TNBiz (TN.cz)
Investice  |  02.08.2013 06:15:15

Vyrážíte autem na dovolenou? Čtěte, na co si dát pozor!

S dobrou přípravou se vyhnete nepříjemným překvapením v podobě nečekaných závad a zbytečného hledání nejbližšího autoservisu. Jak na to, poradil Tomáš Svoboda z Auto ESA.
 

Ať už vyrážíte na dovolenou kamkoliv, rozhodně není od věci svého plechového miláčka pečlivě dovybavit. A přibalit i pár věcí navíc. Každá země má například jinou povinnou výbavu a tamní policisté ji nezřídka kontrolují. Než se někam vypravíte, je proto dobré se o povinné výbavě informovat – a to i v zemích, jimiž budete pouze projíždět.
 


Zkontrolujte technický stav

 

Vůbec nejdůležitější je zkontrolovat vůz po technické stránce. Pokud si nejste jistí, udělají to za vás v každém lepším autoservisu. A jestli si věříte, můžete auto zkontrolovat sami. V první řadě zkontrolujte stav oleje a případně jej dolijte nebo rovnou nechte vyměnit. To je důležité především pokud plánujete delší trasy. "Na zahraniční dovolené vozem najedete bez problémů i několik tisíc kilometrů. A výměna oleje v cizině může udělat do dovolenkového rozpočtu nepříjemnou díru," upozorňuje Tomáš Svoboda z Auto ESA.
 

Důležitá je také chladicí kapalina. Stát v letním parnu v kolonách není nic příjemného nejen pro posádku vozidla, ale ani pro vůz samotný. Přehřátí motoru sice není závada na návštěvu servisu, ale dolévání chladicí kapaliny na dálnici není nic příjemného. "Pokud budete cestovat do jižních zemí, určitě se vyplatí zkontrolovat i spínač pomocného ventilátoru chladiče. Ten bude vzhledem k vyšším teplotám ve stálé permanenci," říká Svoboda.
 

Následovat by měla kontrola stěračů, všech filtrů, klimatizace, kapaliny v ostřikovačích, světel včetně mlhovek a brzdových světel a stavu baterie. Také důkladně prověřte účinnost brzd, funkčnost ruční brzdy, a nezaškodí podívat se i na ložiska kol. Věnovat pár desítek minut zkušební jízdě a vše prověřit je rozhodně lepší, než vyjet do zahraničí s rodící se technickou závadou.
 


S
právným nahuštěním ušetříte
 

Zkontrolujte také správné nahuštění pneumatik. Údaje najdete na štítku od výrobce, který je obvykle zevnitř víčka nádrže. Na správném nahuštění pneumatik závisí nejen bezpečnost jízdy, ale i spotřeba pohonných hmot. Podceňovat stav pneumatik se rozhodně nevyplácí. Podhuštěné pneumatiky patří k nejčastějším příčinám dopravních nehod – jsou totiž hůře ovladatelné, zvyšuje se riziko defektu a v neposlední řadě i spotřeba. Již podhuštění o jednu desetinu zvyšuje spotřebu o 1 %. Přehuštění má zase za následek, že vůz nedosedá na silnici, nerovnoměrně se opotřebovávají pneumatiky a hlavně – prodlužuje se brzdná dráha.
 

Zkontrolujte povinnou výbavu
 

Do povinné výbavy od začátku letošního roku patří náhradní elektrické pojistky, jedna od každého druhu, náhradní žárovky, opět jedna od každého světla a signalizace, hever, klíč na matice a rezerva (není třeba, pokud máte dojezdové pneumatiky), reflexní vesta, výstražný trojúhelník a lékárnička. Pokud jedete do zahraničí, přibalte si i tažné lano, sadu svíček, hasicí přístroj a pro jistotu i náhradní klínový řemen a nářadí. V sadě nářadí by neměly chybět gola klíče, sada šroubováků, kleště a hodí se i kus drátu, pevný provázek a lepicí páska – nejlépe černá elektrikářská. Připravte se na to, že ve vysokých teplotách budou hodně trpět i gumové části motoru, s nimiž jinak nemáte problémy, především hadičky a různá potrubí a sání, která se mohou uvolnit.
 

"Do zahraničí si s sebou vezměte pro všechny případy i Evropský formulář záznamu o dopravní nehodě. Tím si výrazně usnadníte práci při nehodě, ke které nevoláte policii. Bez formuláře, navíc často v šoku, můžete na mnoho důležitých podrobností později zapomenout. Je dobré mít s sebou odděleně zabalené také kopie všech dokumentů k vozu pro případ krádeže," upozorňuje Svoboda z Auto ESA a dodává: "Pokud budete připraveni, nemůže vás nic zaskočit. Pokud se přece jenom objeví nějaký zádrhel neváhejte a hned volejte asistenční službu své pojišťovny. I když vám třeba nepomohou na místě, obvykle se vyznají v místním prostředí a ušetří vám spoustu času i zbytečných nepříjemností."

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688