Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  20.08.2013 17:23:46

Ondřej Fousek (Broker Consulting): Zasaďte zrna svého bohatství a vytrvejte, úspěch vás pak nemine

 

Jakým způsobem zhodnotit své peníze? Existuje nějaká vhodná alternativa k investování do podílových fondů, investičních certifikátů či akcií? O tom jsme si povídali s Ondřejem Fouskem z Broker Consulting, a.s.

 

Jak vnímáte přístup obyvatel České republice ke svým penězům?

 

S penězi je to, nejen v České republice, jako se zuby. Dokud nás netrápí, věnujeme jim minimální pozornost. Problém však přichází v době, kdy nás začínají zuby trápit, to se pak zdá každá minuta strávená v čekárně u zubaře nekonečnou.

 

V čem jsou peníze zrádnější, než zuby je to, že se dávají hůře do pořádku.

 

Jak by pak v případě osobních financí měla vypadat správná prevence?

 

Základem je jednoznačně zabezpečení příjmů. V případě financí bolí máloco více než  třeba splátka hypotéky v době, kdy dojde k výpadku příjmu např. z důvodu pracovní neschopnosti nebo ztráty zaměstnání. Kromě zajištění toho, že nám spolu s dočasným výpadkem příjmů neklesne životní úroveň, je vhodné se také zabývat tím, jak si životní úroveň zvýšit např. prostřednictvím pravidelného investování.  Ještě před tím bychom měli mít na paměti vytvoření pohotovostní finanční rezervy a kvalitního pojištění majetku.

 

Zmínil jste investování, k tomu ale mají lidé většinou averzi. Existuje nějaký jiný vhodný způsob, jak zhodnotit své peníze?

 

Na trhu jsou sice k dispozici produkty, které nabízí výhodné zhodnocení peněz, např. investiční životní pojištění, ale v porovnání např. s podílovými fondy či investičními certifikáty je investiční životní pojištění výrazně dražší. Cena, kterou zaplatíme za investiční životní pojištění je pak výrazně vyšší než cena za pochopení investic.

 

Jak by podle Vás měli lidé investice chápat?

 

Lidé, investující do podílových fondů, investičních certifikátů či přímo akcií by na sebe měli pohlížet jako na farmáře. Je to prosté, abych mohl sklidit, musím zasít. Žádný farmář nepočítá s tím, že by mu vzešla všechna zrna. V průběhu roku farmářovu úrodu ohrožuje nepřízeň počasí či různí škůdci a část úrody může jednoduše spálit mráz nebo vyplavit voda. To jsou prostě ztráty, se kterými se musí počítat. I přes tyto ztráty však farmář v drtivé většině případů sklidí více, než zasel. Některý rok může být úroda slabá, hned ten další však naopak rekordní. To je také něco, s čím farmář počítá.

 

Čtěte o investování do ETF na PenizeNAVIC.cz:

 - Deset důvodů investice do ETF

 - ETF: Jak investovat v rozvíjejících se zemích?

 - Nové akciové ETF „hledající“ vysoké dividendy

 

V kontrastu s tím se investoři často chovají tak, že buď vůbec nezasejí, protože se bojí prvního mrazu či první průtrže mračen. Ti, kteří se nakonec k investování odhodlají se pak často vzdávají s příchodem prvního sucha nebo krupobití, čímž se vlastně připraví o sklizeň.

 

Každý, kdo vstupuje na finanční trhy, musí počítat s tím, že spolu s potenciálem zisku kupuje i riziko ztráty. V rámci investic do podílových fondů mi pak může ztrátu způsobenou poklesem jednoho aktiva vykompenzovat ziskrůstu ceny jiného aktiva.  Pokud snad jeden rok cena všech aktiv v portfoliu fondu klesá, nezbývá než vytrvat. Po každém poklesu totiž vždy následuje růst a je jen otázkou času, kdy se tento růst dostaví, jak vysoký bude a jak dlouho bude trvat.

 

Zajímavá myšlenka. K čemu byste pak přirovnal „spoření“ přes investiční životní pojištění?

 

Pokud jde čistě o spořicí složku investičního životního pojištěn tak pokud ji koupíte, stáváte se součástí příběhu velmi podobnému těm, které známe z jednoho televizního pořadu zaměřeného na fungování českých restauracích. Investiční životní pojištění je v tomto směru jako v supermarketu koupené kuřecí řízky či stehna. Hezký obal, nic moc obsah ale hlavně pořádně „mastná“ cena.

 

Naproti tomu, když jste šikovní, můžete si koupit celé kuře a to naporcovat. Dá to sice více práce, ale na druhou stranu získáte za méně peněz více muziky.

 

A co třeba spořicí účty, ty ve světle podílových fondů a investičního životního pojištění hodnotíte jak?

 

Spořicí účty bych ve světle podílových fondů a investičního životního pojištění přirovnal, pokud bych se měl vrátit zpět k farmaření, k paprikám v truhlíku za oknem. Pěstoval jste někdy papriky?

 

Ne

 

Řada lidí pěstuje papriky tak, že zasadí jejich semeno např. do kelímků od jogurtu, které mají v zimě doma za oknem. Tímto způsobem si vypěstují mladé rostlinky, které na jaře zasadí na zahradě, kde se z nich stane regulérní plody nosící rostlina. Sázení malých rostlinek do země probíhá hned z jara, je zde tedy pořád riziko toho, že vám některé rostlinky spálí mráz.

 

Čtěte články o investování na PenizeNAVIC.cz: http://www.penizenavic.cz/investovani

 

 

Pokud máte své peníze na spořicím účtu, je to jako byste měli své malé papriky pořád v kelímku, tzn. nikdy je nezasadili do země a neohrozili tak případnými mrazy či suchy. Máte sice jistotu toho, že vám malé papriky nezmrznou či neuschnou, zároveň ale máte také jistotu toho, že vám nikdy pořádně nevyrostou.

 

Co byste doporučil lidem, kteří ještě nemají zkušenosti s investováním a kteří nyní uvažují o tom, jakým způsobem zhodnotit své peníze?

 

Zasaďte své peníze do kelímku, vypěstujte si silné rostlinky a ty pak postupně zasaďte do země. Nepropadejte panice, pokud vám některá z rostlinek časem pojde, ve vesmíru existují zákony, které prostě neovlivníte. Rostlinky nechejte v zemi, ať se děje co se děje do doby, kdy vám začnou nést plody a pak jednoduše začněte sklízet. Pokud se vám některý rok neurodí tolik, kolik jste očekávali, nepřestávejte, zasaďte znovu a opět vytrvejte až do doby sklizně.

 

Děkuji za zajímavé odpovědi

Autor: Petr Rozkošný

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688