TNBiz (TN.cz)
Investice  |  12.09.2013 06:15:11

VELKÁ GALERIE: Tyhle hračky jsou pro vaše děti nebezpečné!

Česká obchodní inspekce provedla v průběhu 2. čtvrtletí letošního roku téměř 350 kontrol a výsledky byly děsivé! "Naše zjištění jsou poměrně fatální. Oproti prvnímu čtvrtletí je tam jistý nárůst," uvedl mluvčí ČOI Denis Gajdoš.
 

V síti inspektorů skončily desítky nebezpečných hraček. A to i spoustu těch, které vypadají na první pohled nevinně. Jednou z nebezpečných hraček je dřevěná dětská pokladnička. Ta opravdu na první pohled vypadá nevinně, ale velice snadno se dají uvolnit drobné částečky, které mohou být pro děti nebezpečné.
 

Dřevěná dětská pokladnička
 


 

Hodnocení ČOI: "Při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku je možné, že nastane situace, při které může dojít ke zranění dítěte, konkrétně ke spolknutí nebo vdechnutí uvolněné malé části a následně k zablokování dýchacích cest, případně poranění vnitřních orgánů."
 

Podívejte se na reportáž TV Nova o inspekcích ČOI proti nebezpečným hračkám:
 

 

Přívěšek na klíče s panenkou
 


 

Hodnocení ČOI: "Při zkoušce tahem se uvolnila kulička při tahu 25 N, a řetízek při tahu 27 N, obě uvolněné malé části se vejdou do válce pro malé části. Proto je při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku možné, že nastane situace, při níž se může dítě zranit, tj. spolknout nebo vdechnout uvolněné malé části. Důsledkem toho může dojít k zablokování dýchacích cest, případně poranění vnitřních orgánů."
 

Dětský telefon "Intercom Phone Set"
 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Sep2013/1555571.jpg
 

Hodnocení ČOI: " Při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku je více než pravděpodobné, že nastane situace, při které může dojít k poškození zdraví uživatele, konkrétně sluchu."
 

Koloběžky Scooter, Scottgear a tříkolka Scooter
 


 

Hodnocení ČOI: "Koloběžka má nepřípustný průměr předního kola, ukončení rukojeti řídítek a mezery mezi sklopnými částmi. Pro tyto vady hrozí pád dítěte z koloběžky nebo uvíznutí či poranění prstů při manipulaci."
Hodnocení RAPEX: "Tříkolka může dítě zranit, protože není stabilní a nemá brzdy. Výrobek nesplňuje požadavky směrnice o bezpečnosti hraček ani příslušnou evropskou normu."
 


Truhla na hračky "Pirát", "Princezna", "modrá"

 


 

Hodnocení ČOI: "Posouzením rizik bylo zjištěno, že při herní aktivitě dětí může dojít díky pevné fixaci víka zvenčí k uzavření dítěte v prostoru truhly druhým dítětem. To znamená, že dítě uzavřené uvnitř nemůže vnější uzávěr víka zvnitřku odjistit. Uzavření dítěte v truhle bez možnosti vyproštění může vyústit v nervový otřes dítěte, může dojít k jeho dehydrataci či přehřátí jeho organizmu, následně může vzniknout šok a v nejhorším případě může dojít až k zadušení dítěte nedostatkem kyslíku v uzavřeném prostoru. Dítě se z truhly může vyprostit pouze za aktivní pomoci jiné osoby zvenčí, což je v rozporu se závaznými předpisy pro bezpečnost hraček."
 

Pískací kačenka a kravička
 


 

Hodnocení ČOI: " Při zkoušce se součást snadno uvolnitelná z obou hraček – píšťalka, vešla celá do válce pro malé části. Při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku je pravděpodobné, že nastane situace, při které může dojít ke zranění. Konkrétně hrozí nebezpečí spolknutí píšťalky a zadušení dítěte."
 

Svítící hračka "Marťaprsty"
 


 

Hodnocení ČOI: " Při běžném způsobu použití hračky lze předpokládat, že nastane situace, při níž se může dítě zranit, tj. poškrábat, pořezat ostrým hrotem, spolknout nebo vdechnout knoflíkový bateriový článek. V důsledku toho hrozí riziko zablokování dýchacích cest, případně poranění dýchacího či zažívacího ústrojí. Z minulosti jsou známy dva případy, kdy dítě snadno během okamžiku rozebralo předmětnou hračku a v jednom případě dítě snadno přístupné knoflíkové články spolklo."
 

Dětské panenky z Číny
 


 

Hodnocení RAPEX: " Hračky obsahují obsahují vysoké množství ftalátu DEHP, který má nepříznivý vliv na reprodukční orgány. Při hře se DEHP podle ministerstva může dostat do kontaktu s kůží dětí, ulpívat na rtech a sliznicích a se slinami se dostat do zažívacího traktu."
 


Zobcová flétna

 


 

Hodnocení ČOI: "Zobcová flétna obsahuje velmi snadno (pouhým lehkým tahem ruky) odnímatelný náustek obsahující zobáček takových rozměrů, které nevylučují možnost vdechnutí dítětem."
 

Koš na hračky "Beruška"
 


 

Hodnocení ČOI: "Po provedených zkouškách bylo zjištěno, že ostré hroty drátů tvořící víko koše vyčnívaly volně ven a také došlo ke zlomení drátěné spirály-kostry koše, a tím ke vzniku dalších ostrých hrotů. Vzhledem k těmto závažným nedostatkům je více než pravděpodobné, že hračka může ohrozit bezpečnost a zdraví uživatelů nebo třetích osob, a to i při používání určeným způsobem nebo způsobem předvídatelným při obvyklém chování dětí."
 

Dětské jízdní kolo Xiao Li Xing a dětské jízdní kolo Alpina Rocky
 


 

Hodnocení ČOI ke kolu Xiao Li Xing: "Na výrobku byly zjištěny ostré hrany na krytu řetězu, který zároveň zcela nezakrývá řetěz kola. Ostré hrany mohou vést k pořezání dítěte a nezakrytý řetěz může zachytit příkladně tkaničku od boty, což může vést k pádu dítěte z kola. K pádu dítěte mohou vést i na konci nerozšířená řídítka."
Hodnocení RAPEX ke kolu Alpina Rocky: Výrobek je nebezpečný pro děti, protože má jeden brzdový systém (ručně ovládaný a je připojen k přednímu kolu). Vzdálenost mezi špičkou blatníku a pedálu není dostačující. Výrobek nevyhovuje příslušnému evropskému standardu EN 14764.
 


Dětské odrážedlo - KID MINI GLIDING

 


 

Hodnocení ČOI: " Odrážedlo má mezi podběhem karoserie a povrchem předních kol nepřípustné mezery, které vzniknou při natočení přední nápravy volantem. Dítěti hrozí riziko skřípnutí a poranění prstů. V místě, kde jsou vkládány baterie, bylo zjištěno překročení limitu oteplení (maximální přípustné oteplení je 45 stupňů Kelvina). U kontrolovaných vzorků však byla naměřena hodnota 87 st. K a 89 st. K, což může vyvolat negativní reakci dítěte při kontaktu s horkým povrchem, případně i popálení. Vzhledem k tomu, že i při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku může dojít k vážnému poranění dítěte."
 

Pistole se střelami
 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Sep2013/1555574.jpg
 

Hodnocení ČOI: "Riziko pro děti představují snadno oddělitelné přísavky na konci střel, které představují riziko spolknutí či vdechnutí. Navíc, díky svému specifickému tvaru je lze z úst dítěte jen nesnadno vyjmout."
 

Čokoládové vejce s hračkou "Formula" a "Crazy Fruits"
 


 

Hodnocení ČOI: "Balené tenkou hliníkovou fólií potištěnou obrázky. Uvnitř čokoládového vejce jsou díly hraček určených ke složení zabalené v celofánovém sáčku a vložené do žlutého plastového obalu ve tvaru dvoudílného oddělitelného válce. Oddělená část obalu může dítěti způsobit zdravotní potíže-dítě jej může vdechnout a dojde k dušení, v případě spolknutí může uvíznout v trávicím traktu."
 

Dřevěná barevná skládanka s motivem zvířátek (slon)
 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Sep2013/1555593.jpg
 

Hodnocení ČOI: "Výrobek obsahuje malé části, které v případě, že je dítě vloží do úst, může dojít k ohrožení jeho zdraví."
 


Dřevěná skládačka - soustava kruhů s motivem zvířátek

 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Sep2013/1555603.jpg
 

Hodnocení ČOI: "Jedná se o šestidílnou barevnou dřevěnou skládačku pro děti, skládající se z kruhů, které postupně zmenšují svůj průměr, v největším z kruhů je pevně uchycena (přilepena) dřevěná tyčka, na kterou dítě zbylé čtyři kruhy postupně, dle velikosti nasouvá, posledním šestým dílem je hlava zvířátka (u odebraného vzorku se jednalo o kočku, kachnu, myš), kterou se skládačka uzavírá (složená skládačka pak má tvar kužele, ukončeného hlavou zvířátka). Ze čtyř odnímatelných kroužků se nejmenší z nich vejde do válce na malé části – může dojít k ohrožení zdraví dítěte - dítě vezme kroužek do pusy, kroužek spolkne a může se dusit."
 

Chlupatý míček
 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Sep2013/1555604.jpg
 

Hodnocení ČOI: "Míček z elastického materiálu o průměru 10 cm, na jedné straně je namalován obličej. Míč obsahuje kulový objekt z plastu s blikajícím světlem. Jedná se o výrobek evidovaný v Rapexu, nicméně neustále, zejména u zahraničních prodejců, se nadále nachází v prodeji. Nevhodná délka šňůry může vytvořit smyčku okolo krku malého dítěte a ohrozit jeho zdraví."
 

Kočárek pro panenky SONIA "Beautiful Pram"
 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Sep2013/1555605.jpg
 

Hodnocení ČOI: "U kočárku selhává blokovací zařízení, při zatížení se kočárek zbortí, z kovových trubek vypadávají plastové krytky. Tyto vady mohou způsobit poranění prstů dítěte."
 


Nafukovací balonky

 


 

Hodnocení ČOI: " Na základě provedených zkoušek bylo zjištěno, že materiálem použitým na výrobu uvedených nafukovacích balónků je pryž na bázi přírodního kaučuku – latex. Z tohoto důvodu musí být na obalu výrobku uvedeno: 'Vyrobeno z přírodního kaučuku-latexu'. Souběžně s tímto označením musí být na obalu takového výrobku také varování v tomto znění: 'Děti mladší osmi let se mohou udusit nenafouknutými nebo prasklými balónky! Je nutný dohled dospělé osoby.' 'Nenafouknuté balónky ukládejte mimo dosah dětí! Prasklé balónky ihned odstraňte!' Ani jeden z kontrolovaných výrobků tyto požadavky na značení a varování, stanovené příslušným nařízením vlády, nesplňuje. Kromě rizika udušení mohou výrobky vyrobené z latexu-přírodního kaučuku u některých osob vyvolávat silné alergické reakce – i z tohoto důvodu je velmi důležité, aby balónky z latexu měly odpovídající označení a varování, a to v českém jazyce."

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

12.09. 18:12  hračky (Majky)
21.08. 10:35  hračky (Hansyn)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688