TNBiz (TN.cz)
Dovolená  |  03.08.2013 20:48:07

JAK POZNÁTE OTRAVU? Čtěte rady, jak se jí rychle a účinně bránit!

Otrava jídlem, jedem, kyselinou nebo obyčejnými léky. Tohle všechno se může stát i kvůli obyčejné náhodě. Nebo třeba vinou nedbalosti či špatné hygieny. Zvláště v zemích třetího světa si s hygienou během přípravy jídla příliš nelámou hlavu.

Otrava z jídla

Kromě nedostatečné hygieny je způsobená také špatným skladováním jídla nebo teplenou úpravou. Příčinou žaludečních problémů jsou toxiny bakterií, které se v potravě rozmnožily, píše portál uLékaře.cz.

JAK JI POZNÁTE? Otravu z jídla poznáte podle bolesti břicha, průjem, bolesti hlavy, nevolnost a zvracení nebo dokonce horečka.


JAK POSTUPOVAT?
I když se v tu chvíli budete možná cítit na umření, tak vážné to není. Tělo by se mělo se zažívacími problémy samo poprat do několika dnů. Zvláště pokud ale trpíte silným průjmem nebo zvracením, tělo ztratí mnoho vody a hrozí dehydratace. Je tedy důležité dodržovat pitný režim. Vhodný je slabý černý čaj, neperlivé minerálky nebo rehydratační nápoje. Mezi vhodné potraviny patří dietní suchary, piškoty, pečivo, rýže, brambory nebo banány. Neužívejte léky proti průjmu, protože mohou zastavit vylučování bakterií. Povolené je pouze živočišné uhlí.

Pokud problémy přetrvávají déle než dva dny, vyhledejte lékařskou pomoc. K doktorovi byste měli zajít také pokud se jedná o malé dítě, staršího člověka nebo osobu s poruchou imunity, teda například i těhotnou ženu. Sanitku zavolejte také v případě, že se ve stolici objeví krev, jste těžce dehydratováni nebo máte podezření, že by se mohlo jednat otravu klobásovým jedem.

Otrava jedem

Nejčastější je otrava klobásovým jedem, tzv. botulismus, způsobuje nebezpečný botulotoxin a může skončit i smrtí. Nakazit se můžete po pozření konzerv, ve kterých se rozmnožily příslušné bakterie.

JAK JI POZNÁTE? Mezi příznaky otravy patří bolesti hlavy, svalová slabost, rozostřené vidění, obrna, nevolnost, sucho v ústech, obtíže s dýcháním nebo potíže s močením. Komplikace se dostaví už 12 nebo 36 hodin po jídle a následky mohou být fatální.

Otrava kyselinou

JAK JI POZNÁTE? Pokud ucítíte po vypití tekutiny urputné pálení v ústech a intenzivní pocit žízně, ihned volejte lékaře.

 

JAK POSTUPOVAT? V případě otravy leptavými látkami je nejlepší zředění obsahu žaludku čistou vodou. Nikdy nevyvolávejte zvracení, protože byste poškodili jícen a ústní dutinu. A samozřejmě okamžitě zavolejte sanitku. Nikdy se nepokoušejte o neutralizaci jinou chemikálií.

Otrava léky



JAK JI POZNÁTE?
Záleží na druhu léků. Nejtypičtější bývá malátnost. Člověk ztrácí smysly, nereaguje na podněty a blábolí.

JAK POSTUPOVAT?
Při předávkování léky se pokuste vyvolat zvracení například pomocí osolené vody. Ihned zavolejte lékaře a mezi tím postiženému podejte ještě několik rozpuštěných tablet živočišného uhlí. Důležité je také zjistit, jaké léky požil.

Otrava z hub

Česko je národ houbařů, ale občas se i mistr tesař utne a sní jedovatou houbu. Pokud k tomu dojde, lékaři radí vyvolat zvracení a urychlit vyprazdňování i pomocí projímadel. Pomůže také černé uhlí. Nutný je také dostatečný příjem tekutin a především lékařská pomoc.
 

Otrava alkoholem

Léto je také období nejrůznějších oslav a lidé to často s alkoholem více či méně přeženou. Pokud dojde k otravě alkoholem, je opět nutné vyvolat zvracení a zavolat lékaře.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688