TNBiz (TN.cz)
Investice  |  21.08.2013 20:45:18

VELKÝ průvodce ZAVAŘOVÁNÍM: Jak na delikátní rybízovou marmeládu bez chemie?

Mnoho výrobků tvářící se jako pravé marmelády z červeného rybízu jsou často nastavovány jiným ovocem a zeleninou a navíc jsou plné "éček". Kromě toho ty kvalitnější stojí pěkný balík, někdy i přes 100 korun. Zato rybíz ze zahrádky je za hubičku a snadným zavařením za pár minut vykouzlíte lahodnou marmeládu. Ušetříte tak desítky korun!

 

"Pravá rybízová marmeláda se musí obejít bez chemie. Není potřeba ani žádné želírovací přísady, jelikož želírovací schopnost rybízu je velká. Navíc v kombinaci s vyšším množství cukru marmeláda ztuhne bez přísad do druhého dne," radí specialistka na zavařování Dana Šmídková.
 

"Já to připravuji podle klasického receptu, jen čistá rybízová šťáva a cukr. Nic víc nepotřebujete, žádnou kyselinu citronovou či jiné stabilizátory. Je jen nutné dodržet postup a hlavně hygienu. Sklenice musí být naprosto sterilní, aby se do nich nedostali bakterie. Pokaždé když chutnáme vařící směs šťávy s cukrem, tak lžičku musíme opláchnout nebo použít čistou," říká čtenářka.
 

 
VELKÝ TEST MARMELÁD: Která se vůbec nedá jíst a která je jako od babičky?

Kdo nemá mlýnek na ovocnou šťávu, tak může použít jen techniku svaření rybízu s troškou vody a poté rozvařenou směs propasíruje přes jemné sítko. Je ale nutné směs nerozvařit, jelikož by rybíz ztratil výživnou hodnotu a vitamíny.
 

Během vaření ze směsi sbíráme pěnu, ta je nežádoucí, změnila by totiž barvu zavařeniny a marmeláda by tak nebyla krásně čistá.
 

"Já dávám nejdříve zahřát rybízovou šťávu, ale nepřevařuju ji. Poté seberu pěnu, která se vytvoří na povrchu. Pak po dávkách dodám cukr a když se rozvaří, tak směs cukru se šťávou táhnu na malém ohni 10 minut. Pak zkusím testem, jestli je marmeláda vyželírovaná. Pokud ano, tak směs nalijeme do vypláchnutých sklenic a pečlivě víčky uzavřeme. Pokládáme je víčkem dolů a to ze dvou důvodů. Horkem se víčko zatáhne a do sklenice se tak nedostane vzduch a také poznáme, zda-li sklenice s marmeládou neprotékají. Necháme je takto do druhého dne," dodává milovnice rybízové marmelády.


Rybízová marmeláda
 

Klasická rybízová marmeláda podle Dany Šmídkové:

1 kg uzrálého červeného rybízu

600 gramů krystalového cukru

sterilizované sklenice, sterilizovaná víčka

hrnec, mlýnek, váha

 

VELKÝ TEST DŽUSŮ: Jsou v tom vůbec pomeranče, nebo jen chemie?
 

Tipy na zavařování:

Sklenice na zavařování a víčka musí být řádně sterilizovány. Pokud nejsou řádně vymyté bakterie mohou způsobit rychlou zkázu a marmeláda tak začne plesnivět. Utřete je papírovou utěrkou. Nikdy ne látkovými, tam je mnoho bakterií.
 

Po naplnění marmelády do skleniček utřete opět hrdlo papírovým ubrouskem.
 

Víčka je nutné řádně utáhnout.
 

U džemů a marmelád není vždy nutné sklenice zavařit v zavařovacím hrnci, někdo je zapéká ve vodní lázni. Někteří marmelády vůbec nezavařují.
 

Ideálním konzervačním přípravkem je sůl nebo kyselina citronová. Sůl navíc stáhne kyselost marmelády. Není ji ale třeba použít.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688