TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  19.07.2013 09:05:59

Češi milují půjčky: Každý dluží 15 000 Kč. Umíme si ale půjčovat?

Ještě na konci roku 2002 Češi dlužili "pouhých" 35 miliard. Nárůst tedy činí neuvěřitelných 122 miliard v půjčených financích. Je jasné, že půjčky za posledních deset let získaly v České republice nebývalou popularitu.

 

Dluží táta, dluží máma

Průměrný Čech má (počítáme-li i batolata či seniory) půjčeno přibližně 15 tisíc korun. Mezi spotřebitelské úvěry patří jednak účelové půjčky na konkrétní zboží (např. novou kuchyň) i velmi populární půjčky na cokoliv. A to do statistiky nejsou započítávány úvěry na automobily (leasing) či bydlení (hypotéky)! S trochou nadsázky můžeme říct, že v České republice na koho se podíváme, tak dluží.

Co za oblibou menších půjček stojí? Jsou rychlou a často i rozumnou cestou k pořízení zboží, na které právě nemáme dostupné finanční prostředky, ale zároveň ho nutně potřebujeme. Zjednodušeně řečeno: Půjčit si na novou pračku je dobrý nápad, protože když nebudete muset prát prádlo v ruce, budete mít více času a síly vydělat dost peněz na splácení úvěru. Je ale rozumné půjčit si třeba na novou televizi, když ji k životu nutně nepotřebujeme? Půjčování peněz vždy musí být především o zodpovědnosti těch, co si půjčují, a jejich posouzení, co půjčka provede s jejich rodinným rozpočtem.

Půjčky bez rizika a s rozumem

Co vám můžeme poradit o zodpovědném půjčování? Především je třeba neutrácet za zbytečnosti, neriskovat a vždy myslet na to, že úvěr je vždy potřeba dříve či později splatit. Alespoň malá finanční rezerva by měla být samozřejmostí každé rodiny. Lepší než půjčovat si na splácení jiné půjčky je úvěry konsolidovat (sloučit do jednoho) a tím ušetřit. Odborníci radí také nepřeplácet životnost spotřebičů. Slovy laika, nepůjčovat si se splatností deset let na pračku, která možná vydrží fungovat roků pouze pět. 

U půjček se také vždy vyvarujte lichvářům a jděte k osvědčeným společnostem. Jak je rozeznat? Solidní nabídka vám například vždy jasně sdělí podmínky půjčky, úrok, a také informaci, kolik s půjčkou celkově zaplatíte. Na webu Finančního rádce TN.cz si snadno porovnáte právě nabídky prověřených společností od velkých bank i menších nebankovních společností. Jednoduše si tak vyberete tu půjčku, která vám svými parametry vyhovuje. Vše vyřídíte online a máte navíc záruku, že nenaletíte!

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

11.08. 22:11  Pujcky (Majka)
22.07. 12:43  konsolidace (Jan Ohnul)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688