akcií nejvíce mění; v tomto okamžiku mají logicky servery největší chuť „lehnout“.


Článek je převzatý se svolením autora p. Hlavenky ze serveru zive.cpress.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688