Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  29.07.2013 09:28:41

Co ovlivní trhy v tomto týdnu 29. 7. - 2.8.13

Sumář očekávaných událostí pro tento týden 29. 7. - 2.8.13

Hlavní trhy
Makro data: Událostí týdne bude zasedání FOMC. Fed velmi pravděpodobně ještě nezačne ukončovat kvantitativní uvolňování, prohlášení po zasedání by však mohlo lecos naznačit. Trh je na očekávání ohledně vývoje měnové politiky USA až chorobně přecitlivělý, takže je možné, že na toto zasedání uvidíme opět silnou reakci. Z dat budou nejdůležitější údaje z amerického trhu práce, které budou zveřejněny v pátek. Očekává se pokračování solidního přírůstku počtu pracovních míst a mírný pokles míry nezaměstnanosti. Reakce na tato data bude záležet i na přesné formulaci prohlášení po zasedání FOMC. Vyšší citlivost by tentokrát měla být nezklamání, počítáme s tím, že trh bude při nezměněném nebo rychlejším tempu čekat začátek ukončování kvantitativního uvolňování v září, slabá data by však mohla vyvolat spekulace o jeho odsunutí. Další důležitý údaj bude zveřejněn ve středu. Budou to předběžná data o vývoji amerického HDP ve druhém čtvrtletí. Očekávání jsou opatrná, tržní reakce by měla být spíš tlumená, protože ve stejný den se koná zasedání FOMC a trh asi bude spíše čekat na něj a reagovat na jeho výsledky. Zároveň budou zveřejněny revize údajů o vývoji HDP za předchozí období. V úterý bude v USA zveřejněna spotřebitelská důvěra conference board, čeká se stagnace. Ve čtvrtek pak ISM výrobní, u kterého se čeká další lehký růst. Oba údaje jsou důležité, ale vzhledem k tomu, jak nabitý bude tento týden, lze čekat spíše tlumené reakce. Podobně je tomu u osobních příjmů a výdajů, které by měly růst solidním tempem a potvrdit tak zlepšené vyhlídky ekonomiky ve druhém pololetí. V Německu bude zveřejněné předběžné CPI, u kterého se čeká praktická stagnace a maloobchodní tržby, důležité z hlediska tempa oživení jak přímo v Německu tak ve zbytku Evropy. V celé Evropě pak budou zveřejněny finální indexy nákupních manažerů, které by měly potvrdit povzbudivá předběžná čísla.

FX a FI: Euro k dolaru se drží zřetelně nad 1,30 (poblíž 1,32). Tento týden by kurz mohl dostat řadu podnětů, takže lze čekat spíše vyšší volatilitu. Důležité bude především FOMC. U dluhopisů pokračuje stabilizace, výnosy mírně narostly, ale nečekáme nějaký zřetelnější trend k dalšímu růstu. Situaci by mohl změnit FOMC, ale čekáme, že prohlášení se bude snažit spíše tlumit další růst výnosů. FOMC bude hodně důležitý pro zlato, ropa a průmyslové kovy by měly spíše sledovat růstové údaje a rozvíjející se ekonomiky. U akcií pak půjde o mix výsledků a FOMC. Celkově bude dost příležitostí k vyšší aktivitě trhu spojené s vyšší volatilitou.

CEE region
Makro data: Ve čtvrtek zasedá ČNB. Protože se na minulém zasedání „několik“ členů BR ČNB dožadovalo okamžitého zahájení devizových intervencí, může být čtvrteční zasedání zajímavé. Předpokládáme, že ti, kteří požadovali zahájení intervencí koncem června, tak učiní i nyní. Většina však bude proti, a to z několika důvodů – desinflační trend od října je zřejmě u konce (inflace v 06/13 vyrostla zpátky na 1,6% z květnových 1,3%, v 07/13 čekáme další růst), předstihové indikátory se zlepšily zde (PMI 51) i v EMU (minulý týden PMI poprvé v průmyslu ya 1,5 roku nad 50, IFO, vyjádření Budensbanky, že růst ve 2Q13 byl silný), průmysl v květnu také přidal. Vývoj v průmyslu, konec recese v EMU, očekávaná obnova zásob a v neposlední řadě také plány všech teoreticky možných budoucích vlád uvolnit fiskální politiku nás vedou k tomu, že si myslíme, že se ekonomika ve 2Q13 z recese konečně vymanila a že ve 2H13 poroste tempem zhruba 0,5% q/q. To dle nás stabilizuje inflaci, ve 2H13 čekáme její návrat ke 2% - desinflační epizoda, která v očích některých bankéřů hrozí deflací, je dle nás za námi. Začátek devizových intervencí by tak první srpnový den přinést neměl.

FI a FX: Koruna bude netrpělivě čekat na výsledek zasedání, pokud se nemýlíme a ČNB nezmění nastavení MP, měla by po zasedání vzhledem k nastavení trhu posílit. Pokud ČNB překvapí, čeká nás výrazné oslabení. V každém případě, pokud trade na jednu či druhou stranu, pak s úzkým S/L.

Vzad hleď

CZ+Region
(CZ)
Ministerstvo financí zveřejnilo novou prognózu vývoje ekonomiky. Očekávaný růst HDP v tomto roce snížilo z 0% na -1,5% a v příštím roce z 1,2% na 0,8%. Inflaci očekává také nižší (letos z 2,1% na 1,6% a příští rok z 1,7% na 1,4%). U nezaměstnanosti je naopak velmi mírně optimističtější (letos ze 7,6% na 7,5% a příští rok ze 7,7% na 7,6%).

(POL) Polská ekonomika zdá se opravdu našla své dno a začíná se zvedat. Po potěšující průmyslové produkci (+3,0% r/r vs. očekávaných +1,0%) se pochlapily i maloobchodní tržby, které rostly o 1,8% r/r. Trh čekal růst 1,2%. Míra nezaměstnanosti o něco klesla na 13,2% (z 13,5%), jde ale o čistě sezónní efekt, předpokládáme ale, že i trh práce by se měl pomalu začít lepšit.

(HUN) Maďarská centrální banka podle očekávání snížila svou základní sazbu na nové minimum 4,0%. Na tiskovce, která následovala, prohlásil guvernér Matolcsy, že by sazby mohly po zohlednění všech faktorů klesnout až na úroveň 3,0% - 3,5%. Dosavadní uvolňování podle něj zvýšilo finanční stabilitu. Inflační prognóza je z pohledu dalšího snižování pozitivní. Řekl také, že CB chce, aby její kroky byly predikovatelné, což prý znamená, že se radši bude držet pokračujícího snižování v pravidelných krocích, než přerušení a opětovné navázání. Jinými slovy, sazby budou klesat dál, a to do doby, než bude jisté, že v ani nejbližší následující době nebude potřeba se k němu vrátit.

(CZ) Zasedání bankovní rady tento týden se zúčastní všichni její členové. Proč je to tato informace důležitá? Pokud by na zasedání chyběl někdo mimo V.Tomšíka, M.Singera nebo L.Lízala, bylo by možné očekávat, že i navzdory lepšímu výhledu, lepším datům z EMU a červencovému obratu v inflaci, zahájí ČNB devizové intervence.

(CZ) Agentura S&P v pátek potvrdila ČR rating AA- se stabilním výhledem na její dlouhodobé cizoměnové závazky.

Svět
(EMU)
Z eurozóny přišla v minulém týdnu překvapivě dobrá data signalizující konec recese. PMI ve službách se dostal na 49,6, v průmyslu dokonce na 50,1 (poprvé za rok a půl nad 50, což je hranice, oddělující expanzi od kontrakce), oboje je růst o cca 1 bod proti červnu. Německo se jak ve službách (52,5), tak v průmyslu (50,3) dostalo nad 50, na dohled 50 se dostala i Francie, což nás těší ještě snad o něco více (není tak dávno, co se francouzský PMI motal pod 45). Společně s tím, že italské maloobchodní tržby poprvé po více než roce vzrostly, je to určitě dobrá zpráva i pro ČR, která je na eurozónu (a hlavně na Německo) velice úzce navázaná. V našem názoru, že se česká ekonomika ve 2Q13 vymanila z recese a že ve 2H13 poroste průměrně o půl procenta q/q, nás tak včerejší data z EMU dále utvrzují.

(USA) Čerstvý průzkum agentury Bloomberg mezi analytiky ukázal, že čím dál více převládá názor, že Fed sáhne ke snížení QE3 už v září. Konkrétně by mělo jít o snížení měsíčního objemu nakupovaných dluhopisů z 85 mld. USD na 65 mld. Snížení se dotkne stejnou měrou vládních dluhopisů a MBS.

(Čína) Radost z evropského PMI trochu pokazila Čína. Poté, co firma Apple ve svých výsledcích oznámila propad čínské poptávky po své produkci, potvrdil ochlazování Říše středu i PMI. Červencový PMI (dle HSBC) se totiž dále

zhoršil (o 0,5 bodu na 47,7) na nejnižší hodnotu za rok a znovu tak přiživil obavy z tvrdého přistání v Číně (které by se samozřejmě hodně negativně dotknulo Německa). Klesly nové objednávky, i když menším tempem než naposledy.
(GER) Německá ekonomika podle Bundesbanky vykázala ve druhém kvartále robustní růst, k němuž přispěly především průmysl a stavebnictví. To potvrzuje dřívější očekávání, že se německá ekonomika bude postupně zvedat.

(ŠPA) Podle španělské centrální banky by tamní HDP měl ve 2Q klesnout jen o 0,1% q/q, což je lepší než se očekávalo. Pokud bude tento údaj potvrzen oficiální úterní statistikou, znamenalo by to, že je Španělsko zřejmě na cestě z recese (ve 4Q12 klesalo ještě o 0,8% q/q a minulý kvartál o 0,5% q/q). K zahození není ani zpráva, že se by se o lepší číslo měly postarat čisté exporty, jejichž příspěvek k růstu by měl být 0,4% q/q.

(POR) V Portugalsku se výrazně uklidnila poltická situace, která před tím vyvrcholila rezignací ministrů financí a zahraničí ze strany menšinového koaličních partnera. Prezident akceptoval plán na reformovanou podobu kabinetu, což nejprve odmítal, a tím se podařilo odvrátit riziko předčasných voleb. Vláda má stále většinu v parlamentu a nehrozí tak bezprostřední změna kurzu fiskální politiky.

(USA) Americké prodeje existujících domů trochu zklamaly. Místo očekávaných 5,25 mil. jich bylo jen 5,08. Meziměsíčně jde sice o mírný pokles o 1,2%, ale meziročně to stále představuje růst o 15,2%. A dobrou zprávou je, že dál pokračuje růst cen nemovitostí.

(JAP) Japonský plán na oživení zatím vychází. Japonská vláda potřetí v řadě zlepšila zvýšila svůj každoměsíční výhled na vývoj ekonomiky. Navíc klesá i míra deflace. Podobně to vidí i BoJ. S dosavadními kroky premiéra Abeho jsou evidentně spokojeni i voliči, kteří dopřáli jeho koalici jednoznačné vítězství v nedělních volbách do horní komory parlamentu.

(FRA) Francouzský index podnikatelského prostředí INSEE (obdoba německého Ifo) také potěšil, potřetí v řadě rostl a dostal se v červenci na hodnotu 87. I tak ale zůstává hluboko pod dlouhodobým průměrem 100. Nejde sice o důvod k nějakému bezbřehému nadšení, v obou případech (SPA, FRA) jde ale o pozitivní zprávu z ekonomik, jejichž vývoj je klíčový pro celou EMU.

(EMU) ECB zveřejnila průzkum podmínek financování. Čisté procento bank, které zpřísnily úvěrové podmínky pro firmy, je 7%, stejně jako v dubnovém průzkumu (pozor: tento výsledek sice nevypadá nijak super, ale je pod historickým průměrem od roku 2003). U domácností se úvěrové standardy poprvé od konce 2007 uvolnily (čisté procento bank utahující standardy je minus 2% proti +7% v dubnu). Poptávka po úvěrech stale zůstává slabá – sice méně bank vykazuje pokles poptávky, ale celková úroveň poptávky je z historického hlediska podprůměrně slabá. Shrnuto: situace se velice, velice pomalu zlepšuje, poptávka domácností se však hned tak nezvedne (= nejistota domácností bude mizet velice pomalu).

(EMU) Měnový agregát M3 eurozóny rostl v červnu meziročně o 2,3%, což znamená výrazné zpomalení oproti 2,9% v květnu a je to i pod odhadem analytiků (3%). Pokračuje kontrakce u půjček nefinančním společnostem, úvěry domácnostem rostou jen díky hypotékám, spotřebitelské úvěry také poměrně výrazně klesají. Kvůli pomalému růstu M3 a také kvůli tomu, že se prezident ECB Draghi nedávno vyjádřil v tom směru, že by ECB měla více sledovat tzv. druhý pilíř (vedle inflace) své měnové politiky jímž je právě vývoj měnové zásoby, se spekuluje, že by ECB mohla dále uvolnit měnovou politiku. Podle našeho názoru by to však pomohlo k podpoře úvěrové emise jen málo, protože její slabost není dána nastavením měnové politiky, ale změnou regulatorních podmínek a celkového nastavení fungování finančního sektoru pro finanční krizi.

(USA) Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA rostly nečekaně rychle o 4,2% meziměsíčně. Za nečekaným růstem jako obvykle stály dopravní prostředky (letadla rostla o 31,4%) a tentokrát i vojenská technika (růst o 35,2%). Po očištění o dopravní techniku objednávky stagnovaly. Sledované objednávky kapitálového zboží bez vojenské a dopravní techniky (proxy pro investice) rostly o 0,7%, mírně nad očekáváním. Celkově údaj potvrzuje pokračování růstu dosavadním tempem s možným mírným oživením investice ve druhém pololetí, které by mělo růstu pomoci.

(USA) A dobrou zprávou byl i v pátek zveřejněný michiganský index důvěry spotřebitelů, který místo očekávané stagnace rostl o celý bod na 85,1, čímž se dostal na nejvyšší úroveň od července 2007.

 

Analýzu připravili Ĺuboš Mokráš, Martin Lobotka, Petr Bittner z České spořitelny

www.csas.cz/analyza

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt   8:08  Americký HDP by eurodolar neměl rozhodit ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:00  Semotan (J&T Banka): Případné volební vítězství Trumpa nebude pro trhy tak... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 15:02  Akcie společnosti Tesla se prudce propadají ke dnu InstaForex (InstaForex)
St 15:00  Do české ekonomiky se vrací dobrá nálada Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)

Přečtěte si také:

29.01.2024Co sledovat tento týden? (29.1.2024) X-Trade Brokers (XTB)
08.01.2024Co sledovat tento týden? (8.1.2024) X-Trade Brokers (XTB)
13.11.2023Co sledovat tento týden? (13.11.2023) X-Trade Brokers (XTB)
02.10.2023Co sledovat tento týden? (2.10.2023) X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688