Daniel Kozel (Komerční banka)
Makroekonomika  |  14.01.2002 10:32:12

Ceny průmyslových výrobců i v prosinci klesají

Komentář
Investiční bankovnictví KB




      ČSÚ dnes oznámil, že ceny průmyslových výrobců v prosinci meziměsíčně poklesly o –3% (po listopadovém snížení o –0,4%) a meziročně tak vzrostly o 0,8% (v listopadu stouply o 0,9%).

       Podle průzkumu agentury Reuters trh očekával v průměru meziměsíční pokles cen průmyslových výrobců o –0,2%, meziročně trh předvídal zvýšení o 0,9%. My jsme očekávali meziměsíční pokles PPI také o –0,2%, meziročně růst též o 0,9%.

      

       V souladu s naším i tržním očekáváním ceny průmyslových výrobců již druhý měsíc v řadě klesaly, trend byl dokonce ještě mírně agresivnější. Protože byl cenový vývoj v prosinci 2001 příznivější než v prosinci 2000, meziroční růst PPI se v prosinci dále zpomalil z listopadových 0,9% na 0,8%, což je nejnižší hodnota za posledních dva a půl roku.

       Vývoj českých cen průmyslových výrobců zcela zapadá do jejich vývoje v nejvýznamnějších světových regionech. Nejenom Evropa, ale i Spojené státy jsou ve vleku stejného trendu – poklesu cen průmyslových výrobců. Na tom se významným způsobem podílí celosvětové zpomalování dynamiky ekonomické výkonnosti. Nižší poptávka a velká konkurence tlačí na nižší ceny. Prostor pro jejich snížení významným způsobem určuje pokles cen ropy, ropných produktů a významných surovin na světových trzích.

       Příznivý vliv zahraničního cenového vývoje je posilován zhodnocující se korunou, a to jak proti euru tak i proti dolaru. Snižuje to totiž ceny vstupů (surovin), což se příznivě promítá do nákladové situace podniků. Pro nevývozní podniky je to dobrá zpráva. Exportéři se silnou korunou určitě spokojeni nebudou, i když i na ně dopadají nižší ceny vstupů.

       Pokles cen ropy a jejich produktů se tak nejvýznamněji podepsal i na prosincových číslech. Ceny produktů rafinérského zpracování ropy totiž zaznamenaly pokles o –7,0% (meziročně produkty rafinérského zpracování ropy zaznamenaly pokles o neuvěřitelných –31,9%), v chemickém a farmaceutickém průmyslu se ceny zvýšily o 1,3%, a to zejména díky poklesu cen základních chemikálií. Růst cen byl na druhé straně zaznamenán v průmyslu skla, keramiky, porcelánu a stavebních hmot (+0,7%). Cenové pohyby v ostatních odvětvích již nebyly tak výrazné.

       Za celý rok 2001 vzrostly ceny průmyslových výrobců o nevýrazných 2,9%, a to především díky snížení cen produktů rafinérského zpracování ropy o –15,2% (připomeňme, že v roce 2000 zaznamenalo toto odvětví nárůst cen o výrazných 62,8%). Narozdíl od PPI zaznamenaly největší nárůst v loňském roce ceny zemědělských výrobců , a to o 8,4%, když rychleji rostly ceny rostlinných výrobků ve srovnání s živočišnými.

       V samotném prosinci se ceny zemědělských produktů snížily o –0,4%, především díky nižším cenám prasat a drůbeže. Růst cen byl zaznamenán u ovoce, brambor, zeleniny, vajec, mléka, jatečního skotu a obilovin. Meziročně se ceny zvýšily o pouhých 1,8%, což je nejnižší hodnota od února 2000. Příznivý vývoj zemědělských cen potvrzuje náš optimismus ohledně vývoje cen potravin a následně spotřebitelských cen.

       Stavebnictví: ceny stavebních prací vzrostly v prosinci o 0,1%, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví pak o výrazných 0,9%. Meziročně se ceny stavebních prací zvýšily o 3,4%, ceny vstupů však pouze o 2,2%.

       Služby: Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře se celkově snížily o -0,4%. Poklesly ceny za ostatní podnikatelské služby o -0,7% (snížení cen za reklamy v TV a rozhlase), peněžnictví o -0,3% (snížení cen leasingu). Naopak vzrostly ceny v pojišťovnictví o 0,5% (zvýšení pojistného motorových vozidel a plodin). Meziročně se ceny tržních služeb v podnikatelské sféře zvýšily o 1,7%.

      

       Měnová politika: zveřejněná data jsou v souladu s ochabujícím inflačním vývojem a jsou příslibem pro pozitivní vývoj v sektoru cen spotřebitelských. Klíčové bude zasedání ČNB k měnové politice koncem ledna. I nižší vývoj PPI bude jedním z důvodů, pro ČNB přistoupí ke snížení své inflační prognózy. Předpokládáme, že v polovině roku se spotřebitelské ceny dostanou pod cílovaný koridor ČNB. Tím se otevře prostor pro snížení úrokových sazeb. Stále předpokládáme, že v průběhu první poloviny roku mohou být úrokové sazby nižší až o 50bp. K jejich snížení však dojde již v lednu, popřípadě v únoru. Ve druhé polovině roku totiž předpokládáme návrat inflace do cílovaného koridoru.

       Výhled: V letošním roce očekáváme, že se ceny průmyslových výrobců budou postupně ale pouze mírně zvyšovat v souladu s tím, jak se začne oživovat celá světová ekonomika. Vyšší světová poptávka v kombinaci s nižšími těžebními kvótami povede k růstu cen ropy a jejích produktů. Pro letošní rok očekáváme růst PPI v průměru o 1,8%, ke konci roku pak předpokládáme 2,5%.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688