BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  12.09.2013 12:12:14

Přehled událostí na trzích; analýza ZLATA, ROPY, AUD/USD, NZD/USD

Australská ekonomika ve čtvrtek zklamala, když přinesla horší data z trhu práce. Míra nezaměstnanosti se v srpnu zhoršila o 0,1 procenta a dosáhla na 5,8 procent v souladu s očekáváním analytiků. Nicméně počet zaměstnaných lidí klesl v srpnu o 10 800, což bylo trhy vnímáno negativně. AUD  v reakci na tato data oslabil, nejvíce (přes 1 procento) vůči NZD a JPY. Výprodej na AUD přichází po úspěšném začátku týdne, kdy měna posilovala po dobrých datech z Číny a spotřebitelské i podnikatelské důvěry ze samotné Austrálie.

Centrální banka na Novém Zélandu (RBNZ) ponechala úrokovou míru beze změny (2,5 procenta), přičemž nevyloučila její zvýšení v příštím roce, na což NZD reagoval pozitivně.

Nálada na trzích je opět ovlivněna blížícím se zasedáním měnové rady americké centrální banky (Fed). Investoři počítají, že i kdyby skutečně centrální banka přistoupila ke snížení objemu nákupu dluhopisů 18. září, tak jenom ve velmi malé míře, a to 10 – max. 15 mld. USD, na což dolar (USD) reaguje oslabením, akciové indexy ve Spojených státech posilují a výnosy ze státních dluhopisů klesají. Bude-li hodnota redukce programu kvantitativního uvolňování (QE) vyšší než 15 mld. USD, pak budou trhy šokovány, čemuž bude odpovídat i dramatická reakce. Nyní se počítá s nulovým nebo jenom minimálním ponížením hodnoty měnového programu.

Političtí zástupci USA a Moskvy budou dnes v Ženevě jednat o mírovém řešení situace v Sýrii, které navrhla začátkem týdne Moskva. Vojenská akce Spojených států je prozatím odložena, což uvolňuje napětí na trzích. Drahé kovy, jež slouží jako zajištění před rizikem, klesají. Zlato i stříbro ztratilo přes 1,5 procenta. Volatilita utichá i na ropě. Domluví-li se Rusko a USA na nevojenském odebrání chemických zbraní Damašku, tak můžeme očekávat další pokles ceny černého zlata.  

ECB dnes zveřejnila svůj pravidelný měsíční bulletin. Ten si můžete přečíst zde. Předpokládá v něm, že inflace v eurozóně bude nadále potlačována a úroková míra zůstane po delší dobu na aktuální nebo i nižší úrovni. Největší starosti ji nyní dělá Itálie, která letos pravděpodobně nedosáhne plánovaného schodku státního rozpočtu.

Baltic Dry Index, který měří náklady na lodní přepravu základních materiálu (železo, ocel, cement, uhlí) posílil ve středu o 6 procent, což je pozitivním znakem pro růst globální ekonomiky.

Dnes očekáváme následující události:

 

Zlato v noci prorazilo rostoucí trendovou linii i důležitou hodnotu „supportu" 1350. Bude-li výprodej pokračovat a prorazíme a uzavřeme i pod hodnotou 1 330, budeme mít z technického hlediska otevřenou cestu dolů až k úrovni k 1280 s malou zastávkou u kulatého čísla 1 300. Pro zlato je důležité sledovat dnešní jednání o Sýrii. Pozor na skrytou býčí divergenci, která by zlatu mohla po silném výprodeji poskytnout podporu.

Domluví-li se Moskva s USA na mírovém řešení situace v Sýrii, mohla by ropa zkorigovat svoji cenu k úrovni 105,90, kde ji čeká konflucence s rostoucí trendovou linii a první Fibonacciho úrovní.

AUD/USD po špatných datech z trhu práce nezvládl boj se 100 denním průměrem a rezistencí 0,932. Jde o velmi silnou hladinu odporu a tak delší boj, jakožto i případný návrat po proražení s těmito úrovněmi lze očekávat.

NZD/USD posiluje poté, co centrální banka (RBNZ) potvrdila možnost zvýšení úrokových sazeb2014. Nyní se nachází u 5 měsíčních maxim. Včera na denním  grafu silně uzavřel nad 200 denním průměrem. Popere-li se NZD i s hodnotou 0,816, budeme mít otevřenou cestuFibonacciho úrovni 61,8.Při obchodování NZD je důležité pamatovat na to, že RBNZ nemá ráda silný NZD a je schopna alespoň ústně proti silné domácí měně intervenovat.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688