Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Bydlení  |  12.08.2013 16:14:48

Účelové půjčky: nejlepší volba při financování rekonstrukce

Nedisponujete vysokou hotovostí, a přesto byste toužili po lepším bytě, domě, či nové kuchyni? Nebojte se financovat bydlení pomocí půjčky, jedná se totiž o jednu z těch rozumných věcí, na něž má smysl si půjčovat.

Investicí do bydlení vytváříte trvalou hodnotu, kterou ihned nespotřebujete, ale fakticky si budujete lepší budoucnost. Půjčky na bydlení jsou proto jedním z nejvíce státem podporovaných a také těmi z nejvýhodnějších typů úvěru. Splňuje totiž obecnou podmínku „správných“ půjček, kdy doba užívání věci by měla co nejdéle přesáhnout dobu splácení.

Rozpočet plánujte s účetní pečlivostí

Před samotným začátkem kolotoče hledání vhodné půjčky, kontaktování a podepisování smluv je nezbytné vytvořit co nejpřesnější účetní rozvahu plánovaných prací. Určete si finanční limit rekonstrukce, který nesmíte přesáhnout, do něho navíc zahrňte slušnou peněžní rezervu pro nenadálé výdaje. Ujasněte si zcela přesně, jakou maximálně měsíční částku můžete splácet a po jakou dobu splátky „utáhnete“.

Pořiďte si na bydlení účelový úvěr

Rozhodně byste neměli rekonstrukci nebo nákup nemovitosti splácet pomocí neúčelových půjček. Úvěr na kreditní kartě či spotřebitelský úvěr „na cokoli“ není dobrou volbou. Takové úvěry vás vyjdou mnohem dráž.

Jestliže máte závazky a dluhy jinde, například už splácíte jednu hypotéku a navíc potřebujete určitou částku sehnat co nejrychleji, sáhněte po účelových půjčkách. U tohoto typu úvěru je nutné společnosti, která půjčuje, dokázat, jak jste peníze použili pro zvelebení nebo nákup bydlení.

A co je to vlastně ten „účel“?

Faktury, kupní smlouvy – tím vším můžete doložit, že jste peníze skutečně použili na zvelebení bydlení. Takovou půjčkou s účelem můžete použít na „pevné součásti bytu“, jako okna, rozvody, podlahy a jiné. Některé účelové půjčky dovolují využít část financí i na spotřebiče nebo zcela neúčelově. Všechny tyto detaily byste si měli přečíst ve smlouvě.

Odečíst si můžete až 300 000 ročně

Stále platí, že si splátky můžete každý rok odečíst z daní, ať už jste podnikatel, nebo zaměstnanec. Z daní se odečítají právě zaplacené úroky z účelového úvěru na soukromé bydlení – nelze si ovšem odečítat koupi rekreačních nebo podnikatelských objektů. Můžete si odečíst částku až ve výši 300 000 ročně, ušetříte na úrocích až několik desítek tisíc korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688