Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  22.07.2013 11:05:18

Telefónica CR: Predikce výsledků za 2Q 2013

Výsledky Telefónica CR za 2Q 2013 odkryjí spoustu neznámých ohledně dopadu zavedení nových tarifů Free do hospodaření společnosti. Revoluční změna na telekomunikačním trhu podle našeho názoru nepřinese pozitivní dopad do hospodaření, nicméně vnímáme ji jako nutné zlo kvůli plánované aukci kmitočtů a možnému vstupu 4. operátora.

Nejzásadnější informace by měla být skrytá ve výnosech z hlasových služeb. Nové tarify Free sníží podle našeho názoru ARPU o více než 10 % a tento pokles nebude kompenzován adekvátním růstem počtu zákazníků. Propad tržeb z hlasových služeb odhadujeme meziročně na 10 %, stejně jako pokles tržeb z SMS a MMS.

V segmentu pevných linek predikujeme mírný meziroční pokles, ale mezičtvrtletní růst tržeb zejména kvůli očekávanému růstu tržeb z velkoobchodu v porovnání s minulým kvartálem. Jedna z mála rostoucích položek – ICT – podle našeho názoru bude tvořit 10,3 % tržeb z pevného segmentu v porovnání s 8,9 % v 1Q. Nové tarify Free na segment pevných linek vliv mít nebudou, a proto bude hlavní pozornost upřena zejména na segment mobilní. V segmentu pevných linek očekáváme meziroční pokles tržeb o 3,8 % na 5090 mil.

Tržby z mobilního segmentu dosáhnou podle našeho názoru 5595 mil. , tedy -10,4 % y/y, když pokles bude způsoben zejména dopadem nových tarifů Free. Podle CEO Telefóniky CR sice „bude 2. kvartál rekordní“, my si to ale interpretujeme jako rekordní co se týče počtu zákazníků, nikoli však na tržbách a ziscích. Podle našeho názoru byla hlavním cílem zavedené nových tarifů spíše strategie v souvislosti s aukcí volných kmitočtů než růst tržeb zisků. Je evidentní, že do budoucna budou operátoři včetně Telefóniky CR spoléhat spíše na mobilní data v souvislosti s rostoucí penetrací chytrých telefonů.

 Neočekáváme zveřejnění nějakých převratných novinek ohledně aukce kmitočtů. Nicméně management by měl specifikovat další (soudní) kroky, které bude podnikat. Stávající nastavení podmínek aukce s největší pravděpodobností skutečně přinese na trh nového operátora, jehož pozice se ale s prodlužující se dobou trvání aukce kmitočtů zhoršuje. Jednak operátoři již budují 4G infrastrukturu, ale také sbírají nové zákazníky skrze virtuální operátory a novými tarify ztížili budoucí konkurenci vstup do businessu.

Na základě zveřejněných výsledků za 2Q a následného konferenčního hovoru aktualizujeme naši cílovou cenu, která je aktuálně v revizi. Naše původní cílová cena z března 2013 byla 343 s doporučením držet.

Celá analýza ke stažení  zde




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688