Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  16.09.2013 09:14:25

Bankovní záruka zajistí obchodní vztahy i drobným podnikatelům

Víte, že bankovní záruku mohou využít nejen velké firmy, obce a kraje, ale též malí a střední podnikatelé? Na to, jaké jsou základní parametry tohoto produktu a jaké jsou výhody bankovní záruky, nám odpověděla Markéta Krýslová, ředitelka Global Transaction Banking v Komerční bance.

Co je bankovní záruka a kdo ji může využít?
Bankovní záruka je jedním z nejužívanějších zajišťovacích instrumentů, který slouží k zajištění závazků vyplývajících ze smluvních vztahů mezi obchodními partnery. Slouží k zajištění smluvních závazků na straně objednatele i zhotovitele a je vhodná pro právnické i fyzické osoby podnikatele, municipality a sdružení.

Co mi jako drobnému podnikateli přinese využití bankovní záruky v praxi?
V praxi to znamená, že díky bankovní záruce si můžete zajistit prakticky jakýkoliv druh obchodu, platby a dodávky zboží či služeb v  tuzemsku i zahraničí. Díky bankovní záruce si můžete například vyjednat výhodnější podmínky kontraktu, protože obchodnímu partnerovi poskytnete kvalitní zajištění svých závazků. Na druhé straně, v případě, kdy váš obchodní partner nechce vrátit zálohu, nedodrží smluvní závazky či termíny dodávky, odstoupí od smlouvy apod., vy máte jistotu, že o své finanční prostředky v rozsahu výše poskytnuté záruky za jeho závazky nepřijdete.

Velkou výhodou bankovní záruky je také to, že se jedná o univerzální zajišťovací instrument, který se používá po celém světě. Nemusíte se tedy omezovat pouze na tuzemský trh, ale můžete směle obchodovat i se zahraničními partnery, aniž byste se jako podnikatel musel obávat, že vaše obchody se zahraničím pro vás budou více rizikové. V Komerční bance vystavujeme bankovní záruky do cca 45 zemí, nejčastěji v angličtině, němčině a francouzštině.

Na co jsou nejčastěji bankovní záruky používány?
V Komerční bance nabízíme mnoho typů bankovních záruk. Jako ty nejčastější mohu uvést například bankovní záruku za nabídku, za náležité splnění smlouvy, za vrácení akontace či zádržného, za záruční lhůtu, za zaplacení faktur či splacení úvěru.  Nejčastějšími důvody pro využití bankovní záruky je požadavek odběratele, že zakázka bude dodána v dohodnutém termínu a v požadované kvalitě. Bankovní záruka je též vhodným řešením v situaci, kdy jsou na místě obavy, že za poskytnuté služby či zboží nebude ze strany odběratele zaplaceno. Naše zkušenosti jsou takové, že cca 85% bankovních záruk je tuzemských a s velkým podílem využití ve stavebnictví.

V Komerční bance poskytujeme odborné poradenství, kdy klientovi poradíme, jaký typ bankovní záruky je pro něj nejvhodnější s ohledem na typ jeho podnikání i oblast poskytovaných služeb či zboží ze strany obchodního partnera.

Více informací o bankovních zárukách naleznete na www.kb.cz, nebo můžete využít bezplatnou Infolinku KB 800 521 521.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688