TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.07.2013 09:11:56

Prodávali nám další hnusy: Oslizlé salámy a víno plné vody!

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce už zase v prodejnách objevili potraviny, které nemají na pultech obchodů co dělat. V prodejně Qanto CZ v Lanškrouně se lidem snažili prodat oslizlé uzeniny. "Výrobky měly prošlá data použitelnosti. Měly nakyslý zápach, šedou barvu a oslizlý povrch," uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která prohřešky zveřejnila na webu Potravinynapranýři.cz.
 

NEBEZPEČNÉ POTRAVINY
 

QANTO CZ: Bok uzený bez kosti
Prodejna: Dvořákova 328, Lanškroun
 

"Výrobek měl nakyslý zápach, šedé zbarvení, oslizlý a plesnivý povrch. Výrobek měl prošlé datum použitelnosti - z tohoto důvodu nejsou uvedeny informace o výrobci či distributorovi a ilustrační fotky," uvádí inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
 

Datum použitelnosti stanovuje výrobce a ukončuje tak dobu, po kterou si potravina podléhající rychlé zkáze, při dodržování skladovacích podmínek, zachovává své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost. Po tomto datu nesmí být potravina prodávána.
 

QANTO CZ: Uzená krkovice
Prodejna: Dvořákova 328, Lanškroun
 

"Výrobek měl nakyslý zápach, šedou barvu a oslizlý povrch. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Výrobek měl prošlé datum použitelnosti - z tohoto důvodu nejsou uvedeny informace o výrobci či distributorovi a ilustrační fotky," píše se na Potravinynapranýři.cz.

QANTO CZ: Polský salám
Prodejna: Dvořákova 328, Lanškroun
 

"Výrobek měl nakyslý zápach, šedou barvu a oslizlý povrch. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Výrobek měl prošlé datum použitelnosti - z tohoto důvodu nejsou uvedeny informace o výrobci či distributorovi a ilustrační fotky."
 

FALŠOVANÉ POTRAVINY

Billa: Vysočina 300 g
Šarže: L000900085166
Datum použitelnosti: 3. 7. 2013
 


 

" Ve výrobku bylo zjištěno méně čisté svalové bílkoviny (svaloviny), než stanovuje příslušný právní předpis," uvedli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
 

Jednota: Kuřecí šunka ideal
Šarže: 70.5
Datum použitelnosti: 21. 7. 2013
 


 

Ve výrobku byl zjištěn nižší obsah čistých svalových bílkovin (svaloviny), než je stanoveno pro šunky v příslušném právním předpise.
 

Vinacz: VESELÝ VERBÍŘ Originál - víno bílé, suché, alk. 10,5 obj.
Šarže: CS 36/13
 


 

"Ve víně byl zjištěn nepovolený přídavek vody v množství 33 % a nadlimitní množství etanolu z přidaného cukru. Přídavek vody do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup. Legislativa připouští přídavek cukru do hroznového moštu, ke zvýšení obsahu etanolu ve víně, ale podle vinařské oblasti je stanovena mezní hodnota obsahu etanolu z přidaného cukru," napsali na webu Potravinynapranyri.cz.
 

NEJAKOSTNÍ POTRAVINY
VD Vinotéky: Müller Thurgau - víno bílé, polosuché, alk.: 10,5% obj.

Šarže: 5611
 

Víno bylo zakalené s plovoucími nečistotami. V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza a nežádoucí biologické procesy. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Nežádoucí biologické procesy mohou být způsobeny například nadměrnou autolýzou kvasnic - dusíkaté látky a bílkoviny ve víně se přetvářejí na různé nežádoucí štěpné produkty, které podstatně negativně ovlivňují chuť a buket vína. Víno bývá zakalené s hnilobnou chutí a vůní.
 

KONTROLY STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY
 

Nezahálejí ale ani inspektoři Státní veterinární správy, od začátku července už našli velké množství prohřešků. Po kliknutí na následující mapu se můžete podívat, jak dopadl při kontrole právě váš obchod, nebo i například jatka.
 

Mapa SVS

Pokud chcete zvolit jakékoliv výsledky kontrol klikněte vpravo nahoře na rolovací nabídku, kde vyberete požadovaný typ kontroly. Následně určíte období, můžete vybrat buď celý rok, nebo určitý měsíc. Následně se vám zobrazí výsledky kontrol na mapě a seznam provozoven. Po kliknutí na konkrétní prodejnu či provozovnu se vám objeví konkrétní informace: počet kontrol, počet kontrol se závadou a zjištěné závady. Mapu Státní veterinární správy najdete ZDE!

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688