STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  24.07.2013 11:08:12

Ropa: levněji už bylo…

Ropa WTI Crude oil přesáhla hodnotu 109 dolarů, což je nejvyšší hodnota za posledních 16 měsíců. Minulou středu ropa přidala 3 % po zveřejnění zprávy o větším než očekávaném poklesu zásob ropy. Cena ropy rostla i nadále, kdy pokořila hranici 107 dolarů. Dvoudolarovou korekci přinesl až tento týden. Z nárůstu cen ropy mohou těžit ropné společnosti a jejich akcie mohou v následujících dnech zaznamenat růst.

Cena ropy před deseti dny vyletěla o 2,99% na 106,52 dolarů za barel po prohlášení U.S. Energy Information Administration ohledně poklesu zásob ropy o 9,9 milionů barelů za víkend končící 5.července místo očekávaného poklesu 3,8 milionu barelů. „Byl to velký šok, všichni očekávali pokles, ale nikdo nečekal tak výrazný propad.“ Tvrdí analytik společnosti Price Futures Group Phil Flynn. Tento propad můžeme tedy považovat za spoušť současných nárůstu ceny ropy.

„V současné době hraje ve prospěch ceny ropy jak poptávka, tak nabídka. A to díky probíhajícím nepojím v Egyptě, které přináší obavy na straně nabídky.“ Řekl Miguel Audencial, obchodník CMC Markets.

Politický neklid a násilí v Egyptě právem zvyšuje obavy ohledně přerušení dodávek ropy kanálem Suez a Suez-středozemním potrubím, které je kontrolováno Egyptem a představuje hlavní uzel pro producenty ropy.

Co se týče poptávky po ropě, tak OPEC zveřejnil svoji předpověď. Globální poptávka po ropě by příští rok měla vzrůst 0 1,04 milion barelů denně, a to na základě předpokládaného celosvětového růstu.  To znamená navýšení o 300.000 barelů současného nárůstu poptávky o 770.000 tisíc. Organizace nadále zdůrazňuje, že předpověď bude podléhat vysokému politickému riziku především v Afrických zemích jako v Jižním Súdánu, Sýrii a Jemenu. Produkce OPECu tak může trpět výpadkami produkce, jako například minulý měsíc, kdy produkce poklesla o 330.000 tisíc barelů díky násilným protestům v Libyi. „Politická nestabilita tak bude představovat nejvyšší riziko i v roce 2013 a 2014.“ Tvrdí organizace.

Slabší dolar by ceně ropy a komoditám obecně také mohl napomoci. Dolar se stále propadá oznámení šéfa FEDu Bena Bernankeho, že FED nebude spěchat s navyšováním úrokových sazeb ani po dosažení 6,5 % nezaměstnanosti. Dolar tak ztratil pevnou půdu oproti hlavním rivalům. Slabší dolar totiž zlevňuje komodity denominované v dolarech pro držitele zahraničních měn, právě jako například ropa. Někteří investoři tak očekávají cenu ropy kolem 115 dolarů. Odhad budoucí ceny je ovšem obtížný, protože nadcházející změny v ceně ropy budou poháněny titulky týkající se situace v Egyptě a budou převážně emocionální.

Poptávka po ropě obecně roste v době ekonomického růstu, můžeme ji považovat jako jeden z indikátoru ekonomického zotavení. Například spotřeba ropy v Americe zdvojnásobila za posledních 6 měsíců. Výrazný nárůst ceny ropy ovšem může ekonomice uškodit. Nárůst cen benzínu je již znatelný v Číně a Indii, ceny nafty a benzínu začínají růst i v Evropě. Amerika ceny zatím udržuje díky zásobám levnější ropy. „Pokud bude ovšem trend pokračovat k hodnotě 120 dolarů, ekonomika již může díky tomuto nárůstu pociťovat negativní dopady.“ Tvrdí Peter Cardillo, hlavní ekonom Rockwell Global Capital. Například v roce 2011 zveřejnila své výpočty Goldman Sachs. Ta tvrdila, že 10% nárůst cen ropy sníží HDP o 0,2 % za rok, protože se firmám zvyšují náklady a spotřebitelům zbývá méně peněz na spotřebu.

Investoři by tak měli věnovat zvýšený zájem o akcie ropných společností. Tento názor zastává například i Russ Koesterich, šéf investiční strategie pro společnost BlackRock. Tvrdí, že politické napětí nadále požene cenu vzhůru a investoři by toho měli využít. Navrhuje investovat do energetických firem s velkou tržní kapitalizací.

 

Michal Chalupský

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688