TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  31.07.2013 11:11:11

Víte jakých 5 velkých změn nás čeká od srpna? Co zdraží a na co se připravit?

Někteří zajásají, jiní se budou mračit. Letošní srpen totiž přinese řadu změn, které ovlivní životy mnoha Čechů. Některým se zvýší plat, řada dalších ovšem zjistí, že věci, které stály řadu let stejně, najednou zdražily. Podívejte se na výběr změn.

 

1. Dražší dopisy a poštovní služby

 

Od začátku srpna si budou muset hlouběji do peněženek sáhnout lidé, kteří využívají služeb České pošty. Ta totiž zdražuje většinu svých služeb. Například za obyčejný dopis o váze do padesáti gramů budou muset lidé zaplatit namísto deseti třináct korun. Podobné zdražení ale čeká i třeba doporučené dopisy, cenná psaní či poštovní poukázky. Pravidelní zákazníci však budou mít možnost ušetřit pořízením nové zákaznické karty České pošty, která by měla být bezplatná.

 

2. Zvýšení minimální mzdy

 

Prvním srpnovým dnem též bude zvýšena minimální mzda. Nedávno o tom rozhodla vláda Jiřího Rusnoka. Nově by tak měla vzrůst z 8 tisíc na 8500 korun, což přepočteno na základní hodinovou sazbu představuje nárůst z 48,10 korun na 50,60 . Minimální mzda se tak změní po šesti letech a polepší si lidé s těmi úplně nejmenšími příjmy. Novinka však bude mít dopady, které neocení především studenti starší 26 let a nezaměstnaní neevidovaní na úřadu práce. Na minimální mzdu se totiž vážou i odvody zdravotního pojištění a tyto skupiny si tak měsíčně připlatí téměř 70 korun.

 

3. Řetězení pracovních smluv

 

Nově totiž bude možné některým zaměstnancům opakovaně dávat smlouvy na dobu určitou, což šlo jen velmi omezeně. Dosud totiž mohl zaměstnavatel dát zaměstnanci smlouvu na dobu určitou nejdéle na dobu tří let. Navíc ji mohl maximálně dvakrát prodloužit a pak už se musel rozhodnout, zda pracovníka zaměstná "na dobu neurčitou" nebo se s ním navždy rozloučí. Firmám podnikajícím v některých oblastech, jako jsou stavebnictví, zemědělství či kultura, novinka umožní řetězit smlouvy na dobu určitou opakovaně a prakticky bez časových omezení. Podmínkou bude pouze to, že se na tom zaměstnavatel domluví s odbory. Pokud společnost odbory nemá, bude stačit upravit podmínky ve vnitřním předpisu zaměstnavatele. Důvodem je to, že současné právo komplikovalo najímání zejména sezónních pracovníků

 

4. Léčba konopím

 

Už od čtvrtka také začne účinkovat vyhláška, která v Česku umožní léčbu konopím. Ta počítá s tím, že by lékaři mohli dospělým pacientům předepsat až 30 gramů tohoto léčiva měsíčně. Zatím však není dořešeno, která firma bude marihuanu do lékáren dodávat. Od 1. srpna však mohou takové společnosti zažádat o licenci a pacienti by si tak do lékárny pro svůj "zelený lék" mohli začít chodit ještě letos. Už teď je ale jasné, že nepůjde o levnou záležitost. Marihuanu totiž nebudou hradit pojišťovny, a tak by mohla taková léčba pacienty stát i několik tisíc korun měsíčně.

 

5. Nové přírodní rezervace

 

Od srpna také v Česku vznikne hned několik nových přírodních rezervací. Lidé tak budou muset v těchto oblastech dodržovat přísnější pravidla chování, jelikož se na ně bude vztahovat ochrana. Mohou být ale zajímavými náměty na výlet. Novými přírodními rezervacemi budou Rešovské vodopády v Moravskoslezském kraji, Stará a Nová řeka v Jihočeském kraji a Žofinka v Jihočeském kraji.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.05.2022Co dnes čekat od ČNB? (5.5.2022) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
05.05.2022Co dnes čekat od ČNB?5.5.2022 6:35:57 ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
08.09.2021Co čeká trh od Uberu a co od Lyftu? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688