Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  22.07.2013 07:52:00

Euro si udržuje svou pozici

Společné evropské měně se i v minulém týdnu dařilo držet si relativně silnou pozici vůči americké měně ; dokonce v týdenním hodnocení ještě necelé půl procento přidala. Zatímco na počátku týdne se kurz neúspěšně pokoušel dostat pod 1,30 USD/EUR, ve středu týdne byla krátce otestována hladina 1,3180 USD/EUR. V jeho závěru se kurz stabilizoval těsně nad 1,31 USD/EUR.
 
Dolaru druhý týden v řadě příliš nepomohl šéf americké centrální banky B. Bernanke holubičím laděním svého projevu , tentokráte před kongresmany. Bernanke zopakoval, že snižování měsíčních nákupů aktiv pravděpodobně začne koncem tohoto roku a zcela ukončen bude v polovině 2014, pokud hospodářský vývoj bude v souladu s prognózou Fedu. Výhled měnové politiky tak je nyní plně závislý na vývoji ekonomických dat. Samotné hodnocení americké ekonomiky ze strany centrálních bankéřů, jak je přinesla "béžová" kniha, je celkem optimistické. V období června až počátku července se ve většině regionů dařilo průmyslové výrobě, podniky zaznamenaly růst nových objednávek, dodávek či produkce. Rostla i stavební výroba, a to především u rezidenčních projektů. Fed rovněž pozitivně hodnotil spotřebitelské výdaje a prodej aut.
 
Ekonomové Société Générale jsou ve srovnání s trhem v hodnocení budoucího vývoje amerického hospodářství optimističtější. V tomto kontextu by tak v podzimních a zimních měsících měl přijít další tlak na růst výnosů. Během léta by trhy měly procházet spíše fází korekce. Z tohoto pohledu se tak nedá ani očekávat, že by dolar v nejbližších týdnech začal opět výrazněji posilovat. To by měl být scénář též až podzimních a zimních měsíců.
 
Tento týden by měl potvrdit, že se Spojené státy na rozdíl od Evropy nacházejí na udržitelné růstové cestě. Předběžné PMI indexy z eurozóny sice ve srovnání s červnovou úrovní zaznamenají zlepšení, i tak se však stále budou nacházet pod úrovní 50 bodů, tedy v pásmu snižující se aktivity. Dalšího zhoršení se zřejmě dočkáme od rychlého odhadu čínského PMI (HSBC) indexu. Naopak rychlý PMI z USA zřejmě zaznamená další zlepšení v oblasti růstového pásma. Všechny diskutované indikátory budou publikovány ve středu. Druhá polovina týdně pak přinese další indikátory, které by měly potvrdit udržitelné oživování americké ekonomiky - ve čtvrtek to bude statistika červnových objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, v pátek pak finální výsledek červencové spotřebitelské důvěry University of Michigan.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.10.2022Eurodolar si udržuje svoje zisky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
17.08.2022Konzumenti kávy udržují pevnou pozici Research (eToro)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688